Sırrı karakutu çözecek

Mısır’da düşen uçağın iki karakutusuna da ulaşıldı. Rusya ve Mısır’ın yanısıra Fransa da olay yerine inceleme ekibi gönderecek. Rosaviatsiya, “Kazanın teknik bir sorun, pilotaj hatası ya da bir füze darbesi sonucu gerçekleştiğini söylemek için henüz bir veriye sahip değiliz” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Rus Metrojet firmasına ait Airbus A-321 tipi yolcu uçağının Sina Yarımadası üzerinde düşmesinin ardından Rusya yasta. Uçaktaki 224 kişinin tamamının hayatını kaybettiği kaza, Rusya tarihinin en büyük uçak kazası olarak kayda geçti. Kaza yerinde arama kurtarma çalışmaları sürerken, şu ana kadar 163 ceset bölgeden çıkarılarak kimlik tespiti işlemleri için Kahire'deki morga götürüldü. DNA örneği toplama işlemleri ise St. Petersburg'da yürütülüyor. St. Petersburg Vali Yardımcısı İgor Abin, şu ana kadar kazada yakınlarını kaybeden 147 kişinin kimlik tespiti için DNA örneği verdiğini açıkladı.

İTİBAR EDİLMEDİ

Diğer taraftan kazayla ilgili yürütülen soruşturmaya başkanlık eden Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, uçağın iki karakutusuna da ulaşıldığını, cihazların hafif hasarlı durumda olduğunu bildirdi. Mısır Başbakanı Şerif İsmail, önceki akşam başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, uçağın karakutusuna ulaştıklarını söylemiş, uçağın teknik olmayan bir sebepten ötürü düştüğünü gösteren bir delilin bulunmadığını ifade etmişti. Uçağın düştüğü bölge, Mısır ordusunun DAEŞ kolu olarak faaliyet gösteren 'Ensar Beyt'ül Makdis' örgütüne karşı operasyon yürüttüğü Sina Yarımadası'nda yer alıyor. Kazanın ardından 'uçağın DAEŞ tarafından füzeyle vurulduğu' iddiası gündeme geldi. Ancak Mısırlı ve Rus yetkililer bu iddiayı doğrulamadı. Rusya Ulaştırma Bakanı Sokolov, bu yöndeki haberlere itibar edilemeyeceğini söyledi.



ARAŞTIRILACAK


Öte yandan Rusya Federal Havacılık Ajansı (Rosaviatsiya) Müdürü Aleksander Radkov, “Kazanın teknik bir sorun, pilotaj hatası ya da bir füze darbesi sonucu gerçekleştiğini söylemek için henüz bir veriye sahip değiliz. Güvenilir bulgular olmadıkça herhangi bir teoriyi tartışmak anlamsız” dedi. Bu arada Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Acil Durumlar Bakanı Vladimir Puçkov ve Rosaviatsiya Müdürü, 30 kişilik bir heyetle Mısır'a gitti. Önceki gün Şarm el-Şeyh-St. Petersburg-seferini yapan uçak düşmüş, 7'si mürettebat ve 21'i çocuk 224 kişi ölmüştü.

Airbus ekip gönderecek

Rusya ve Mısır'ın yanısıra Fransa da olay yerine kendi inceme ekiplerini gönderecek. Fransa Havacılık Kurumu'na bağlı Kazaları
Soruşturma Bürosu'ndan iki yetkilinin Mısır'a gitmesi bekleniyor. İmalatçı Airbus şirketi de bölgeye 6 teknik uzmanını göndereceğini açıkladı.

BM'de Tel Aviv lehine oy kullandılar

Mısır, Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne üyeliği için İsrail lehine oy kullandığını açıkladı. Eş-Şarku'l Avsat'a konuşan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, BM'de oylamaya sunulan projenin, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Umman Sultanlığı'nın aralarında bulunduğu 6 ülkenin tek seferde üyeliğini içerdiğini belirterek, "Komite üyeliğine aday Arap ülkelerini desteklediğimiz için İsrail lehine oy kullandık" savunmasını yaptı.



İsrail uçakları Mısır hava sahasında


Uçak kazasının ardından İsrail uçaklarının Mısır hava sahasına girmesi tepkilere neden oldu. Eski milletvekilleri ve Devrimin Yarını Partisi lideri Eymen Nur'un da aralarında bulunduğu muhaliflerden oluşan bir grup yaptığı yazılı açıklamada, İsrail keşif uçaklarının Rus uçağının düşmesi sonrasında Mısır hava sahasına girmesini kınadı. Açıklamada, “Mısır'ın egemenliği, İsrail uçaklarının ulusal güvenliğimizi korumaktan aciz baskıcı rejimle koordineli bir şekilde bu yıl boyunca Mısır hava sahasına girdiği yönünde yapılan şikayetlerden sonra böyle bir 'saçmalığı' kaldıramaz” denildi.

10 aylık Darina'nın yürek burkan fotoğrafı



Rusya'yı sarsan uçak faciasıyla ilgili yürek burkan hikâyeler de gelmeye başladı. Uçağın en küçük yolcusu 10 aylık Darina Gromova'nın son fotoğrafı yürekleri dağladı. Minik bebeğin fotoğrafını, annesi Tatyana Gramova Mısır'a gitmeden önce St.Petersburg'un Pulkovo Havaalanı'nda çekmiş ve 15 Ekim'de internette paylaşmış. Darina bebek, kazada babası Aleksey ve annesi Tatyana ile birlijkte hayatını kaybetti. Bu arada uçağın düştüğü yerden 7 kilometre uzaklıkta, 3 yaşında bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı. Arama-kurtarma çalışması yapılan alanın 15 kilometreye genişletildiği bildirildi.