|

Haftanın özeti

Son bir haftada okunmadan geçilmemesi, geçildiyse tekrar okunmak üzere altının çizilmesini düşündüğümüz haberleri sizler için derledik, biraz da yorumladık.

Yeni Şafak ve
08:26 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 13:58 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Merhaba Haftanın Özeti Okuyucuları,



Hala kitap okuma alışkanlığınız devam ediyor mu bilmiyoruz ancak, söze şu cümleyle başlamak istiyoruz;



“Bir kitap okursunuz." Eğer o kitap iyi bir yazarın elinden çıktıysa; ekonomiden, politikadan, psikolojiden, sokaktan, aileden, insandan, çocuktan, işçiden, devletten onlarca iyi bakış açısı ve örneklemeleri sunar. Ve siz bazı cümlelerin altını çizmeden asla diğerine geçemezsiniz. Çünkü o kitabı sizin için var eden o cümlelerdir. Çünkü o kitap, o altı çizili cümlelerle hatırlanacaktır.



Benim de son bir haftada 21 inç ekranımda ajanslardan, haber sitelerinden, Twitter'dan, TV kanallarından, video sitelerinden ve diğer sosyal medya kanallarından onlarca iyi, kötü, güzel, çirkin, acı tatlı haber geçti. Bunların arasından okunmadan geçilmemesi, geçildiyse tekrar okunmak üzere altının çizilmesini düşündüklerime değinmek istiyorum.



Bu gelişmelere geçmeden önce ise bir hafta önceki yazımızda

'un

en çok beğeni alan ve tartışılan yoruma bu hafta yer vereceğimizi söylemiştik. Bu hafta da aynı sözümüz geçerlidir sevgili okuyucu. İşte sosyal medyada en çok tartışılan yorum:





  • konu olan haberlerin devamını merak edenler için:
  • Master planın adını
    olarak açıklayan Başbakan Davutoğlu planı 10 başlık altında özetledi.
  • Anayasa Uzlaşma Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
  • Cenevre görüşmeleri; Rusya, İran ve Esed güçlerinin Halep saldırılarının gölgesinde kaldı. Muhalifler Cenevre'den çekilmişti. Suriye ile ilgili yeni gelişme ise ABD ve Rusya'nın bir hafta içinde Suriye çapında ateşkes ilan edilmesinde uzlaşması oldu.
  • Cizre'de PKK'lı teröristlere yönelik 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"
    . Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinin tamamının kontrol altına alındığını
    .

Şimdi gelelim bu haftanın gündeminde altı çizilmesi gereken haberlere;



İfade özgürlüğünden korkanların hedefi; Yeni Şafak!


Yeni Şafak alçakça bir

. İfade özgürlüğünden korkanların yeni hedefi, gazetemizin terörle mücadele konusundaki hassas duruşu oldu. Daha önce de dört kez saldırıların hedefi olan gazetemizden

MLKP'nin alt kolu olan Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) militanlarına bir mesaj var:



Teröre, terörü sevip destekleyenlere, kandan medet umanlara karşı asla susmayacağız! Kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz!





Bir de şunun altını çizmeden geçemeyeceğim; her daim ifade özgürlüğünü savunduğunu söyleyip Hürriyet'in kırılan camını türbeye çevirenlerin özgürlükten ne anladıkları da bir kez daha anlaşılmış oldu.



Türkiye PYD'yi vurdu


Haftanın son günü sıcak bir gelişme yaşandı. Türkiye, Rusların desteğiyle muhaliflere saldıran terör örgütü PYD'yi vurdu. Fırtına obüsleri terör örgütünün Afrin, Azez ve Miniğ Hava Üssü'ndeki mevzilerini imha etti. En az 35 terörist öldürülürken, 15 terörist de yaralandı.



Operasyonun gerçekleşme nedeni; PYD'li teröristlerin, Suriye'deki ateşkes planı öncesi Türkiye'nin 'güvenli bölge' projesini de içine alan topraklarda ilerleyerek Hercele bölgesine kadar gelme planı. Azez-Cerablus arasında 'Mare Hattı' olarak da bilinen bölgeye yönelik tehdit üzerine acil operasyon yapıldı.



150 bin kişilik ordu Türkiye üzerinden girecek


Cenevre'de görüşmelerin askıya alınmasının ardından Riyad'ın Suriye'de IŞİD ile mücadele için 150 bin kişilik ordu hazırladığı ileri sürüldü. Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak komuta merkezi oluşturulacağı da belirtildi.





Bu bağlamda, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül'ün



“Buna savaş çığırtkanlığı diyecekler, biliyorum, ama bu müdahale olmazsa, birkaç yıl sonra Türkiye'nin parçalanmasını tartışıyor olacağız. Bir yere not edin!"

cümleleriyle bitirdiği, yazısına bir göz atın derim.







Suudi jetleri İncirlik'te


150 bin askerin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçeceği iddiasının ardından kritik hamleyi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın IŞİD'le mücadele için İncirlik'e uçak göndereceğini söyledi. Uçak sayısı ile ilgili bilgi vermeyen Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın asker de göndereceğini belirtti.





“Türkiye 3. Dünya Savaşını önlemeli"


Suriye'deki mevcut durumla ilgili dikkat çeken bir açıklama da Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev'den geldi. Medvedev, Suriye'de başlatılacak olası bir kara harekatının dünya savaşına davet çıkarma anlamına geleceğini belirterek “ABD, Rusya ve hatta Türkiye dünya savaşı çıkmasını önlemeli" dedi.



"Suriye'de ateşkes" için anlaştılar


Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısından uzlaşı çıktı. ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde şiddetin durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldı. Rusya ise Suriye'deki operasyonlarını sürdüreceğini kaydetti.



