Yüzde 90'ı yerli ve milli olarak üretildi: Ülkeye katkısı 90 milyon dolar

Türkiye'de üretilen yerli solunum cihazı (ventilatör) hastanelerde kullanılmaya başlandı. Adana Şehir ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde görevli Doktor Murat Erdoğan, elektronik mühendisi kardeşiyle birlikte solunum cihazı projesinde çalıştıklarını belirterek, "Yerli solunum cihazı ülke ekonomisine katkısı 90 milyon dolar oldu’’ dedi.

Haber Merkezi DHA
Yerli solunum cihazı ülkeye 90 milyon dolar katkı sağladı.

Dünya genelinde ikinci dalganın yaşandığı koronavirüs salgınında Türkiye’de de vaka sayıları artmaya devam ediyor. Salgınla mücadelede kapsamında Türk mühendisler tarafından Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten ASELSAN ve özel şirketler, yerli solunum cihazı (ventilatör) üretmeye başladı.

ASELSAN tarafından 20 bin üretim hedefi koyulan yerli solunum cihazı Adana’da da kullanılmaya başlandı. Adana Şehir ve Araştırma Hastanesi'nde 50 adet kullanılan solunum cihazı hakkında bilgi veren yoğun bakım doktoru Murat Erdoğan, yerli solunum projesinin ilk olarak 2012 yılında Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle başladığını belirtti.

'ÜLKE GENELİNE 2 BİN CİHAZ GÖNDERİLDİ'

Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ASELSAN ve özel şirketlerle işbirliği içinde seri üretilebilecek kapasiteye dönüştürüldüğünü belirten Erdoğan, "Şu anda ASELSAN yerli solunum cihazı için 20 bin hedef koydu. Adana genelinde şu anda 80 cihazımız hastanelerde kullanılıyor. 50 cihazda şu anda Adana Şehir ve Araştırma Hastanesi'nde kullanılıyor. Tüm Türkiye geneline 2 bin cihaz dağıtıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yurt dışına ise 4 bine yakın cihaz ihraç ettik’’ dedi.

Elektronik mühendisi kardeşi Cemal Erdoğan ile birlikte yerli solunum cihazı üretiminde çalıştığını belirten Erdoğan, "Benim görevim hastaların üzerinde kullanılan modların algoritmalarının yazılımıydı. Üretim ve Ar-Ge kısmında ise kardeşimin içerisinde bulunduğu mühendislik ekibi çalıştı" dedi.

Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazı üretim sürecini anlattı: Muadillerine göre hem çok gelişmiş hem de maliyet olarak çok ucuza mal oldu

İHRACATI YAPILIYOR

Bazı kişilerin virüsü çok kolay atlatırken, bazılarının ise ileri derecede solunum yetmezliği yaşadığını anlatan Erdoğan, ventilatör cihazının ileri derecede solunum desteğine ihtiyacı olan hastalarda kullanıldığını söyledi.

Ventilatör ihracatının yapıldığını aktaran Erdoğan, "Ventilatör cihazlarının ülke ekonomisine katkısı 90 milyon dolar civarında oldu. Pandeminin ilerlemesiyle birlikte bu cihazın yüzde 90’ı yerli ve milli olarak üretildi. Bu cihazın ekonomiye katkısı her geçen gün artacaktır’’ diye konuştu.

Dünya peşinden koşuyor: Yerli solunum cihazına bir milyar dolarlık rekor sipariş!

FOTOĞRAF 7
Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazı üretim sürecini anlattı
Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 4 şirketin ortak çalışması ile ilk yerli üretim solunum cihazı üretildi. İlk etapta 100 adet üretilen cihazların teslimi bugün gerçekleşti. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazı üretim süreci hakkında bilgi verdi.

Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazını anlattı: Tam bir seferberlik ruhuyla gerçekleşti
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yerli solunum cihazının üretim süreci ile ilgili açıklama yaptı. Teslim töreninde konuşan Bayraktar, “Hayatımızın en anlamlı süreçlerinden biriydi diyebilirim. Çok yoğun ve heyecanlıydı. Bir taraftan acaba olacak mı kaygısı vardı. Çünkü bütün dünya bu cihazın peşine düştü salgınla birlikte. Canla başla, gece gündüz birbirine karışmış bir şekilde mücadele verildi. Hatta mühendis arkadaşlarımız içinde eksik olan bir parçayı yetiştirmek için 'bizi odaya kapatın bitirene kadar çıkarmayın' bile dediler. Büyük bir gönülle, ruhla yapıldı' dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Demir'den yerli solunum cihazı açıklaması
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN'ın da katıldığı yerli solunum cihazı üretimi projesi hakkında yetkililerden bilgi aldı. SSM Başkanı Demir'in sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, 'Savuma Sanayii alanında kazandığımız tecrübeyi sağlık alanına da taşıyoruz. Bu zor günlerimizde özellikle sağlık çalışanlarımıza böyle bir destekte bulunmak bizim için büyük bir gurur kaynağı.' bilgisi yer aldı.

Selçuk Bayraktar yerli solunum cihazının ilk deneme prototipini paylaştı
Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabı üzerinden yerli solunum cihazının ilk prototipini paylaştı. Bayraktar paylaşımında, 'Yerli solumun cihazımızın seri üretim ilk deneme prototipi... @biyoventtasarladı,@arcelik üretti, @aselsanve @baykar_savunmamühendislerinin teknik destek ve katkılarıyla...' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca: Yerli solunum cihazlarının seri üretimine başlıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilere koronavirüse ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koca, yerli solunum cihazı için seri üretimine başlanacağını belirterek şunları kaydetti, 'Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık' dedi.

Bayraktar'ın yerli solunum cihazı kampanyasına bir destek de ASELSAN'dan
BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar solunum cihazlarının Türkiye'de hızlı bir şekilde üretilmesi için harekete geçtiklerini duyurmuş, imkanları olanları da bu kampanyaya destek olmaya davet etmişti. Çok geçmeden kampanyaya ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün'den videolu cevap geldi. Görgün, 'ASELSAN olarak Selçuk Bayraktar Bey'in başlattığı kampanyaya destek olarak biosys firmasına üretim için destek olmaya, 250 adet cihaz siparişi verme kararını aldık. Sadece cihaz siparişi vermekle kalmayarak bu konuda üretim yapan tüm yerli ve milli şirketlerimize teknolojik olarak mühendislik hizmeti ve alt yapı hizmeti olarak destek verme kararı da aldık. Devletimizi yanındayız. Milletimizin hizmetindeyiz.' dedi.