Turizmde termal dönüşüm

25 bin 524 yatak kapasitesiyle Türkiye termal turizminde 8'inci sırada yer alan Denizli, 1 milyar liralık yeni yatırımlarla dünyada marka olmayı hedefliyor. Yaptıkları yatırımlarla bölgenin adeta yeniden dönüşeceğinin altını çizen yetkililer, yeni tesislerin sektörde ülkenin elini güçlendireceğini savunuyor.

Arzu Kurum Yeni Şafak
​Turizmde termal dönüşüm

Dünya ihracatının yüzde 6’sı turizm sektöründen besleniyor. 3,2 trilyon dolar kapasitesi olan pazarda; her yıl katılımcı sayısının yüzde 4 oranında artması bekleniyor. Jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada 7'nci Avrupa’da ise birinci sırada yer alan Türkiye bu pastadan daha fazla pay almak istiyor. Birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra, iyi bir dinlenme ihtiyacı da termal tesislere olan ilginin giderek artmasına neden oluyor. 46 ilde 196 civarında kaplıca tesisinin bulunduğu ülkemizde, Afyon ilk sırada yer alıyor.

BİRİNCİ SIRAYA KOŞUYOR

Bu ili sırasıyla Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli takip ediyor. Ülke sıralamasında sahip olduğu 77 tesis, 25 bin 524 yatak kapasitesi ile Denizli, son zamanlarda termal turizmde yaptığı 92 milyon liralık yatırımla dikkat çekiyor. 20-24 Eylül tarihleri arasında Denizli'de gerçekleştirilen 2. Uluslararası Termal Turizm Zirvesi ile 52 ülkeden, 300 katılımcıyı buluşturan şehir, yatırım ve dönüşümle dünyada termal turizm alanında ilk sırada yer almayı hedefliyor.

SADECE PAMUKKALE'YE YILDA 3 MİLYON TURİST

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi (THTC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Pamukkale’yi yılda 3 milyon kişi ziyaret ettiğini belirterek. "Bunun yaklaşık 2 bin 500 kişisini sağlık amaçlı gelenler oluşturuyor. Geldiklerinde ise en az 4-5 hafta kalıyorlar. Bölgede 800 hastadan birkaç milyon dolara ulaşan ciro elde eden işletmeler var. Sağlık turizminde bir kişi 5 otobüs dolusu kişiye bedel” şeklinde konuştu.

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin de, 15-20 bin kişinin aynı anda hizmet alabileceği büyük bir kür projesi kuracaklarını söyledi. Tesis bütçesinin 50 milyon lirayı bulacağını ifade eden Gürlesin, projenin dünyada bir benzeri bulunmadığını ifade etti.

500 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Bağ, Pamukkale Üniversitesi tarafından Karahayıt’ta 19 bin 700 metre kare alanda, 100 yatak kapasiteli bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi hayata geçireceklerini söyledi. Pamukkale Nobel Tıp Merkezi Kurucusu Dr. Turgay Sehil, üniversite hastanesi için 42 milyon lira bütçe ayrıldığını söyledi. Yapımı planlanan üç otel daha olduğu bilgisini paylaşan Sehil, bölgede kentsel dönüşümün yaşandığını ifade ederek; 400-500 milyon liralık bir yatırım sürdürüldüğünü aktardı.

Romanyalı ziyaretçi artacak

Bilgi edinmek ve edindiği bu bilgilerle Romanya’da tanıtım yapmak için 2 fizyoterapistleriyle Romanya’dan geldiklerini anlatan Turkısh Healthcare Travel Direktörü Madalina Dobrica, “Geçen yılda bu zirveye katılmıştık. Bizim için çok verimli geçiyor. Bu yıl Denizli ve Pamukkale’ye medikal amaçlı 100 bin turist getirdik. Bu sayıyı daha da arttırmayı hedefliyoruz. Sağlık turizmi için yeni tanıtıma başladık” açıklamasında bulundu.

ALTYAPI AÇISINDAN BÖLGE ÇOK AVANTAJLI

Bitola Travel Acentesi Başkanı Hüseyin Doğan Kökcü ise, Karahayıt Bölgesi’nin özellikle alt yapısını çok iyi tamamlamış bir belde olduğuna dikkati çekerek; “Turizmle ile ilgili bazı faaliyet eksikleri vardı. Yapılan projelerle bunlar da giderilecek. Otellerdeki misafirler termal havuzlardan, fizyoterapi alanlarına artık çıkabilecek” değerlendirmesini yaptı. Sağlık turizmi amaçlı gelen ziyaretçilerin bir lirayı 9 liraya tamamlayan bir ekonomik değer oluşturduğunu kaydeden Kökcü, bölgenin turist sayısını katlayacağını savundu.