Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Suriye'nin başkenti Şam'a giden Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık, burada Suriye'deki geçici hükümetin Sağlık Bakanı Mahir Şara ile görüştü. Türkiye’nin tüm imkan ve tecrübesiyle Suriye’nin yanında olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Kırbıyık, Türkiye- Suriye ortak çalışma grubu oluşturularak düzenli bir koordinasyon mekanizması oluşturulmasını gerektiğini vurguladı. Şam’da tam zamanlı görev yapacak şekilde sağlık sistemini yeniden inşası kapsamında danışmak ve koordinatör görevlendirileceğini belirten Kırbıyık, aktif ya da faal olmayan hastanelerden belirlenen bazı tesislerin doğrudan Türkiye tarafından çalıştırılabileceğini de anlattı.
TÜRKİYE MODELİ UYGULANACAK
Bakan Yardımcısı, Suriye’nin talep edeceği her türlü sarf malzeme, ilaç, tıbbi cihaz gibi konularda destek verileceğini belirterek, özellikle Türkiye’nin sağlık alanında sahip olduğu dijital altyapıya benzer bir sistemin de Suriye’de kurulabileceğini aktardı. Türkiye’nin Suriye’de görev yapacak sağlık personellerinin eğitimi noktasında da destek vereceğine dikkat çekilen görüşmede Sağlık Bilimleri Üniversitesi vasıtasıyla bölgede kurulacak bir yükseköğretim kurumu aracılığıyla nitelikli personel yetiştirilebileceğini vurguladı.
SİSTEM TEK ÇATI ALTINDA
İkili görüşmede Sağlık Bakanı Şara’nın Suriye’nin mevcut sağlık durumuyla ilgili bilgiler verdiği öğrenildi. Ülkenin sağlık altyapısının çöküntü içinde olduğunu anlatan Şara, sağlık sisteminin rehabilitasyonundan daha ziyade yeni bir sağlık sistemi kurmak istediklerini dile getirdi. Bakan Şara, ülkede 3 ayrı şekilde yürütülen kamu, milli eğitim/üniversite ve askeri hastane yapısının tek çatı altında toplamak istediklerini ifade etti.
PERSONEL EKSİK, ALTYAPI HASARLI
Suriye’deki hastanelerin yarısının hasarlı ya da atıl durumda bırakıldığını aktaran Şara, ilaç üretim tesisinden yalnızca yarısının üretime devam edebildiğini aktardı. Görüşmede ayrıca ülkede göreve devam eden sağlık personelinde problem olduğu, acil, anestezi, kadın doğum, aile hekimi alanlarda uzman eksikliklerinin had safhada olduğuna dikkat çekildi.
ACİL İHTİYAÇLARI BİLDİRECEKLER
Dijital altyapının yol denecek kadar kötü durumda olduğuna vurgu yapılırken, İdlib’de başlatılan barkod uygulamasını geliştirerek ülke genelinde uygulamak istediklerini ifade eden Şara, diyaliz üniteleri, kanser ilaçları ve görüntüleme cihazlarına acil olarak ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Suriye tarafının acil ihtiyaçlara ilişkin bir liste hazırlayarak 3-4 gün içinde Türkiye Sağlık Bakanlığı’yla paylaşacağı öğrenildi.