|

Google'dan Çin'e: Tavizse taviz; bir şans daha!

Düşünün ki, toplam küresel telefon satışlarının 1/3'üne tek başına evsahipliği yapan Çin'de tek bir çeyrekte satılan telefon sayısı bizim toplam nüfusumuzun 2 katı kadar!

Yeni Şafak ve
16:52 - 5/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 16:59 - 5/09/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bundan 5 yıl önce Çin Hükümetinin sansür taleplerine olumsuz yanıt vererek, ülkedeki faaliyetlerine son verme kararı alan

Google

, değişen konjonktürle birlikte artık bir dünya devi haline gelen pazara yeniden dönüş yapabilmenin yollarını arıyor.



'da yer alan habere göre, Google'ın hedefi önümüzdeki iki üç ay içerisinde, uygulama mağazası

Google Play

'i Çin'de yeniden faaliyete geçirebilmek.




İşte bu karar üzerine bir risk alarak Çin'den çıkma kararı kararı alan (ya da buna mecbur kalan diyelim) Google aradan geçen 5 yıl içerisinde Çin pazarının devasa büyümesi karşısında şimdi ise geri adım atarak yeniden anlaşmanın peşine düştü. Ki en büyük rakibi Apple'ın Çin pazarındaki hakimiyetine, gelirlerinin aslan payı artık Çin'den elde ediyor olmasına baktığımızda Google'ın yeniden Çin'e giriş yapmayı istemekte ne kadar haklı olduğunu görüyoruz.






Evet; bu karlı pastadan daha fazla dilimsiz kalmak istemeyen Google da -el mahkum- Çin Hükümetinin uygun gördüğü koşullar dahilinde sansürleyeceği bir Google Play ile ülkedeki yerini almak için çalışmalarını sürdürüyor. Ne de olsa yasak geldi geleli, Çinli telefon üreticileri de ülke içerisinde satışa sundukları telefonlara Google servislerini yükleyemiyorlar. İşte Google'ın kendi akıllı telefon markası olan Nexus serisinin bu sene çıkacak iki yeni modelinden birisini, Çin'in (ve dünyanın) en büyük teknoloji devlerinden birisi olan

bu perspektif ile değerlendirmek lazım. Diğer yandan Google'a yakın kaynaklar, Google'ın Çin Hükümeti ile masaya oturduğunu ve kitap, film vb. gibi servislerini satmamayı kabul ettiğini bildiriyorlar ki bu da Google'ın verdiği tavizleri göstermesi açısından önemli.



Velhasıl henüz kesin bir şey gerçekleşmediğinden bir şey demek güç ama Çin'in ne denli etkin bir güç olduğunu göstermesi bakımından oldukça büyük bir önem taşıyor bu haber.







#google
#çin
#google play
#android
#akıllı telefon
9 yıl önce