Tohumculukta hedef ilk beş

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz, sertifikalı tohum üretiminde daha önce 1 milyon ton olarak açıkladıkları 2023 hedeflerini, 1,5 milyon tona çıkardıklarını söyledi. Yılmaz tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının % 86’ya çıktığını belirterek, dünyada tohumculukta ilk 5’e girmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Yasemin Asan Yeni Şafak
​Tohumculukta hedef ilk beş

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye’nin tohumculuktaki hedeflerini Yeni Şafak’a anlattı. 2000’li yıllarda ihracatın ithalatı karşılama oranın çok düşük olduğuna dikkati çeken Yılmaz, 2016 yılına gelindiğinde ise tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 76'ya çıktığını belirtti. Yeni hedefin dünyada tohumculukta ilk beşe girmek olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Süs bitkilerini de dahil ettiğimizde 2016'da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89’a çıkıyor. Cumhuriyet tarihinin rekoru. Türkiye’de tohumculuk sektörü hem üretim hem de alt yapı olarak dünya standartlarında olan bir tohumculuk alt yapımız var. Dünyada tohumculukta ilk 5’e girmeyi hedefliyoruz."

TÜRKİYE, KENDİ TALEBİNİ KARŞILAR

“Tohumculuk sektörünün bir fotoğrafını çektik” diyen Yılmaz, “Mevcut durum analizi yaptık, ihtiyaçları belirledik, kendimize bir yol haritası çıkardık. Küresel tohum pazarında, Türkiye tohumculuk sektörü nasıl etkin olabilir, Türkiye bitkisel üretiminde, sertifikalı tohum üretiminde kendi ihtiyacını nasıl karşılayabilir, bununla ilgili eylem planlarımızı ve tedbirlerimiz ortaya koyduk” dedi. Yılmaz, Türkiye’nin yurt dışından tohum ithal etmese bile temel besin maddelerini içeren ürünlerde (buğday, mısır, ayçiçeği, patates, baklagiller, yem bitkileri) kendi talebini üretimiyle karşılayabilecek düzeyde olduğunun belirtti. Türkiye’de GDO’lu tohumların üretilmediğinin de altını çizen Yılmaz, “Türkiye’de GDO’lu tohumların üretimi ve ticareti, 2010 yılında çıkartılan Biyogüvenlik Yasası kapsamında yasaklanmış durumda" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TOHUMDA GEN KAYNAĞI

Yerel tohumda özellikle buğdayda, hububatta, bazı sebze türlerinde, yem bitkilerinde, meyve türlerinde ve baklagillerde Türkiye’nin önemli gen kaynağı merkezi olduğunu belirten Yılmaz, “13 bine yakın farklı bitki türümüz var. Bunların 3 bin 500 tanesi endemik bitki türü. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan türler. Biz farkındalığı arttırmak için 2005 yılında bir ‘Tohum İzinde’ projesi yaptık. Yerel çeşitler, yerel tohumlarla ilgili farkındalığı arttırmak, toplumu bilinçlendirmek ve toplanan genetik kaynakların tanımlanması ve kayıt altına alınması ile ilgili maddi destek sağlıyoruz” diye konuştu.

HEDEF 1,5 MİLYON TON SERTİFİKALI

Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin, 2016 yılında 957 bin tona ulaştığını söyleyen TÜRKTOB Başkanı Yılmaz, “Türkiye son 20-30 yılda sertifikalı tohum üretiminde önemli gelişmeler kaydetmiştir. Daha önce 2023 vizyon hedefimizi 1 milyon ton olarak açıklamıştık. Ulusal Tohumculuk Strateji Belgesi, bakanlığın yapmış olduğu destekler ve özel sektörün üretim kapasitesinin artması neticesinde 2016 yılında 957 bin tona çıkan sertifikalı tohum üretiminde 2023 hedefimizi, 1,5 milyon tona çıkardık” dedi.