|

Sisteme 'ehil' ayarı

Eğitim Reformu Girişimi Başkanı Prof. Üstün Ergüder ve Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Betül Tanbay, LYS'den önce sistemin 'ehil kişilerce' yapılandırılması çağrısında bulundu

Sena Arda
00:00 - 17/05/2011 Salı
Güncelleme: 23:07 - 16/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Sisteme 'ehil' ayarı
Sisteme 'ehil' ayarı

Üniversiteye giriş sisteminin 'şifre' iddiaları ve son Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yapılan hatalar nedeniyle alarm zilleri çaldırması, eğitim camiasını da harekete geçirdi. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Başkanı Prof. Üstün Ergüder ve Türk Matematik Derneği (TMD) Başkanı Prof. Betül Tanbay, masaya yatırdıkları sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiği fikrinde birleşti. Ortak bir açıklama yapan Ergüder ve Tanbay, sınav sisteminden kaynaklanan olumsuzlukların sadece öğrencileri değil toplumun tamamını etkilediğine dikkat çekti. Açıklamada “Milyonlarca öğrenci ve ailelerini doğrudan, tüm toplumu ise dolaylı olarak etkileyen üniversiteye girme 'yarışının' önemi açıktır. Fakat ÖSYM tarafından verilen ulusal üniversiteye giriş sınavları toplumumuzda bir sınavın oynaması gereken rolün çok üstünde bir önem kazanmıştır” denildi.

EHİL KİŞİLER YAPILANDIRMALI

Ergüder ve Tanbay, üniversiteye giriş sisteminin ikinci ayağı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) aşamasına geçilmeden önce son dönemde ortaya çıkan tüm hataların düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Sınavın ehil kişiler tarafından yapılandırılması elzemdir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Avantajlı bir grup yaratıldığı ihtimali ortadan kalkmadığı takdirde, her üniversitenin bu sonbahar döneminde kayıt yapacak öğrencilerin dosyalarını, YGS ve LYS puanları arasındaki tutarlılığı özel olarak incelemeleri, gerekli görülen durumlarda da öğrencilerin performanslarını takibe almaları gerekecektir. Sınav sistemi ortaöğretimdeki başarıyı ölçer duruma getirilmelidir. Yalnızca giriş sınavına odaklanmış bir öğrenci kitlesine, üniversitenin gerektirdiği kalitede eğitim vermek her geçen yıl daha da zorlaşmaktadır. ”



13 yıl önce