Rusya pazarları boşalıyor: Uluslararası 600’den fazla şirket çekildi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi sebebiyle Rusya'ya yönelik yaptırımların ardı arkası kesilmiyor. Uluslararası şirketlerden enerji, otomotive, finanstan teknoloji gibi önemli sektörler ülkeyi terk etmeye devam ediyor. ABD’de Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Ukrayna’daki savaş nedeniyle 600’den fazla şirketin Rus pazarından tamamen çekildiği ifade edildi.

Haber Merkezi DHA
Rusya

Ukrayna'yı işgaliyle tüm Avrupa ülkelerinin ve büyük ölçekli şirketlerin tepkisini alan Rusya'ya yaptırım uygulanmaya devam ediyor. ABD’de Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Ukrayna’daki savaş nedeniyle 600’den fazla şirketin Rus pazarından tamamen çekildiği ifade edildi. Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaşın ardından Yale Üniversitesi, 1000 uluslararası şirketi takibe aldı.

600'den fazla şirket çekildi

Aralarında akaryakıt, çevrimiçi alışveriş ve havayolu şirketleri de olmak üzere 600’den fazla şirketin, Rus pazarından tamamen çekildiği ifade edildi. Bazı şirketlerin ise savaş nedeniyle sadece faaliyetlerini durdurduğu gözlemlendi. Faaliyetlerini durduran şirketler arasında çoğunlukla gıda ve fast food şirketleri yer aldı. Herhangi bir işlem yapmayan şirketlerin ise genellikle elektronik cihaz üreten ve satışını yapan şirketler olduğu görüldü. Yale Üniversitesinden yapılan açıklamada, bazı şirketlerin sadece yaptırımlar çerçevesinde hareket ettiği, bazılarının ise yaptırımların üzerinde tepki göstererek pazarı tamamen terk ettikleri belirtildi.

FOTOĞRAF 10
Büyük şirketlerin geri çekilmesi ve Batı'nın yaptırımları Rus ekonomisini nasıl etkiledi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski baş ekonomi danışmanı Andrei Illarionov, Ukrayna'daki saldırılar nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırımlarının Rus ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Illarionov, büyük bir ihracat ülkesi olan Rusya'nın kendini koruyacağını ve mevcut yaptırımların yüzde 15'lik bir ekonomik daralmaya neden olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Illarionov, Batı'nın Rus petrol ve gazını satın almayı bırakması halinde Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarını "bir veya iki ay içinde" durduracağını öne sürdü.

Rusya nasıl ayakta kalacak?

Rusya'da savaşa karşı gösteri yapan kim varsa gözaltına alınıyor
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Manezhnaya Meydanı'nda Ukrayna ile savaşa karşı protestocular Rus polisi tarafından topluca gözaltına alındı.