Ülkeyi terk eden Afganlara çağrı: Geri dönün

Afganistan’daki yeni hükümetin Yüksek Öğretim Bakanı Abdülbaki Hakkani, hangi ülkede olurlarsa olsun tüm Afganlara ülkelerine dönmeleri çağrısında bulundu. Afganistan’ın ayakları üzerinde durabilmesi için desteğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Hakkani, “Yabancıların değil, özellikle Afganların gelip memleketlerini imar etmelerini bekliyoruz” dedi.

Taha Hüseyin Karagöz Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Abdülbaki Hakkani Yeni Şafak’a konuştu. Ülkede büyük bir dönüşüm yaşandığını ve bundan eğitimin etkilenmemesinin mümkün olmadığını kaydeden Hakkani, özellikle altyapı noktasında Türkiye’den destek istedi. Hakkani, “Bazıları istiyor ki burada eğitim bitsin. Afganistan’ın kendi ayakları üzerinde durabilmesi için desteğe ihtiyacı var” dedi.

ÜLKENİZİ İMAR EDİN

  • Ülkeden yoğun bir çıkış olduğunu, bu kişilerin geri dönmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Hakkani, yurt dışında okuyanların eğitimine kendi ülkelerinde devam edebileceklerini bildirdi. Afganistan’ın yeniden imarı için nerede, hangi ülkede olurlarsa olsun tüm Afganlara ülkelerine dönmeleri çağrısında bulunan Hakkani, “Yabancıların değil, özellikle Afganların gelip kendi memleketlerini imar etmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni Şafak Editörü Taha Hüseyin Karagöz Afganistan'dan son notları aktardı: Taliban artık cephede değil siyasette
Yeni Şafak Editörü Taha Hüseyin Karagöz , TVNET canlı yayına bağlanarak, Afganistan'daki son gelişmeleri izleyicilerle paylaştı.
Bugün Afganistan'da kurulan yeni hükümetten aldıkları davetle Milli Savunma Bakanlığı'na görüşmeye gittiklerini aktaran Karagöz, 'Yeni Milli Savunma Bakanı Molla Muhammed Yakub'un düzenlediği bir programa katıldık. Görüntü ya da ses kaydı almamıza müsaade etmediler.' dedi.

KADIN-ERKEK AYRIMI YOK

Kadınların eğitim imkanı hakkında da açıklama yapan Afgan Bakan, şunları söyledi: “Kadın-erkek iki kanatlı bir kuştur. Eğer bir kanadı olmazsa diğeri işe yaramaz. İslam’da ayrımcılık, kadın-erkek ayrımı yok. Her birinin hakları var. Eğitim, ev hayatı, iş hayatı Burası İslami bir ülke. Tek fark; her ne varsa İslami usule göre yapılacak. Kadınlara dönük hizmet alanları da, bütün yaşam alanları da İslami çerçevede olacak. Eğitim almak isteyen eğitimini alacak.”

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Hakkani: Türkiye'deki öğrencilerin geri gelmesi için çalışıyoruz
Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Abdülbaki Hakkani Taliban sonrası ülkedeki son durumu yenisafak.com'dan Taha Hüseyin Karagöz'e anlattı. Yıllardır Afganistan'ın iç savaş içinde bulunduğunu belirten Hakkani 'Türkiye teknik ve eğitim alanında çok iyi bir durumda. Kardeşlerimizden yeni dönemde bize yardımcı olmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı. Hakkani 'Dünyada ve Türkiye'de pek çok öğrenciniz var. Son dönemde Afganistan'dan çokça çıkış oldu. Bu kişilerin geri dönmesi için bir çalışmanız var mı?' sorusuna 'Evet bunun için bir projemiz var. Geri dönmeleri ve ülkelerinde çalışmaları, buraya faydalı olmaları için altyapı oluşturuyoruz' cevabını verdi. Yükseköğretim Bakanı Hakkani 'Kadınların eğitimi nasıl olacak?' sorusuna 'İslam kuralları çerçevesinde eğitim verilmesi sürecek. Onların da eğitim almaları için uygun zemin oluşturuluyor. Şu anda da devam ediyor. Uygun şartlarda çalışmaları için her türlü eğitim verilecek' cevabını verdi.

Yeni Şafak Taliban'a direnen şehirde: Pençşir diken üstünde

Taliban Sözcüsü Mücahit: Hükümeti kurduğumuzda Türkiye'yi en güzel şekilde davet edeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Biz Afganistan için her alanda desteğe hazırız ancak oradan da bir kapı aranması gerekir' sözüne Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahit yenisafak.com'dan Taha Hüseyin Karagöz'e verdiği röportajla cevap verdi. Söz konusu mesaj için hükümetin kurulmasını beklediklerini belirten Mücahit 'Sorumlular ve hükümet netleştikten sonra Türkiye'yi en güzel şekilde davet edeceğiz. Bizim için Türkiye'nin yeri çok ayrı. Yapılacak çok işler var' dedi.