Daha önce de söylemiştik, tekrar hatırlatalım; Suriye'de yakın gelecekte çözüm çok zor. Bu coğrafyada sınırları olmayanların yürüttüğü vekalet savaşlarının bedelini ise, ne yazık ki bu toprakların çocukları canlarıyla ve de yoksullukla ödüyor.





Beştepe'de sürpriz görüşme


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül'le Beştepe Devlet Konukevi'nde görüştü. Akşam yemeği vesilesiyle gerçekleşen buluşma yaklaşık üç saat sürdü. Erdoğan ve Gül'ün bu görüşmesinin ne derece anlam kazanacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.



Gül bu görüşmenin ardından Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç'la görüştü. Arınç'ın Ankara'daki evinde gerçekleşen görüşmeye eski bakanlar Hüseyin Çelik, Nihat Ergün ve Sadullah Ergin katıldı. Görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü.



21. yüzyılda bir milyar kişi sigara yüzünden ölecek


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'nin üzerinde vatandaşa, “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla Beştepe'de resepsiyon verdi. Resepsiyonda “hayat sigarasız güzel" mesajı verildi. Külliye'de çeşitli yer ve zamanlarda Erdoğan'ın kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan vatandaşlar da yer aldı.










Günün ilginç kareleri, sigarayı bırakmak için verilen sözlerin üzerine yazıldığı sigara paketlerinin Beştepe'de sergilenmesiyle ortaya çıktı.




Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da sigara dumanı yüzünden hayatını kaybedeceğini açıklamıştı.





Felaket bölgelerinin yeni habercileri: Hamam böcekleri!


; hamam böceklerini yok etmek yerine onlardan bir şeyler öğrenmek mümkün. California, Berkeley Üniversitesinde Bilim insanları felaket alanlarında bilgi toplamak için geliştirdikleri prototipte hamam böceğinden esinlendi. Hatırlatmadan geçmeyeyim, deneyler sırasında hiçbir böcek zarar görmedi.



Türkiye medyasında yer almayan bu haberi özellikle seçmemin sebebi ise; geliştirilen bu prototiplerin

sonrasında var olmasıyla kurtarılabilecek yüzlerce güzel insanı üzülerek hatırlamam oldu.




19 yıldır ayaktaydı


Alkışlarla kürsüye çıkan ve 'Buradayım' diyen Bahçeli 19 yıldır ilk kez grup toplantısında ayakta değil oturarak partililere seslendi. Bahçeli için prompterlar yükseltildi, mesaj ve telefonlarıyla geçmiş olsun dileklerinde bulunan siyasilere teşekkür etti.

19 yıldır ilk kez oturdu


Avrupa'nın mülteci korkusu


Suriye krizine çözüm bulma konusunda ayak direyen Avrupa Birliği (AB) söz konusu, mülteci meselesi olunca alarma geçti. Suriye'den yeni bir göç dalgası başlayınca Almanya Başbakanı Angela Merkel, apar topar Türkiye'ye geldi. Merkel, Ankara'da hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ağırlandı.



Görüşmelerde; AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşunun, Türkiye-Suriye sınırında bulunan Suriyeli mültecilere yardım için birlikte işbirliği yapması ve çalışması konusunda mutabakat sağlandı.




Dünyada kaç ülke vardı?


Basın toplantısına, Die Welt'in Türkiye temsilcisinin kasıtlı sorularına Davutoğlu'nun verdiği cevaplar damga vurdu. Die Welt temsilcisi öncesinde soru formatının dışına çıkıp uzun uzun Türkiye'yi suçlayarak kendi yorumlarını dile getirdi. Ardından ise gazeteci 193 ülkenin bulunduğu dünyada Türkiye'nin basın özgürlüğünde 195'inci sırada olduğunu söyleyerek bir cahillik abidesi olarak haberlere konu oldu.




Et fiyatlarına tavan fiyat freni


Et fiyatlarının aşırı artması üzerine kırmızı et sektörü temsilcileriyle toplantı yapan Bakan Faruk Çelik, tavan fiyat uygulaması başlattıklarını açıkladı. Karkas et tavan fiyatı 23,3 TL kıymanın tavan fiyatı 32 TL kuşbaşı tavan fiyatı ise 34 lira oldu.



Biz orta gelirli vatandaşlar olarak tavan fiyatların henüz büyük marketlere yansıdığını görmedik. Bu sebeple tavsiyemiz Et ve Süt Kurumundan alışveriş yapmanız.




Teknolojik savaşlara, teknolojik çözüm arayışları


Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından internette yaşanan DDOS saldırılarında görüldü ki savaşın teknolojik yüzüyle karşılaşmak artık kaçınılmaz oldu.



Buna karşın Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezinin mart ayında açılması planlanıyor. Savaşların artık sadece silahlı kuvvetler tarafından yürütülmediği bir çağda geç de olsa gelecek siber saldırılara yönelik atılmış önemli bir adım olduğunun altını çizelim.




Einstein 100 yıl sonra haklı çıktı


Albert Einstein'in 100 yıl önceki yerçekimi dalgalarının varlığına ilişkin teorisi, bilim adamları tarafından tespit edildi.Uzaydaki cisimlerin yer çekim kuvvetinin kütlelerinin büyüklükleriyle doğru orantılı olduğunu öngören Einstein'in teorisine göre; kara delik gibi büyük kütleli cisimlerin zaman çekim kuvveti ve zamanı bükebilme yeteneği bulunuyor.



Einstein 1916'daki tahmini olan, yer çekimi kuvvetinin dalgalar halinde yayıldığına ilişkin teorisi, bugüne kadar hiçbir şekilde tespit edilememişti.











#haftanın özeti
#yeni şafak
#haber
#link
#haberlink
8 yıl önce