Kurbanlık hayvanların İstanbul'a girişi belli oldu: 16 Temmuz itibarıyla başlayacak

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Karaca, İstanbul'a kurbanlık hayvan girişinin 16 Temmuz itibarıyla başlayacağını belirterek, hayvan pazarlarında Kovid-19 salgını nedeniyle gerekli önlemlerin alındığını bildirdi. Karaca, "İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi 16 Temmuz itibarıyla başlayacak. Yetiştiricilerimizden o tarihten önce gelmemelerini rica ediyoruz" dedi.

Foto: Arşiv.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 22 Haziran itibarıyla hayvan sevk kontrol noktalarındaki denetimleri yoğunlaştırdıklarını ve bu çalışmayı 7 gün 24 saat esasına göre sürdürdüklerini söyledi.

Sadece yol kontrolleriyle sınırlı kalınmadığını belirten Karaca, "Bu sene Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm kurumlar kurbanla ilgili bütün önlemleri alarak gerekli tebliğ ve düzenlemeleri yaptılar" şeklinde konuştu.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesinden kurban pazarında 'koronavirüs' uyarısı: Pazarlığı son güne bırakmayın

'Kurban bayramlarında nasıl bir önlem alınıyor?'

Karaca, düzenlemeler kapsamında alınacak önlemlerle ilgili de şunları söyledi:

"Kurban pazarlarında nasıl bir önlem alıyoruz? Pandemiden dolayı bu yıl farklı bazı uygulamalara geçildi. Kurban pazarlarında çadırlar arasındaki mesafe 2 metre olacak, giriş ve çıkışlar ayrı noktalardan yapılacak, girişte mutlaka dezenfektan bulundurulacak, içeriye giren kişilerin ateşleri ölçülecek, ateşi 38 derecenin üzerinde olanlar alana alınmayacak ve sağlık kuruluşlarına sevk edilecek. Ayrıca maskesiz kesinlikle içeriye alınmayacak. İçeride mutlaka maskeyle dolaşılacak. 1,5 metrelik sosyal mesafeye uyulacak. Belli sayıda insan içeriye girebilecek. O sayının üzerinde olduğunda içeriye alınmayacaklar. Pandemi ile ilgili mücadelede maske, mesafe ve temizlik diyoruz. Bu noktada önlemlerimizi almış vaziyetteyiz."

Kesim yerlerinde randevulu sisteme geçildiğini aktaran Karaca, herkesin bu alanlara randevu saatinde gideceğini ifade etti.

EKONOMİ
Tatil ve hac olmadığı için kurban artacak: 5 milyon küçükbaş hayvan pazara indirilecek

"İstanbul'a kurbanlık girişi 16 Temmuz itibarıyla başlayacak"

Pandemi nedeniyle hayvan pazarlarında gerekli önlemlerin alındığını bildiren Karaca, "İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi 16 Temmuz itibarıyla başlayacak. Yetiştiricilerimizden o tarihten önce gelmemelerini rica ediyoruz. Bu noktada mağduriyet yaşamamaları çok önemli" dedi.

HAYAT
Prof. Dr. İlhan Çetin'den kurbanlık hayvanlarda 'ölümcül kene' uyarısı

"İstanbul'a yeterli sayıda hayvan gelecek"

Karaca, kendilerine "yeterli hayvan var mı?" sorusunun yöneltildiğini ifade ederek, "Geçen yıl 75 bin civarında büyükbaş hayvan, 70 bin civarında da küçükbaş hayvan kesildi ilimizde. Yine aynı şekilde bir beklentimiz var. Kurbandan birkaç ay önce gerekli sayımlar yapıldı. Anadolu'da yapıldı, Trakya bölgesinde ne kadar hayvan var, İstanbul'da ne kadar var bütün sayımlar yapıldı. Kaç tane hayvan gelecek bu da belli. Bu noktada herhangi bir şekilde hayvan sıkıntısının olmayacağını, görüyoruz" diye konuştu.

Kurban bayramının birkaç yıldır sıcak yaz günlerine denk geldiğini hatırlatan Karaca, kesim ve dağıtım sırasında sağlık ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ahmet Yavuz Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen "HaySag" mobil uygulaması üzerinden vatandaşların satın aldıkları kurbanlık hayvanın kulak küpe numarası ile çeşitli bilgilerini sorgulayabileceklerini söyledi.

Karaca, gerekli önlemlerin alındığını, bu noktada ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklarını, İstanbul Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ile bütün belediyelerle birlikte göreve hazır olduklarını sözlerine ekledi.

KORONAVİRÜS
Uzmanlar açıkladı: Kurbanlıklarda bugüne kadar koronavirüs etkeni tespit edilmedi

HAYAT
Gören dönüp bir daha bakıyor: Dev kurbanlık Paşa 45 bin liraya satışta

HAYAT
Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek?