Yedizler 'kanuni boşluk' kurbanı

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaralı, Türkiye'de aşılama yöntemiyle hamile kalınması konusunda bir kanuni düzenleme olmadığını belirterek, İzmir'deki yediz bebeklerin 20 aylıkken ölmesinin yasalardaki eksikliğin bir sonucu olduğunu söyledi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı, İzmir'deki yedizlerin anne karnında ölmesinde kanuni boşluğun da etkili olduğunu savundu. Prof. Yaralı, Türkiye'de tüp bebek tedavilerinde rahme yerleştirilecek embriyo sayısı ile ilgili kanuni bir kısıtlama bulunmadığını hatırlatarak, "Bu nedenle sırf gebelik elde edilebilsin diye çok fazla sayıda embriyo nakledilebilmekte ve bunların hepsi rahme tutunduğunda da bu kez güncel haberlerde sık olarak karşılaştığımız sorunlar ortaya çıkıyor" dedi. Yaralı konunun kanuni olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

    Sakatlıklarla doğuyorlar

    'Tüp bebek' yöntemiyle meydana gelen çoğul gebeliklerin ciddi riskler taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek, aşılama veya yumurtlama tedavisi ile oluşturulan hamileliklerde tekil gebelik elde edildiğinde başarılı sonuçlar alındığını belirtti. Birden fazla sayıda bebeğe gebe kalmanın anne ve çocuğun yaşamını ciddi tehdit ettiğini ifade eden Yaralı, "Özellikle 'tüp bebek' yöntemiyle meydana gelen çoğul gebelikler, erken doğum, zeka gerilikleri, sağırlık, körlük veya kalıcı felç gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Böyle durumlarla karşılaşmamak için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi belirli sayıda embriyo transferinden fazlasına izin verilmemesi gerekiyor. Birden fazla gebelik ihtimali bulunan yumurtlama ve aşılama tedavilerinin ise iptal edilmesi tavsiye ediliyor. Aksi takdirde yediz bebeğini kaybeden İzmirli Sibel Deniz'in yaşadığı olumsuzluk meydana gelebililir" diye konuştu.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yaralı'ya göre, tedavi esnasında birden fazla gebeliğin elde edilme ihtimali olan yumurtlama ve aşılama tedavilerinin iptal edilerek, bile bile çoğul gebeliklere davetiye çıkarılmaması gerekiyor. Bu gibi durumlarda eşlerin anlayışlı olmasını isteyen Yaralı, "Tedavi masrafı boşa gitmesin veya zaman kaybı olmasın diye aşılama veya embriyo transferlerinde ısrar edilmesinin yanında hekimin de buna uyması doğru bir davranış değil. Çoğul gebeliklerin, toplumumuza bir başarı gibi gösterilmesi, kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor ve oluşturabileceği sağlık sorunlarının gözden kaçmasına sebep oluyor" dedi.

    Üreme teknikleri gelişti

    Son yıllarda üreme tekniklerindeki gelişmelerden de bahseden Prof. Dr. Hakan Yaralı, günümüzde 'Tüp Bebek' teknikleri ile 1 milyonun üzerinde bebeğin dünyaya geldiğini hatırlattı.

    Ceninlerden (fetus) bir ya da birkaçının erken gebelik haftalarında sonlandırılabileceğini söyleyen Yaralı, çoğul gebeliklerde sayının bu yöntemle azaltılarak diğerlerinin normalde beklenen zamanlara kadar gelişimlerini sürdürmesinin amaçlandığını anlattı.