Diş doldurtmak, kaplatmak veya tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu?

Tedavi amacıyla diş doldurtmak veya kaplatmak caizdir. Peki dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Haberimizde Diyanetin yanıtını bulabilirsiniz.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

Diş doldurtmak, kaplatmak veya tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu?" sorusu diş dolgusu yaptırmak veya kaplatma isteyenler tarafından merak ediliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının diş doldurtmak, kaplatmak veya tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? sorusuna yanıtı şöyle:

  • "Tedavi amacıyla diş doldurtmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
  • Diş dolgusu yapıldıktan ve dolguyu korumak için üstü de kaplandıktan sonra, dolgu ve kaplamanın dışı, dişin dış kısmı hükmünü alır. Bu sebeple, ağız yıkanınca, kaplama yapılan dişler de yıkanmış sayılır. Bu nedenle kişi, tedavi amaçlı olarak dişlerine dolgu veya kaplama yaptırabilir ve abdest ya da gusül alıp, ibadetlerini yapabilir. Söz konusu tedavinin abdestsiz, cünüp veya âdetli iken yapılması da mümkündür."

Gusül boy abdesti nasıl alınır? Boy abdesti alınışı

Gusul abdesti nasıl alınır?

Abdest nasıl alınır?

Abdestin sadece farzlarıyla yetinildiğinde abdest geçerli olur mu?

Abdestli olup olmadığını unutan ya da abdestinden şüphe eden bir kimse ne yapmalıdır?

Mezhepler arasında abdestin farzları konusunda farklılık var mıdır?

Abdest alırken belli duaları okumak şart mıdır?

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar

Fatiha Suresi

Ayetel Kürsi

Kehf Suresi

İnşirah Suresi

İhlas Suresi

Fetih Suresi

Sübhaneke Duası

Yasin Suresi

Nazar Duası

Salavat Duası