Fransa İsrail'de boykota karşı

Orange'ın İsrail'den çekilme kararına ilişkin Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, "Orange başkanı belki şirketinin ticari stratejisi ile ilgili kararı alabilir ancak Fransa kararlı bir şekilde İsrail'e yönelik boykota karşıdır" dedi.

Haber Merkezi AA
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İsrail'i boykota karşı olduklarını söyledi.

Fabius, Fransız telekomünikasyon şirketi Orange'ın İsrail pazarından çekilme kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Orange başkanı belki şirketinin ticari stratejisi ile ilgili kararı alabilir ancak Fransa kararlı bir şekilde İsrail'e yönelik boykota karşıdır" dedi.

Fabius, açıklamasında, Batı Şeria'daki yerleşke inşaatlarıyla ilgili Fransa'nın tavrının AB ile birlikte değişmediğini bildirdi.

Fransa, uzun zamandır İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşke inşaatlarına şiddetle karşı çıkıyor.

Orange yönetiminden dün yapılan açıklamada, İsrail'den çekilme kararlarının ardında siyasi bir neden olmadığı belirtilmişti. Açıklamada, "Orange şirketinin hedefi faaliyet gösterdiği bütün pazarlarda marka değerini sağlamlaştırmak ve güçlendirmektir. Şirket hiçbir şekilde siyasi tartışmalara taraf olmamayı benimsemiştir" denildi.

Bazı uluslararası sivil toplum kuruluşları, İsral'in Batı Şeria'daki politikalarını protesto etmek için Orange şirketine uzun zamandır İsrail pazarından çıkması yönünde baskı yapıyordu.

Fransız devletinin de hisselerinin bulunduğu Orange'ın üst düzey yöneticisi (CEO) Stephen Richard, dün Mısır'da düzenlediği basın toplantısında İsrailli operatör "Partner" ile iş birliklerini bitirebileceklerini açıklamıştı. Açıklama İsrail tarafından tepki ile karşılanırken, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahshon konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, Richard'dan konuya ilişkin bir açıklama beklediklerini belirtmişti.

İsrail'in Paris Büyükelçisi Yossi Gal'in de dün kararla ilgili olarak Elysee Sarayı ve Ekonomi Bakanlığıyla temasa geçmişti.

İsrail'de 2,84 milyon abonesi olan Partner telekomünikasyon şirketi, pazar payının yüzde 28'ini elinde bulunduruyor. Fransasız devletinin de yüzde 25 hisselerine sahip olduğu Orange şirketi 22 ülkede 150 milyon aboneye hizmet veriyor.

İsrail'de El-Hak'ın da aralarında bulunduğu 5 sivil toplum örgütü ortak yayınladığı raporda Partner şirketinin Batı Şeria'da hukuksuz şekilde faaliyet yürüttüğünü belirtiliyor. Raporda Partner'in, İsrail'deki yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin kuruluşuna ve iletişim altyapısına doğrudan katkı sağladığı öne sürülüyor.