|

iOS 9: Tüm yenilikler ve detaylar

Apple, mobil işletim sisteminin yeni ana sürümü iOS 9'u yayımladı. İnce ince göz gezdiriyoruz hepsine.

Yeni Şafak ve
21:22 - 16/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:50 - 17/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Apple, Haziran ayı başında San Francisco'da düzenlediği yıllık geliştiriciler etkinliğinde tanıttığı iOS 9'un final sürümünü yayımladı.



Yeniliklere geçmeden önce ilk olarak hangi cihazların desteklendiğini söyleyelim ki en merak edilen konu aradan çıkmış olsun:




Boyutu:


En önemli yeniliklerinin başında kapladığı alan geliyor. Şöyle ki son güncellemeler ertesinden neredeyse 5GB'a yaklaşan iOS 8'in yerini alacak olan iOS 9'un çıkış büyüklüğü sadece 1.3GB ile sınırlı tutulmuş (iPhone 4S/5 ve 5S'lerde 1GB). Özellikle 8GB ve 16GB'lık iPhone/iPad kullanıcıları için çok güzel bir haber bu. Keza yükleyebilmemiz için gereken boş alanda da ciddi bir tasarrufa giden Apple 6GB'lerden 1.8GB'ye kadar düşürmüş.



Güncelleme dosyası iPhone 5s için 1 GB, iPad Air için ise 1.5 GB'lık boyuta sahip.



Güncelleme an itibarı ile yayımlanmış durumda. İndirmek için yapmanız gereken ''Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme'' diyerek karşımıza çıkan 'İndir ve Yükle' seçeneğine tıklamak. Yahut dilersek iTunes üzerinden de aynı işlemi gerçekleştirebiliriz. Bunun için de yapmamız gereken iTunes'a bağlanıp ''Özet > Sürüm Bilgisi > Güncelle'' yollarını takip etmekten ibaret.



Bu arada şarj seviyenizin %50 üzerinde olmasına da dikkat edin çünkü bunun altına düşerse, güncelleme erteleniyor. Son bir notumuz da yedekleme konusunda tabii ki. İsterseniz iCloud yahut da iTunes üzerinden yedeğinizi alın muhakkak.



Apple resmi iOS 9 sayfası

, iPhone 6S ön incelememiz ise

.






Siri:


Apple'ın akıllı asistanı artık hem renklendi hem de önceki nesle göre %40 oranında daha hızlı ve yine aynı oranda daha tutarlı cevaplama yeteneğine kavuştu. Konumdan, oyunlara, takvimden, uygulamalarımıza, e-postalarımıza ve hatta son dinlediğimiz şarkılara kadar hemen her alanda izimizi sürüp hayatımızı kolaylaştıracak ve tabii ki çeşitli önerilerde bulunacak. Örneğin rehberimizde numarası olmayan ama e-postası kayıtlı birisi mi aradı bizi? Sorun değil; iOS e-postadan tahmin edip bizi bilgilendiriyor çünkü artık. Yahut arabaya bindiğimiz de bize durumumuza uygun uyarılarda bulunuyor. Keza kulaklığı taktığımızda da otomatik olarak müzik uygulamasını açıyor vs. vs. Bu arada Siri ile yaptığınız işlemlerin Apple hesabımızla ilişkilendirilmeyeceğinin de altını çizelim.





Çoklu Pencere:


Başta Note serisi olmak üzere, büyük ekranlı Android kullanıcılarının en çok yararlandığı özelliklerden birisi olan birden çok pencere açabilme 'Split View' ismi altında, ve iki pencere ile sınırlı olmak kaydıyla, iPad Air 2 ile iPad Pro'ya da geldi. Özellik dahilinde dilersek uygulamaları sürükle/bırak yoluyla pencereler arasında taşıyabilecek olmamızın yanında pencereleri istersek yarı yarıya yahut da %70'e %30 oranında ölçeklendirebileceğiz.



