|

Yapay Zeka tarihinin en büyük başarısı gerçekleşti!

Google'ın yapay zekası AlphaGo, Avrupa Go şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yendi.

Yeni Şafak ve
17:42 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:42 - 28/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Google'ın 2014 yılında şemsiyesi altına kattığı yapay zeka firması DeepMind'ın AlphaGo ismini taşıyan, öğrenme yeteneğine sahip programı Avrupa Go şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yendi.



2500 yıllık geçmişi ile dünya tarihinin en eski oyunu olmasının yanısıra tüm otoritelerin üzerinde ittifakla birleştiği üzere dünyanın en derin stratejiye ve felsefeye sahip oyunu olarak kabul edilen Go'yu en iyi oynayanlardan birisinin, üstelik bir yapay zeka tarafından, 5-0 gibi net bir skorla yenilmesi yapay zeka tarihinde kesinlikle bir dönüm noktası.



Üst seviye Go oyuncularından birisi olarak görülen astrofizikçi Dr. Piet Hut'ın ''bir bilgisayarın, profesyonel bir Go oyuncusunu alt etmesi belki yüzyıl, belki de daha fazlasını alır. Ortalama zekâya sahip birisi Go oynamayı öğrendiğinde birkaç ay içinde tüm bilgisayar programlarını yenebilir. Bunun için Kasparov olmak zorunda değilsiniz.'' iddiası daha şimdiden çürütüldü bile!






Dün

makaleye baktığımızda, Fan Hui'yi 5-0 geride bırakan AlphaGo'nun bunun yanısıra yine kendisi gibi yapay zeka rakipleriyle oynadığı müsabakalarda da %99.8 oranında bir galibiyet yüzdesi tutturduğunu görüyoruz ki bu da önemli bir diğer detay.



Bu arada AlphaGo'ya yönelik kalın harflerle belirtmemiz gereken en kritik ayrıntı ise kendisinin genel amaçlar için geliştirilmiş bir yazılım oluşu. Yani GO'da başarı kazanmak için özel olarak tasarlanmış bir algoritmaya sahip değil. Hatırlarsak satranç dünyasının efsane ismi Garry Kasparov, IBM tarafından sadece kendisini yenmesi için geliştirilen

Deep Blue

isimli bilgisayarı 4-2 yenmeyi başarmıştı. (1996) Bunun üzerine ertesi yıl saniyede 200 milyon pozisyon deneyebilen Deeper Blue adlı 2. bilgisayarı geliştiren IBM, Garry Kasparov'u 3.5'a 2.5'luk skorla zor da olsa geçmişti. Gerçi şaibeli bir galibiyet olduğunu da atlamamamız gerek.







İşte AlphaGo'nun Deep Blue gibi spesifik bir geliştirmeye tabi tutulmadan şampiyonu devirmeyi başarabilmesinin sırrı kendi kendine öğrenme yeteneğinde yatıyor. Şöyle ki, oyunun temel kalıplarını öğrenmesinin ertesinde aynı bizler gibi kendi kendisini geliştirip, stratejilerini zenginleştirebiliyor ki bu da potansiyel olarak daimi bir gelişme içerisinde oluşu anlamına geliyor. Üstelik biz insanlardan farklı olarak yeni öğrendikleri eskilerini de zaman içerisinde unutturmuyor.



Evet; Avrupa şampiyonunu deviren AlphaGo gözünü şimdi de dünya şampiyonu olan ve yaşayan en iyi GO oyuncularından birisi -hatta genel kanı en iyisi- olarak kabul edilen

. Bakalım Güney Kore'de Mart ayında düzenlenecek olan müsabaka nasıl sonuçlanacak?











#go
#google
#alphago
#nature
#deep blue
#kasparov
#satranç
#Fan Hui
#Lee Sedol
#yapay zeka
8 yıl önce