Palmira yağması

Yeni Şafak, Haber Merkezi
04:00, 05/10/2016, Çarşamba
Yeni Şafak
Palmira yağması

Terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılan antik kent Palmira, Esed’in kontrolünde Avrupa’ya taşınıyor. İçinde lahitler ve mumyaların da bulunduğu yüzlerce tarihi eser, Rusya’nın organizesiyle ya Hımeymim-Moskova ya da Tedmur-Beyrut hattından Avrupa ülkelerine satılıyor.

Suriye Geçici Hükümet Kültür Bakanı Yardımcısı Suphi Desuki, Rusya'nın antik Palmira'yı yağmaladığını ve yüzlerce tarihi eseri Suriye'den kaçırdığını iddia etti. Rusya'nın Esed diktasını ayakta tutmak için Suriye savaşına dahil olduğu günden buyana ülkenin tüm kaynaklarına ipotek koyduğunu vurgulayan Desuki, Yeni Şafak'a konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Desuki, Tedmur'daki müze ve tarihi kent içerisinde binlerce paha biçilemez eserin Rusya tarafından Suriye dışına çıkarıldığını söyledi. Kaçırılan eserlerin milyarlarca dolar değere sahip olduğuna dikkat çeken Desuki, altın taşlar, kılıçlar ve onlarca lahitin mumyalarla birlikte Suriye'den kaçırıldığını, bölgede Rusya'nın organizesiyle tarihi eser ticareti yapıldığını kaydetti.



NAKİL ÜSSÜ HIMEYMİM


Rusya'nın Suriye'deki askeri üssü olan Hımeymim'in, Humus Palmira'dan getirilen tarihi eserlerin nakledildiği merkez olduğu belirtiliyor. Hımeymim'deki tarihi eserlerin Moskova'ya, buradan da Avrupa'ya gittiğini söyleyen Desuki, “Bu sayede büyük bir tarihi eser pazarı oluştu. Envanterde kayıtlı eserlerimiz Suriye'de işgalci güç durumunda olan Rusya'nın hışmına uğradı. Şu an paha biçilmez eserler batılı kolleksiyonerlere büyük meblağlar karşılığında satılıyor” ifadesini kullandı. Desuki şunları söyledi:




http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/05/03/06/resized_fd299-2645bd04palmira1.jpg



ONLARDAN DAVACI OLACAĞIZ


“Şu an birçok harici gücün işgali altında olan ülkemiz mutlaka özgür olacak. Bizler yağmalanan tarihi eserlerin takipçisi ve davacısı olacağız. Bu konuda oluşturulmuş bir komisyon var ve Suriye halkına ait olan tüm eserler inşallah yeniden ait olduğu yere dönecek. Biz de bu konuda uluslararası düzeyde girişimlerde bulunacağız.”



Tarihi eserler Avrupa'ya kaçırılıyor



http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/05/03/06/resized_68a09-12180efepalmira2.jpg



DAEŞ, 2014 yılında Suriye'nin 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yeralan Humus'a bağlı Tedmur (Palmira) Antik Kenti'ni Esed rejiminden aldı. Kent, 2016 yılının mart ayında yaşanan yoğun çatışmalar sonucu yeniden Esed-İran-Rusya ittifakına geçti. Bu tarihten sonra Rus askerleri tarafından güvenliği sağlanan Palmira'ya 60'dan fazla uzman getirildi. Rus istihbaratının organize ettiği kaçakçılık faaliyetinde birçok arkeolog görev yapıyor. Humus'ta tarihi eser borsası oluştu. Bölgeden kaçırılan eserlerin Moskova haricindeki diğer istikameti ise Lübnan'ın başkenti Beyrut. Komisyoncular ve kılavuzlar, Esed'in kontrol ettiği bölgede adeta cirit atıyor.


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026