|

3 ayda 192 bin Kobanili Türkiye'ye geldi

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD ile ÖSO ve peşmerge desteğini alan YPG güçleri arasındaki çatışmalar 88'nci gününe girdi. Kentin iç kısımlarında aralıklarla devam eden ve şiddeti geçmişe göre azalırken, IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacı sayısının 192 bin 417, çatışmalarda yaralanarak Türkiye'ye tedavi için getirilenlerin sayısının ise bin 146 olduğu açıklandı.

Yeni Şafak
18:50 - 11/12/2014 Thursday
Güncelleme: 16:52 - 11/12/2014 Thursday
DHA

 Öte yandan çatışmalar sırasında 20 ilden gelen ve sınır hattında görevlendirilen polis memurları da geldikleri illere uğurlandı.

YPG militanları ÖSO ve peşmerge desteğini almasının ardından Kobani'de IŞİD'i geriletti. Kobani'de önemli ölçüde kontrolü ele aldığı ileri sürülen YPG güçlerinin, IŞİD'e takviye gelebilecek stratejik öneme sahip yollarda da denetimi sağladığı bildirildi.



Son günlerde Kobani'de sessizlik hakim olurken, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, 20 farklı kentten gelen ve yaklaşık 3 aydır sınır hattında görev alan polisler için Mürşitpınar Mahallesi'ndeki eski sağlık ocağında uğurluma töreni düzenledi. Uğurluma programına katılan Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ve beraberindekiler polis memurlarıyla sohbet etti ve birlikte yemek yedi. Polislerin, aylardır sınır hattında tarihi görev ifa ettiklerini ifade eden Eyüp Pınarbaşı, "Kobani'den göçlerin başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan beri 20 ilden takviye gelen polislerimiz bölgemizde çalıştı. Şu ana kadar polis bölgesinde 196 olaya müdahale edildi ve bu sırada 2 rütbeli personelimiz yaralandı. Burada özveriyle çalışan polislerimizin gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Yine burada özellikle Kobani'den gelen yaralıları için riskli olan bölgede görevlendirilen polis memurlarımız da vardı. Bunlar gelen yaralıların önce fotoğrafını ardından parmak izlerini alarak, aranması olup olmadığını bakan polis memurlarımızdı. Onlara da bu çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Pınarbaşı'nın konuşmasının ardından sınır hattında görev yapan 150 polis, çeşitli hediyeler verildikten sonra kadrolarının bulunduğu kentlere gitti.

Başbakanlık Basın - Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi tarafından 19 Eylül 2014 tarihinden bu yana yürütülen yardım ve faaliyetler hakkında istatistiki bilgiler paylaştı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye gelen Kobanili sığınmacı sayısının 192 bin 417'ye ulaştığı bildirildi. Aynı dönem içerisinde sığınmacılara ait 3 bin 72 aracın Türkiye'ye alındığı belirtilen açıklamada, sınır hattında bin 573 personelin; insani yardım, sağlık ve güvenlik çalışmalarına katıldığı kaydedildi. Günlük 70 bin öğün sıcak yemek verildiğini ve bugüne kadar sığınmacılara 5 milyon öğün yemek dağıtımı gerçekleştiği belirtilen açıklamada, çatışmaların başladığı tarihten itibaren 27 milyon lira tutarında 819 TIR ve kamyon insani yardım malzemesinin Kobani'ye gönderildiği de vurgulandı. 19 Eylül'den bu yana Suruç Devlet Hastanesi'nde 27 bin 850 Suriyelinin tedavi gördüğü, bunların bin 146'sını çatışmalar sırasında yaralananlar olduğu belirtilen açıklamada, kamplarda kalan sığınmacıların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı da ifade edildi.

#kobani
#türkiye
#suruç
9 years ago