|

Teklif kişiye yapılır

Hükümetin kurulması için Anayasa’da belirlenen 45 günlük süre dün doldu. Kendisine görev verilmesi halinde kriterinin ehliyet, liyakat ve toplumu temsil kabiliyeti olacağını açıklayan Başbakan Davutoğlu, partiye değil kişiye teklife işaret etti.

Yeni Şafak
04:00 - 24/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:28 - 24/08/2015 Pazartesi
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir süre önce silahlı saldırıya uğrayan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir'e 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Temasının ardından yaptığı açıklamada Davutoğlu, seçim hükümetinde yeralacak bakanlara 'şahsen' teklifte bulunacağını vurguladı. Hükümet kurulması için gereken 45 günlük sürenin dolduğunu hatırlatan Başbakan, seçim yenileme kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra 5 gün içinde Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşturulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:


ANAYASADAN KOPMADIK

“Her şeyin siyasi meşruiyet çizgisinde olması önemli. Anayasa, yasalar ne diyorsa, bugünkü siyasi sistemimiz neyi öngörüyorsa onun yapılması önemli. 7 Haziran'dan bu yana anayasal çizgiden sapmadık. Hükümet kurma süreci de anayasal çerçevede yürütüldü. CHP heyetine, bizim heyetimizle birlikte yoğun çabalar dolayısıyla teşekkür ediyorum. Sonunda bir koalisyon oluşmamış olması tabi bir kayıptır ama kendisi bu sürecin başlı başına bir kazanımıdır. MHP ile de görüşme yaptık ancak bir koalisyon imkanı olmayınca görevi iade ettik. Yine kanunlardan hiçbir sapma yok. Kimse, 'Türkiye'de bir olağanüstülük var' kanaati oluşturmaya kalkmasın."


KABUL EDER YA DA ETMEZ

“Cumhurbaşkanımızın takdiri çerçevesinde görevin bana tevdi edilmesi halinde, yine anayasa ne diyorsa onu yapacağım. Ne eksik ne fazla. Anayasanın 114 ve 116'ncı maddelerinin uygulaması açıktır. Denir ki 'Görevlendirilen başbakan adayı, Meclis Başkanı'ndan oranlara göre bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder'. Orada hiçbir yerde 'Parti grubuna teklif götürülür' diye bir şey yok. Tek tek teklifte bulunur. Kişiler bu teklifi kabul eder ya da etmez. Etmemesi halinde, yerine tarafsız, bağımsız kişilerden atama yapılır. Meclis Başkanımız bana sayıları verdiğinde ben, uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm. Böyle bir milli görev teklif edildiğinde 'hayır' denmemesini beklerim."



Tüzük değişiyor


Başbakan Davutoğlu, AK Parti'deki '3 dönem kuralı'nın tüzükte değiştirileceğini söyledi. Bu kuralın, felsefesi itibariyle doğru bir yaklaşım olduğunu ancak bu sefer özel bir durumun oluştuğunu anlatan Davutoğlu, “Çok kısa sürede, 4 ayda bir dönem bitmiş oldu. Bunu dönem olarak saymak, bazı arkadaşların tam da siyasete girmiş ve tecrübe edinmiş iki dönemde tecrübe edinmiş arkadaşlarımızın birikimlerini kullanmak bakımından zorluklar doğurur. Dönem olarak saymamak da bu sefer üç dönemi doldurmuş olan arkadaşların hakları bakımından yanlışlık olur. MYK'da bir tüzük heyeti oluşturduk. 3 dönem kuralı ve başka değişiklikler orada yapılacak" diye konuştu.



Alevi danışman geliyor


Çankaya Köşkü'nde önceki gün Alevi önderleriyle buluşan Davutoğlu'nun, bazı dedelerin “Alevi bir danışmanınız neden olmasın?" sorusuna, “Aranızdan bir kişiyi önerin, ben hemen o kişiyi danışman olarak atayayım" dediği öğrenildi.



-----------------------------------------------------------------------





#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir
#MHP
9 yıl önce