|

ABD Musul’daki sivil katliamını inkar etti

ABD savaş uçaklarının katlettiği 300'den fazla sivil ile ilgili hazırlanan rapor açıklandı. ABD yönetimi, binada 105 kişinin öldüğünü ancak sivillerin bina içerisindeki ikinci patlama nedeniyle hayatını kaybettiğini savundu. ABD ordusu, son altı ay içerisinde Yemen, Afganistan, Suriye, Somali ve Irak'ta binlerce sivilin ölümüne sebep olmuştu.

Yeni Şafak
20:44 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 21:33 - 25/05/2017 Perşembe
AA
​ABD’nin Musul’daki sivil kayıpları soruşturması sonuçlandı
​ABD’nin Musul’daki sivil kayıpları soruşturması sonuçlandı

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun yürüttüğü soruşturmada, 300'den fazla sivilin öldüğü saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı. ABD öncülüğündeki koalisyon, binada 105 kişinin öldüğünü, ölen sivillerin ise binada meydana gelen ikinci bir patlama nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu, Musul’un batı yakasında yer alan Cedide Mahallesi'nde koalisyon uçaklarının bir binayı hedef alması sonucu 230 sivilin hayatını kaybettiği iddiaları üzerine açtığı soruşturmayı sonuçlandırdığını açıkladı.

Sivillerin yaşadığı binada patlayıcılar varmış!

Soruşturmanın sonuçları ile ilgili kamu ile paylaşılan yazılı açıklamada, soruşturmada uçakların fırlattığı bombanın bina içerisindeki başka bir patlayıcıyı da infilak ettirdiği ve binanın hızla çökmesine neden olduğunun tespit edildiği öne sürüldü.

"36 kişi de kayıp"

Açıklamada, binanın alt katlarında bulunan 101 sivil ile 2 DEAŞ keskin nişancısının öldüğü ayrıca hedef alınan binaya yakın bir binada da bulunan dört sivilin de hayatını kaybettiği aktarıldı. Bunun yanı sıra binada bulunduğu bilgisi verilen 36 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Soruşturmada, DEAŞ’ın binaya büyük bir patlayıcı yerleştirip binayı sivillerle doldurduktan sonra binadan Irak kuvvetlerine ateş açtığı tespit edildi. 17 Mart 2017 sabah saat 08.00’de yerel komutanın talimatı üzerine koalisyon uçakları Irak Terörle Mücadele Servisi askerlerine ateş açan iki DEAŞ keskin nişancısına yönelik hava saldırısı düzenledi. Ne koalisyonun ne de Irak kuvvetlerinin binada sivillerin olduğundan haberi vardı. Koalisyon tehdidi orantılı bir şekilde bertaraf etmek ve tahribatı önlemek için bir adet 38 GBU güdümlü mühimmatı seçti. GBU-38’in sadece en üst katı etkileyecek şekilde patlaması DEAŞ’ın önceden yerleştirdiği ancak koalisyon tarafından bilinmeyen büyük miktardaki bir patlayıcının tutuşmasına neden oldu.”

Söz konusu GBU-38, 90 kilogramı patlayıcı olmak üzere toplam 226 kilogram ağırlığında küçük ölçekli Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı olarak biliniyor.

Açıklamada, saldırı sonrası yapılan araştırmada GBU-38 ile örtüşmeyen ancak DEAŞ’ın sık kullandığı patlayıcılarla benzer özellik gösteren parçalar bulunduğu öne sürüldü.

Bağdat’tan telekonferans ile ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanan DEAŞ ile karşıtı koalisyonun kara unsurları komutanı Tümgeneral Joseph Martin, yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı dilerken ABD öncülüğündeki koalisyonun o gün gerçekleştirdiği 81 saldırıdan birinin iddia edilen sivil kayıplarına neden olduğunu tespit ettiklerini öne sürdü.

"500 kilogramdan fazla patlayıcı"

Aynı telekonferansa katılan ve Pentagon tarafından soruşturmanın başına getirilen Tuğgeneral Matthew Isler ise binadaki patlamanın GBU-38’den dört kat daha büyük bir patlamaya yol açtığını ve 500 kilogramdan fazla patlayıcının kullanılmış olabileceğini söyledi.

Evin Musul’un ileri gelenlerinden zengin birine ait olduğunu ve mahalleden alınan bilgilere göre koruma amaçlı komşularını evine çağırdığını ifade eden Tuğgeneral Isler, DEAŞ’ın saldırıdan önceki gece mahalleyi boşaltmaya kalkıştığını, mahalle sakinlerinin evlerini boşaltmadığını ve örgütün olacaklardan kendilerinin sorumlu olacağını söylediğini tespit ettiklerini anlattı. Bununla birlikte örgütün koalisyon tarafından hedef alınan ev sahibine ise aynı akşam evden ayrılmamasını söylediğini öne sürdü.

ABD’li general, koalisyonun önceki gece bölgede keşif uçuşları yapmadığını ve bölgeyi izleyemedikleri için mahalledeki hareketliliği fark edemediklerini belirtti.

#ABD
#Irak
#Musul
7 yıl önce