İngiltere her yıl 100 milyar plastiği çöpe atıyor

Greenpeace tarafından yapılan ankete göre İngiltere'deki haneler her yıl yaklaşık 100 milyar plastik ambalajı çöpe atıyor. Plastiğin ise sadece yüzde 12'si geri dönüştürülüyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

Greenpeace, mayıs ayında bir hafta boyunca İngilizlerden plastik atıklarını saymalarını istedi. Yaklaşık 100 bin haneden 250 bin kişi katıldı ve sonuçlarını Greenpeace'e gönderdi.

Ortalama olarak, her hane bir haftada 66 parça plastik ambalajı çöpe attı, bu da bir yıl boyunca uygulandığında tahmini 3 bin 432 parçaya tekabül ediyor. Açık farkla en büyük plastik atık oranı gıda ve içecek ambalajlarından geldi.

Sıfır atık evden başlar: Çöp değil servet

FOTOĞRAF 8
Piyasa Çin ve Japonya’nın elindeydi: Atık pillerden üretmeyi başardılar
Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bir atık pil geri kazanım firması, kurduğu pilot tesiste, bertaraf ettiği pillerden elektrikli araçların bataryalarında kullanılan lityum, kobalt, grafit hammaddelerini elde ediyor. Firma, uzak doğu ülkelerinin elinde tuttuğu hammaddelerin, tesiste geri dönüşümle elde edilmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Greenpeace'in İngiltere plastik kampanya yürütücüsü Chris Thorne, "Halkın konuya ilgisine ve geri dönüşüm çabalarına rağmen, tüm bu plastiğin yalnızca yüzde 12'sinin İngiltere'de geri dönüştürülmesi muhtemel. Geri kalanlar ise, çöp depolama, yakma veya dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihraç ediliyor ve yavaş yavaş her şeyi, suyumuzu, gıdamızı, hatta soluduğumuz havayı kirletiyor."

‘Atık’ değil ham madde