Macron’un ‘meşruiyeti’ kalmadı

Fransa’da güvenlik yasa tasarısı ve Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısı ile ülkede artan İslamofobi protesto edildi. Paris’teki Chatelet Meydanı’nda toplanan eylemciler, Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Eylemcilerden Isabelle Audevard, “İktidarın meşruiyeti kalmadı” dedi.

Fransa’da Emmanuel Macron iktidarını hedef alan protestolar devam ediyor. Hafta sonu düzenlenen gösterilerde güvenlik yasa tasarısı ve İslam karşıtı “ayrılıkçı” yasa hedef alındı.

Fransa’da güvenlik yasa tasarısı ve Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısı ile ülkede artan protesto edildi. Ülkede son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısının özellikle 24. maddesi tartışılırken polisin gazeteciler ve eylemcilere yönelik şiddetine tepkiler büyüyor. Paris’teki Chatelet Meydanı’nda toplanan eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Güvenlik yasa tasarısının geri çekilmesini talep eden protestocular iktidarın meşruiyetinin kalmadığını savundu. İslamofobi karşıtı göstericilerin de katıldığı eylemde, Macron yönetiminin İslam karşıtı tutumu ve Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısı da protesto edildi.

DÜNYA
Fransa'da Macron'a isyan: Hafta sonu 90 eylemle geçti

GÜÇLE HALKA BASKI UYGULANIYOR

ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Paris’teki gösteride yoğun güvenlik önlemleri alındı. Fransa genelinde güvenlik yasa tasarısına ve artan İslamofobiye karşı 85 eylem düzenlendi. Lyon kentinde güvenlik yasa tasarısına karşı düzenlenen gösteride polis, çeşitli maddeler atan eylemcilere karşı biber gazı kullandı. Republique Meydanı’na yürüyen eylemcilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Göstericiler, bir motosikleti ateşe verdi. Polis, meydanda göstericilere tazyikli suyla müdahale etti. Eylemde polisin müdahalesi sonucu bir kişi yüzünden yaralandı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, başkentteki gösteride 142 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/12/14/03/00/resized_9f913-58dd521dmansetmacronposter.jpg

Tartışmalı yasa tasarıları

DÜNYA
Amerikan Newsweek dergisi: Macron'un Fransa'sında ifade özgürlüğü sadece belli bir kesime ait

DÜNYA
Fransız vekilden akılalmaz yasa teklifi: Müslümanlar toplama kampına