|

Danıştay’dan 25 milyarlık karar

Danıştay mal alım ihalelerinde aşırı düşük teklif açıklaması yapılmadan ihalenin bitirilemeyeceğine karar verdi. Kamu İhale Kurumu’na da (KİK) bu yönde bir düzenleme yapma zorunluluğu getirdi. Karar, yaklaşık 25 milyar lira büyüklüğündeki mal alım ihalelerini yakından etkileyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:56 - 13/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Danıştay'dan ihaleleri yakından ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Mal alım ihalelerinin aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan sonuçlanmasına imkan sağlayan düzenleme, Danıştay'dan döndü. İhalelerde düşük teklife göre hareket eden kurumlar için ciddi eleştiriler yapılıyordu.



Düşük teklif nedeniyle kalitesiz malzeme kullanımı ve kalitesiz işçilik kullanımı eleştirilerin başında yer alıyordu. En düşük teklifle verilen ihalelerin, işin tamamlanmamasına ve idarelerin daha yüksek bedellerle işin tekrar tekrar ihale edilmesine neden olduğuna da dikkat çekiliyordu.



Danıştay'ın kararı tüm bu sıkıntılara son verecek. Karar ile mal alım ihalelerinde de 'aşırı düşük teklif'ler incelemeye alınacak. Danıştay'ın bu kararı sağlık, bilişim, makine ve teçhizat başta olmak üzere yaklaşık 25 milyar lira büyüklüğündeki mal alım ihalelerini yakından etkileyecek. Danıştay, kararında Kamu İhale Kurumu'na da (KİK) bu yönde bir düzenleme yapma zorunluluğu getirdi.



KARAR KAMU KAYNAĞINI KORUYACAK


Mevzuattaki eksiklik, geçtiğimiz aylarda Ankaralı Avukat Melih Akkurt tarafından yargıya götürüldü. Avukat Akkurt'un başvurusunu inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, başvuruyu haklı buldu. Danıştay'ın kararını değerlendiren Avukat Akkurt, kararın kamu kaynağını koruyacağını söyledi. Uygulama ile kamunun hem zaman hem para kaybettiğini belirten Akkurt, aşırı düşük tekliflerin genel olarak rekabeti olumsuz etkilediğini ve sektörde dürüst iş yapanları zorda bıraktığını da aktardı.



Aşırı düşük teklif artık sorgulanacak


Yürütmenin durdurulması kararı ile denetimin muayene ve kabul komisyonlarınca sağlanması değil bundan önceki aşama olan aşırı düşük teklif sorgulanacak. Bu suretle işi yapamayacağı ilk aşamada tespit edilen firmalar, muayene kabul aşaması beklenilmeksizin değerlendirme dışı bırakılacak. Bu da başlı başına kamunun kaynaklarının korunması anlamına gelecek. Almanya Parlamentosu'nun Türklerin Ermenilere soykırım yaptığına dair kararının da iptali için Almanya Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava ile gündeme gelen Avukat Melih Akkurt, daha önce de Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması için açtığı hukuk savaşını kazanmıştı.


#Danıştay
#İhale
8 yıl önce