Turizmde istihdam sezonu

2019 için 50 milyon turist hedefi belirleyen turizm sektörü için şimdi istihdam zamanı. Sezonu açmaya hazırlanan binlerce otel, restoran ve tesiste çalışacak işgücünün 1,2 milyon kişinin üzerine çıkması bekleniyor. Bu yıl dolulukların yüzde 100’ü bulması beklenen alanda; garsondan aşçıya, büro çalışanından kat görevlisine kadar birçok alanda istihdam rekoru kırılması öngörülüyor.

Arzu Kurum Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv

2016 yılında yaşanan krizin ardından, toparlanma sürecini geride bırakarak, yükselişe geçen Türkiye turizm sektörü, geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yıl da sürdürmeye hazırlanıyor. 2018 yılında 46 milyon turist 30 milyar dolar gelir elde edilen alanda, 2019 yılı için 50 milyon turist, yaklaşık 40 milyar dolar gelir hedefleniyor. Bu sene doluluk oranlarının yüzde 100’ü bulması beklenen sektörde, sadece restorancılık alanında 100 bin, konaklamada ise 40 bini aşkın yeni çalışana ihtiyaç duyulacağına işaret eden sektör temsilcileri, yıl sonuna kadar yaklaşık 200 bin kişilik yeni istihdam sağlanacağını belirtiyor.

HEDEF 1,2 MİLYON KİŞİ

  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinde yer alan turizm sektörünün 5 ana dalı olan; havayolu taşımacılığı, konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri, seyahat acentesi-tur operatörü rezervasyon hizmetleri, spor- eğlence ve dinlence faaliyetlerinde istihdam edilen kişi sayısı 2018 yılında 1 milyon 21 bin 438 kişiye ulaştı. Buna göre turizm çalışanlarının toplam çalışanlar içerisindeki payı ise yüzde 7,7.

2018 YILINDA 1 MİLYON KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ

2019 yılı için Türkiye’ye olan talebin yüksek seyretmesinin, istihdam sayılarında artışa yol açacağını bildiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, yaz döneminde artacak talep ile istihdam alanında yüzde 20’nin üzerinde bir artış bekliyor, bu büyüme beklentisine istinaden turizm sektöründe istihdam edilecek kişi sayısının yaklaşık 1,2 milyon kişinin üzerine çıkmasını öngörüyor. Öteki taraftan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), geçen yıl 49 ilde toplam 28 bin 661 yataklı 167 yeni otel projesi için teşvik başvurusu yapıldığını, bu otellerin 3 milyar 50 milyon lira yatırımla hayata geçirileceğini açıkladı.

TÜROB’un raporuna göre, turizmde sıkıntılı geçen iki yılın ardından 2018’in başından itibaren başlayan yükseliş trendi konaklama sektörü yatırımlarına da yansıdı. Geçen yıl 49 ilde toplam 28 bin 661 yataklı 167 yeni otel projesi “Teşvik Belgesi” aldı. Yatırımlar sonrasında sektöre 8 bin 303 ek istihdam sağlanacak.

  • 2 MİLYON KİŞİ HİZMET VERİYOR
  • Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise, “Geçen sene restorancılık sektörü yaklaşık 2 milyonun üzerinde istihdam sağladı. 2019 yılında bu rakamın büyümeye paralel yüzde 5 artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
  • 88 MİLYAR $’LIK KATMA DEĞER
  • Sektörün Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) içerisinde 88 milyar dolarlık katma değer sağladığına vurgu yapan Demirer, “Bir kişiye yaratılan iş imkanı ile diğer sektörlerde 3 kişiye fırsat sağlanıyor. Her 1 milyon dolar harcamaya 33 kişilik istihdam oluşturuluyor” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, istihdamda geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artış öngördüklerini bildirdi.
  • 55 BİNLİK ARTIŞLA KAYIP TELAFİ EDİLDİ

  • 2018 yılına bakıldığında konaklama sektörünün istihdam kayıplarını geri almakla kalmadığını, istihdamını 260 bine çıkardığını görüyoruz. Yani 2018 yılında, 2017 yılına göre 55 binlik artış söz konusu. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, bu yıl yüzde 10-15’lik bir istihdam artışıyla konaklama sektöründe bu rakamın 300 bini aşmasını beklediklerini ifade ederek, bu yıl konaklama sektöründe ücret artışlarının yüzde 20 seviyesine gerçekleştiğini, yaşanan artışın çoğu sektörün üzerinde bir artış olduğunu kaydetti.

    DAHA ESNEK ÇALIŞMA MODELİ TALEBİ

    Sektörde istihdama yönelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu, hayata geçmesi halinde bu sezon alanın büyük ölçüde rahatlatacağına dikkati çeken Bayındır, “Hem işveren hem çalışanın faydasına olacaktır. Öğrencilerin, kadınların çalışmasında çok avantajlı olur. Mesela bir öğrenci günde iki saat istihdam edilebilir. Sadece bir düğün için artı 20 garsona daha ihtiyaç olabiliyor. Ancak düğün sonrası gerek olmayabiliyor” dedi.

Boing batabilir