İş kazalarında ölenlerin yakınları 'vicdan nöbeti' başlatıyor

Cihan Yeni Şafak
İş kazalarında hayatını kaybeden işçi yakınları, ölümlere 'dur' diyebilmek amacıyla 'vicdan nöbeti' başlatacak.

Taksim Meydanı'nda toplanan iş kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınları, ölümlere tepki gösterdi. Yaklaşık 50 kişilik grup 'Biz bu ihmali de iş cinayetini de gördük', 'Tarih işçiler için acı tarafı ile tekrar ediyor, iş kazası değil bu bir cinayet' yazılı pankart açtı. 'Adalet istiyoruz', ' Van Bayram Otel', 'Sorumlular yargılansın' ve ' İstanbul Davutpaşa' yazılı dövizler taşıyan eylemciler, sloganlarla sorumluların cezalandırılmasını istedi. Eylemciler kaybettikleri yakınlarının posterlerini de taşıdı.

İş kazalarının meydana geldiği yerlerin adları tek tek söylenerek, bu yerlerde ölenler adına 'burada' karşılığı verildi.

Grup adına basın açıklamasını Van depreminde çöken Bayram Otel'de hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı Muhabiri Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir okudu. Emir, “Davutpaşa'da, Ostim'de, Van Bayram Otel'de, Bedaş'ta, Esenyurt'ta, Sultanbeyli'de, Marmaray'da, Bursa'da, Erzurum'da, Karadon'da ve daha nice iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş işçilerin yakınlarıyız. Bugün burada, her gün duymasak şaşıracağımız iş cinayetleri nedeniyle toplanmış bulunmaktayız.Her gün 5 ile 8 arasında işçi hayatını kaybediyor. Nedeni bizlerce de yetkililerce de yeterince açık. İşverenlerin kar hırsı nedeniyle işçi hayatının önemsenmemesi ve işçi güvenliğine dair önlemleri almaması. Yetkililerin ise yasal mevzuat hükümleri açık ve ortadayken görevlerini yerine getirmemesi.” dedi.

Bu haftadan itibaren 'iş cinayetlerine dur diyebilmek' için vicdan nöbetine başlayacaklarını ifade eden Emir, “Görevlerini yerine getirmeyen hükümete, sendikalara, meslek odalarına, siyasi partilere sesleniyoruz artık yeter.” diye konuştu.

Ekir, her hafta pazar günleri saat 13.00'te Galatasaray Meydanı'nda 'Vicdan Nöbeti' adı altında eylem yapacaklarını duyurdu.

Açıklama sırasında iş kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınları arasında duygulu anlar yaşandı. Eylem, açıklamanın ardından sona erdi.