Bu iki modelin haricinde kalan iPad'lerde ise Slide Over (aktif uygulamayı kapatmadan ikinci bir uygulama açmak) ile yetinmek zorundayız. Keza benzer şekilde videoları da dilersek ekranın bir köşesine küçültebilecek ve ekranın kalan kısmında diğer işlerimizi halledebileceğiz. Bu iki özellik de bildiğimiz gibi Android dünyasında zaten uzun bir süreden beri kullanımda idi.





Güç Tasarruf Modu:


Yine Android'den tanıdık olduğumuz bu özellik de iOS 9 ile birlikte iPhone'lara geldi en nihayetinde. İsminden de belli olduğu üzere performanstan feragat karşılığında düşük enerji moduna geçerek bize en düşük seviyede iken 3 saat kadar daha çok kullanım süresi vaat ediyor Apple. Gerçi beta sürümlerdeki

durum pek iç acıcı değildi, umarız final sürümle birlikte performans kaybı optimize edilmiştir.





3D Touch


iOS 9'un en önemli yeniliklerinden birisi ise hiç kuşkusuz iPhone 6S nesliyle birlikte tanıdığımız (ve sadece bu modellerle sınırlı olan) parmak basıncımıza göre değişen 3 katmanlı işlevsellik sunan yeni ekran teknolojisi '3D Touch'. Olayın temelinde telefonumuzun ekrana ne kadar baskı uyguladığımızı algılayıp, baskı derecesine göre atanan üç katmanlı işlevlerin otomatik olarak çalışması geliyor.



Peek&Pop olarak de bilinen bu özellik dahilinde örneğin telefonumuza bildirim geldiğinde bu bildirimin üzerine hafifçe tıklarsak önizleme yapabiliyorken, set basışımızda ise bildirimin içine girebiliyor, basılı tuttuğumuzda ise adres kontrolü yapabiliyoruz. Keza yine benzer şekilde ekrana basarak uygulamalar arasında da geçiş gerçekleştirebiliyoruz.






Klavye:


Önemli geliştirmelerin yapıldığı bir diğer nokta da klavye. Quick Type ile birlikte artık pek çok kısayolun eklendiği bir klavyeye kavuşan iPad yazı deneyimini hem daha hızlı hem de daha kolay bir hale getirecek. Şöyle ki kes, kopyala, yapıştır, fotoğraf ekle vb. gibi fiziksel klavye ile yapılan hemen her şeyi iPad'de de yapabileceğiz.





Haritalar:


Haritalarda da görünüm ve işlevselliğe yönelik geliştirmeler mevcut. Bunların başında 'transit' ismi altında gelen, harita üzerinden toplu taşıma araçlarına yönelik sefer ve durak bilgilendirmeleri geliyor. Bir diğer yenilik ise, Apple Maps üzerinde gerçekleştirdiğimiz yolculuklarımıza ve izlediğimiz güzergahlara bağlı olarak toplanan bilgilerden yola çıkılarak bize otomatik tavsiyelerde bulunulacak oluşu. Bu özelliklerin (en azından) ilk etapta Amerika, Çin, İngiltere, Avustralya ve Almanya gibi kısıtlı ülkelerde kullanılabileceğine de not olarak düşelim. Yani Türkiye yok.





Notlar:


Yenilenen not uygulaması da artık hem daha işlevsel hem de daha yetenekli. Örneğin artık doğrudan uygulama içerisinden çizim yapabiliyor yahut dilersek kısayoldan fotoğraf ekleyebiliyoruz. Keza görselliği de zevkimize göre çeşitlendirme şansımız var.





Aramalar:


Artık fotoğraf ve videoları bulmak için yapmamız gereken tek şey ana sayfayı sola kaydırıp aramaya başlamak. Facebook, Twitter gibi sosyal ağ aramalarımızın yanısıra örneğin yemek tarifleri olsun veyahut da yol araması olsun aradığımız pek çok şeye buradan erişip ara bağlantı olmadan doğrudan ilgili uygulamaya geçebileceğiz. Keza herhangi bir etkinlik bildiriminin yer aldığı e-postalarımızı da artık e-postaya girmeden doğrudan bildirim merkezinden takvimimize ekleyebilecek olmamız da bir diğer yenilik.





