|

ABD’lilerden PYD’ye: Çobanbey teminatı

Muhaliflerin, Türkmen kasabası Çobanbey'i geçici de olsa IŞİD'den alması PYD’yi korkuttu. ABD’li askeri yetkililerle gizli bir görüşme yapan PYD, “Haziran ayı ortasında bölgede siz olacaksınız” teminatı aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 21:37 - 17/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Halep'in kuzey kırsalında bulunan ve terör örgütü IŞİD hakimiyetinde olan Türkmen kasabası Çobanbey'e muhalif birlikler tarafından başlatılan operasyon, PKK terör örgütünün Suriye yapılanması PYD'yi panikletti. PYD'li yöneticiler, 6 Nisan günü Türkmen birliklerin Çobanbey'i ele geçirmesinin ardından Suriye'de bulunan ABD'li askeri yetkililerden görüşme talep etti. Pentogan yetkilileri ile PYD yöneticileri, terör örgütünün PYD kontrolü altında bulunan Haseke'de bir araya geldi. Görüşmede, ABD'li yetkililer PYD'ye, “Sabırlı olun, Haziran ayı ortasında bölgede siz olacaksınız” teminatı verdi.



ÜST KADEMEDEN İSİMLER GÖRÜŞTÜ

Yeni Şafak, PYD üst yönetimine verilen garantinin detaylarına ulaştı. Şervan Derviş ve Redur Halil gibi terör örgütü üst kademesinden isimlerin katıldığı toplantıda ABD'li yetkililer, 'Suriyeli muhaliflerin IŞİD'i bölgeden atamadığına' vurgu yaptı. ABD yetkililer, bu gerekçeyle 'Haziran ayı ortasında Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı militanların bölgede konuşlandırılacağı ve ABD'nin de yoğun hava desteği vereceği' şeklinde teminat verdi. Bu sayede Azez, Çobanbey, Aktarin, Munbuç, Gandura gibi önemli yerleşim birimlerinin PYD ve bileşenleri tarafından ele geçirilecek.



MUHALİF GRUPLAR İKNA EDİLECEK

ABD askeri yetkilileri, 2 yıldır IŞİD'e karşı bölgede etkinlik gösteremeyen muhaliflerin bölgeden tasfiye edilmesi sürecinde, 'Suriyeli muhaliflerle Suriye Demokratik Güçleri arasında ittifak yolunun da açılacağını' söyledi. ABD'nin bu doğrultuda inisiyatif kullanacağını bildirdiği gizli görüşmede, bazı muhalif grupları ikna edeceği bilgisi de masaya geldi. ABD, bu ikna girişimiyle muhalifler ile Suriye Demokratik Güçleri militanlarını IŞİD'e karşı birlikte savaştırmayı hedefliyor. Öte yandan toplantıda, ABD'nin müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri'nin alternatif olarak bölgede inisiyatif alacağı da karara bağlanmış oldu.





Kıskaç operasyonu

Haziran ayında Suriye Demokratik Güçleri öncülüğünde Tişrin, Tel Rifat, Afrin bölgelerinden IŞİD'e karşı eş zamanlı operasyon ile üç koldan saldırı başlatılacak. 5 bin kişilik gücün 20 gün içinde bölgede büyük oranda üstünlük sağlamasının planlandığı da yine aynı toplantıda konuşulan konular arasında yer aldı. ABD'nin PYD ile sürdürdüğü ittifakın temelinde, Kobani ve Tel Abyad'da ABD'nin hava desteğiyle başarılı olması yatıyor.


#suriye
#abd
#pyd
8 yıl önce