İlk iPad'i Romalılar yapmış

“Tarih fısıldayan adam” lakaplı ünlü araştırmacı Tom Standage’ın “Duvara Yazmak: Sosyal Medyanın İlk 2000 Yılı” adlı kitabından öğrendiğimize göre, sosyal medyanın ve interneti oluşturan iletişim sisteminin kökeni eskilere, antik Roma dönemine dayanıyor.

Haber Merkezi Diğer
“Tarih fısıldayan adam" lakaplı ünlü yazar Tom Standage, “Duvara Yazmak: Sosyal Medyanın İlk 2000 Yılı" adlı kitabında, hem tablet bilgisayarların hem de internet ve sosyal medyanın kökenlerinin antik Roma dönemine, tarihçi Cicero'nun meslektaşlarıyla memleket meselelerini konuşmak için icat ettiği bir yönteme dayandığını öne sürüyor.

İlk iPad'i Romalılar kullandı

Standage şunları anlatıyor: “Eski Romalıların da bir tür iPad'leri vardı. Üzeri balmumundan bir tabakayla kaplı bu ahşap tabletlerle gezer, gerektiğinde notlar alırlardı. İşleri bitince de tabletlerini hafifçe ateşe tutarak balmumunu yumuşatır, yazdıklarını silerlerdi. Tabletlerin büyüklüğü duruma ve ihtiyaca göre değişiyordu. Almanya'nın Köln şehrindeki bir müzede elinde akıllı telefon büyüklüğünde bir tablet tutan Romalı kadının mozaiğini görebilir hatta hediyelik eşya dükkânından tabletin bir replikasını satın alabilirsiniz."



İnternete alternatif "acta diurna" alanı

Standage'a göre eski Romalılar internete benzeyen bir sistemle iletişim kuruyormuş: “Memlekette olup bitenleri öğrenmek isteyen zengin bir Romalıysanız, kahvaltıdan önce hizmetkârınızı forum denen alana yolluyor ve bir 'acta diurna', yani üzerinde günün haberleri yazılmış tablet aldırıyordunuz. İlginizi çeken bir haber olursa ve onu bir arkadaşınızın da okumasını istiyorsanız, yazılanları kopya ettiğiniz bir papirüsü, yine hizmetkârınız aracılığıyla, gönderiyordunuz. Elbette sonuna yorum ve analizlerinizi ekleyerek Eh, haber gerçekten önemliyse, arkadaşınız da aynı yöntemle kendi arkadaşlarına iletiyordu. Böylece söz konusu haber birkaç gün içinde kolayca imparatorluğun her yerine hatta başka ülkelere ulaşıyordu."

Kısaltma terimler bile kullandılar

Habertürk'te yer verilen habere göre, Standage eski Romalıların tablet olarak kullandıkları araçlara uzun yazılar yazma lüksleri olmadığı için kısaltma terimler kullanıldığını da kitabında anlattı:

“Anlattıkları şey ne kadar önemli olursa olsun her şeyi uzun uzun yazamazlardı. Bu yüzden işlerini kolaylaştıracak bir kısaltma sistemi icat ettiler. Mesela SPD, 'Çok selam ederim' demekti. ('Salutem plurinam dicit.') Bir diğer kısaltma, SVBEEV'di ve 'Sen iyiysen, ben de iyiyim' anlamına geliyordu. ('Si vales bene est ego valeo.')"