Haberler:


iOS 9 ile birlikte artık gazetelik de yerini News'e bıraktı. Flipboard yahut HTC Blinkfeed benzeri işlevsellik sunacak olan yeni uygulama ile birlikte bundan böyle aralarında GQ, Wired, New York Times, Fortune, Financial Times, Vogue, Vanity Fair, Bloomberg ve Businessweek gibi farklı kategorilerde internet dünyasının en popüler kaynak sağlayıcılarının yer aldığı pek çok site bizi ilgi alanlarımıza göre devamlı biçimde besleyecek. Keza 'daha sonra oku' seçeneği de mevcut. Bu arada haberler uygulaması şimdilik ABD, İngiltere ve Avustralya ile sınırlı. Yani ülkemizde geçerli değil henüz.






Apple Pencil:


ile birlikte gelecek (ve ona özgü olacak) Apple'ın dijital ekran kalemi Apple Pencil da iOS 9 ile birlikte yazılımsal platformda karşılığını bulmuş oldu.





Home Kit:


Apple'ın geçtiğimiz yılki geliştiriciler etkinliğinde tanıttığı akıllı ev platformu HomeKit uygulaması da iOS 9 ile birlikte gelen önemli yeniliklerden bir diğeri. Home Kit ile birlikte, kuracağımız kablosuz ağ havuzu üzerinden evimizdeki akıllı ev aletlerini ve/veya kablosuz destekli benzer gereçleri (örn. aydınlatma sistemleri, kapı kilitleri vb. gibi) kontrol edebileceğiz. Açıkçası şu aşamada Türkiye'de bu tür ürünler zaten aşırı kısıtlı sayıda olduğundan pratikte çok da büyük bir anlam ifade etmiyor bizim için.





Apple Pay:


Yine henüz bizi ilgilendirmeyen bir diğer özellik de Apple'ın ödeme sistemi olan Apple Pay. Temmuz ayı itibarı ile ilk olarak İngiltere'de uygulamaya girecek bu özelliğin en önemli yeniliği 3. parti uygulamalarla eşgüdümlü çalışacak oluşu. Yani örneğin Pinterest üzerinden seçtiğimiz bir şeyi doğrudan Apple Pay ile satın alabileceğiz. Yahut toplu taşıma araçlarında Apple Pay üzerinden ödeme yapabileceğiz. Bu arada Passbook uygulamasının da adı da artık Wallet. Wallet ile tüm kart ve biletlerimizi tek bir uygulama üzerinde toplayabiliyoruz.





Şifre:


Artık 4 haneli şifre yerine 6 haneli şifre belirleyebileceğiz.



San Francisco Fontu:


Karşımıza ilk olarak Apple Watch ile birlikte çıkan Apple'ın kendi tasarımı olan yeni yazı tipi San Francisco da iOS 9'un yenilikleri arasında.



Grafik Kalitesi:


iOS 9 ile birlikte Metal API'sine geçeceğini açıklayan Apple, bunun yanısıra SpriteKit, SceneKit, GameplayKit, Model IO ve ReplayKit özellikleri ile grafik kalitesinin çok daha geliştirileceğinin altını çiziyor. Keza açık kaynaklı Swift 2 sayesinde de oyunlar artık daha az yer kaplayacak imiş.





Not:

Normalde Apple Watch'un (

) işletim sistemi WatchOS'nin yeni sürümü WatchOS 2'de bugün yayımlanacaktı ama önemli bir hata nedeniyle ertelendiği söyledi Apple. Ne zaman yayımlanacağı konusunda ise henüz bir açıklama gelmiş değil.



#apple
#iphone
#ipad
#ipod
#akıllı telefon
#tablet
#ios
#ios 9
#iphone 6s
#iphone 6s plus
9 yıl önce