Georges Méliés’in Kayıp Filmi Bulundu

Sinema tarihinin en öncü isimlerinden, bilim kurgunun babası olarak nitelendirilen Georges Méliés'in kaybolduğu düşünülen filmi Match de Prestidigitation, Çek Ulusal Film Arşivi'nde bulundu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Marie-Georges-Jean Méliès, sinemanın gelişmesinde öncülük etmiş Fransız film yapımcısı, yönetmen.
Match de Prestidigitation, Méliés'in 'öykülü' filmlerinden biri. Sinefesto'da yer alan habere göre Georges Méliés 1890'ların sonundan 1912'ye kadar onlarca filme imza attı. O filmlerden 1904 yapımı Match de Prestidigitation'un bulunamayacağı fikri kabul edilmişken müjdeli haber Çek Ulusal Film Arşivi'nden geldi. Film, üzerine başka bir filmin adı yazılı olarak bulundu.

Arşiv görevlisi Jana Ulipova “Aslında Méliès'in kayıp olarak düşündüğümüz filmi, yönetmenin Les Transmutations Imperceptibles adlı bir diğer filminin etiketi altında arşiv raflarında uzun yıllardır duruyormuş. Biz bu filmi Méliès'in diğer filmlerinde olduğu gibi, koleksiyonun bir parçası olarak sinemalarda göstermeyi planlıyoruz.”

Çek Ulusal Film Arşivi'nde Georges Méliès'e ait 22 film daha bulunuyor. Bu arada yönetmenin en bilindik yapımı Le Voyage dans la Lune (Aya Seyahat) 2011'de restore edilerek Cannes Film Festivali'nde gösterilmişti.