|

Aldatma ustası

ABD istihbaratının IŞİD’e dair raporları, Beyaz Saray’ın politikaları doğrultusunda Obama yanlısı uzmanlarca çarpıtılarak ve manipüle edilerek dolaşıma sokuluyor. ABD’li analistler, bizzat kendi amirlerinin taraflı ve gerçekdışı raporlar kaleme aldıklarını, ülkedeki en yüksek istihbarat organlarına bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:00 - 16/02/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD Başkanı Barack Obama, Irak işgalcisi George W. Bush ve ekibinin izinden giderek Ortadoğu politikalarını istihbarat yalanlarıyla yürütüyor. ABD istihbaratındaki Obama yanlısı uzmanların IŞİD ile mücadelede Beyaz Saray'ın ihtiyaçlarına göre istihbarat servis ettiği ortaya çıktı. The Daily Beast gazetesi'nin haberine göre ABD Merkez Komutanlığı'nda görevli analistler 2015 yılında konu hakkında şikayetlerde bulundu ve bu şikayetler üzerine Savunma Bakanlığı'ndan, IŞİD raporlarını teftiş etmek için özel müfettişler görevlendirdi. Ayrıca, ABD'de sivil ve askeri istihbaratın toplandığı Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı'nın (ODNI) makamına da çeşitli şikayetler ulaştı. Bu şikayetlere göre, IŞİD'e karşı verilen askeri mücadelenin raporları, bizzat Amerikan ordusunda görevli komutanlarca çarpıtıldı ve mücadelenin ilerleme katettiği yönünde bir kamuoyu oluşması sağlandı. Şikayetlere göre ayrıca, tüm ABD istihbarat aktivitelerini teftiş eden uzmanlar da, IŞİD hakkında kendilerine verilen raporların yanlı bilgiler içerdiğinden haberdardı. Bu abartılı yanlış raporların birçoğunun ise, Obama'ya kadar ulaştığı biliniyor.



SİYASİ AMAÇLI ÇARPITMA

IŞİD raporlarında yapılan bu çarpıtmaların ve bilgi yanlışlarının amacının ise, Obama yönetiminden bazı uzmanların, IŞİD'e karşı mücadelede ilerleme katedildiği yönünde verdikleri beyanatların desteklenmesi olduğu bildirildi. Bu askeri istihbarat raporları da ümit verici bir Amerikan ilerlemesi görüntüsü vererek Obama yönetiminin zor durumda kalmasını önlemeyi amaçlıyordu. Sahte bilgiler içerdiği anlaşılan raporlar hakkında sorular yöneltilen Ulusal İstihbarat Dairesi (ODNI) Başkanı James Clapper ise, geçen eylül ayında katıldığı toplantıda, kurumunun bu raporlardaki yanlış bilgiler hakkında haberdar olduğunu gizlerken, “İstihbaratta herhangi bir siyasi amaçlı çarpıtma olamaz.” diyerek olayı görmezden gelmişti.



E-POSTALAR SİLİNDİ

Ulusal İstihbarat Dairesi (ODNI) çalışanları arasında yapılan bir soruşturmada ise, uzmanlar amirlerinin, ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü saldırıların başarılı olup olmadığı ile ilgili raporların içeriğini değiştirerek veya bu raporları inkar ederek, askeri bilgileri çarpıttıklarını ifade etti. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) istihbarat yetkililerini de suçlayan çalışanlar, CENTCOM istihbarat yetkililerinin, yaptıkları çarpıtmaların kanıtlarını içeren e-postaları ve raporları da ortadan kaldırdıklarını belirtti. ODNI kurumu, 2002 yılında ABD'nin Irak işgalini meşrulaştırmak için servis edilen uydurma kitle imha silahları raporlarının ardından kurulmuştu.


#abd
#e-posta
#ışid
8 yıl önce