Türkiye'de sadece 3 tane var: 82 yıldır oruçlarını onunla açıyorlar

Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşayan vatandaşlar, Ramazan ayında oruçlarını 1940’lı yıllardan itibaren kullanılan ve Türkiye’de sadece 3 tane bulunan Ramazan borusunun sesiyle açıyor.

Haber Merkezi İHA
Türkiye'de sadece 3 tane var.

Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşayan vatandaşlar, Ramazan ayında oruçlarını 1940’lı yıllardan itibaren kullanılan ve Türkiye’de sadece 3 tane bulunan Ramazan borusunun sesiyle açıyor.

82 YILDIR SÜREN GELENEK
Buldan’da Ramazan aylarının vazgeçilmez alışkanlarından birisi haline gelen Ramazan borusu, İzmir eski Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz tarafından hediye edildi. 1940’lı yıllarda beri kullanılan ilçede kullanılmaya devam edilen Ramazan borusundan Türkiye’de sadece 3 tane bulunuyor. Geçmiş yıllarda Ramazan topunun kullanıldığını, topun infilak etmesi üzerine bir belediye zabıtasının hayatını kaybettiği ilçede, bir dönem siren sistemine geçilmiş olsa da 82 yıldır Ramazan borusuyla oruç açma geleneği aralıksız olarak sürdürüldü.

2 DAKİKA ÖTÜYOR
Buldan’daki Ramazan borusunun her yıl bakımını yapan bobinaj ustası Kadir Başözen, bu sistemin Türkiye’de sadece 3 yerde olduğunu dile getirerek; “Ramazan borusu geleneğini yaşatmaktan dolayı gurur duyuyorum. Her yıl bakımını yapıyorum. İki adet ince ve kalın olmak üzere ses çıkarır. Yaklaşık 2 dakika ötüyor. Buldan merkezde sahurda biri kalk, birisi de imsak vakti olmak üzere iki kez, iftarda bir defa siren ötüyor. Aynı zamanda bayram arifelerinde ve 10 Kasım Atatürk’ün öldüğü saat olan 09.05’de saygı borusu olarak sirenimizi çalıştırıyoruz. Buldan’ın her yerinden rahatlıkla duyulur. Ramazan borusu, Buldan’la özdeşleşmiştir ve biz de yaşatmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

FOTOĞRAF 7
Bulduğu yöntemle tavuklarının verimini artırdı: Her gün aynı saatte söylüyor
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde halk ozanı Kasım Mazıbaş, köyünde yetiştirdiği yumurta tavuklarına günün belli saatlerinde Emirdağ türküleri söylüyor. Mazıbaş, tavuklara canlı türkü söylemeye başladığı günden bu yana yumurta veriminin yüzde 20 arttığını söyledi.

FOTOĞRAF 15
Çanakkale Boğazı'ndan sonra Marmara'da da görüldü: Boyu bir buçuk metreyi buluyor
Çanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.