Yabancı Türkiye’den vazgeçmiyor: Yurt dışından Türk turizmine yoğun talep geldi

Salgında örnek ülke olan Türkiye’ye turizmde yoğun talep yaşanıyor. Yurt dışındaki partnerlerle temas halinde olduklarını belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Yurt dışından Türkiye’ye çok ciddi talep var. Benim tahminime göre Polonya, Ukrayna, Azerbaycan ve Özbekistan ilk açılacak pazarlar olacaktır” dedi.

Arzu Kurum Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv

Koronavirüs sürecinde verdiği başarılı mücadele ile gözlerin çevrildiği Türkiye, haziran ayında turizm sezonunu açmaya hazırlanıyor. Yerli turistin tatilden vazgeçmediği alanda, yabancılardan da yoğun talep var. Pandemi döneminde Türkiye’nin, turizmde kendine rakip olan ülkelere göre çok daha başarılı bir mücadele verdiğine işaret eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Sağlık sistemimiz ve sağlık çalışanlarımızın başarısı Türkiye’yi avantajlı konuma getirdi. Bundan sonra acele ederek hata yapmamalıyız. İnsanların Türkiye’ye gelince otelde hastalık kapacağını düşünmüyorum ama insanlar ülkelerinden hasta olarak gelebilir. Bu konuda dikkatli olmalıyız” dedi.

EYLÜL VE EKİM’DE CİDDİ HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

“Yurt dışındaki partnerlerimiz ve büyükelçiliklerle temas halindeyiz. Yurt dışından Türkiye’ye çok ciddi talep var ama seyahat yasağı olan ülkelerden turist beklememeliyiz” diyen Bağlıkaya, haziran ayı içinde dış pazarların daha belirgin hale geleceğini ifade etti. Ana pazar olduğu için Rusya’yı takip ettiklerini söyleyen Bağlıkaya, “Ancak Rusya’da her gün 10 bin vaka var. Bu süreçte Rusya’dan turist kabul edersek diğer ülkeler bize turist göndermez. Biz ana kaynak pazarlarımızda Eylül ve Ekim aylarında ciddi bir hareketlilik yaşayacağız” diye konuştu.

TURİST HİJYENİ TERCİH EDECEK

Şu an rakip ülkelerin Türkiye’den farklı bir tanıtım ve pazarlama çalışması yapmadığını söyleyen Bağlıkaya, “İnsanlar artık doğa değil, sağlık ve hijyen anlamında güven veren ülkelere gidecek. Bizim de bu noktada tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bakanlığımız şu ana kadar yapılması gereken çalışmaları yapıyor. Ciddi bir çaba gösteriyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

İLK AÇILACAK PAZARLAR POLONYA VE UKRAYNA

Dış pazarda öncelikle Bağımsız Devletler Topluluğu pazarının açılacağını öngördüklerini ifade eden Bağlıkaya, “Bu ülkelerden ciddi talep var. Bu ülkelerle karşılıklı görüşmeler neticesinde kademe kademe bir açılış olacaktır. Çünkü Covid’in hala yüksek olduğu pazarlar var. Ama benim tahminime göre Polonya, Ukrayna, Azerbaycan ve Özbekistan ilk açılacak pazarlar olacaktır” şeklinde konuştu.

İPTAL TUTARI 700 MİLYON LİRA

“Rezervasyon yapıp virüsün çıkması sonrasında ‘Ben tatil yapmayacağım’ diyerek rezervasyonunu iptal etmek isteyenler oldu” diyen Bağlıkaya, bunun da tahminen 600-700 milyon liralık iptal oluşturduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Seyahat kısıtlamalarının sona ermesi ile sıkıntılı süreci geride bırakacaklarını belirten Bağlıkaya, şunları söyledi: “Önemli bir kitle evde durmaktan sıkıldı. Otellerin aldığı önlemler ve uygulamalarda sıkıntı olmazsa iç pazarda hareket olacaktır. Önlemler tatmin edici olursa iç pazar geçen seneye göre yüzde 40 daralma ile geri dönüş yapar. Şu an rezervasyon iptal hızı düşmüş durumda. Yavaş bir rezervasyon hareketi de var.” Bağlıkaya, dünya turizminde ise yüzde 70 civarında daralma yaşanacağını kaydetti.

SEKTÖRÜ KAMU AYAKTA TUTUYOR

  • Piyasada fiyatı belirleyen şeyin arz ve talep olduğunu anlatan Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi: “Yatak arzı daralacak gibi görünüyor. Müşterinin talebi de yüksek olursa fiyatlar artabilir ancak şu an sıfır noktasındayız. Ama aylardır çalışmayan otellerin 100 liralık odayı 150 liraya çıkarmasına fırsatçılık diyemeyiz. İnsanlar zararlarını kapatmak isteyecektir. Bu iş kamu bankalarından alınan kredilerle dönüyor. Bu sektör 5 senede 3 büyük kriz yaşadı. Kamunun desteği olmasa sektör yürüyecek durumda değil.”

ŞİMDİ DE PAZARLAMA İÇİN DESTEK VERİLMELİ

  • Türkiye turizminin hayat normale döndüğü andan itibaren eski günlerine döneceğine işaret eden Firuz Bağlıkaya, “Hızla toparlanabiliriz. Virüs sonrasında pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Bu pazarlama işini sadece devlete bırakmamalıyız. Türkiye’ye, seyahat acentalarının yaptığı pazarlama çalışmaları ile turist geliyor. Şimdi ise pazarlamaya yönelik destekler verilmeli” diye konuştu.

Albayrak Turizm Koordinatörü Gençtürk: Konaklama ücretlerimiz koronavirüs öncesi ile aynı
Albayrak Turizm Koordinatörü Harun Gençtürk, TVNET ekranlarında turizm sezonu ile ilgili güncel bilgiler verdi. Gençtürk, Kültür ve Turizm Bakanlığının talimatlarının yanı sıra yeni sezondaki yeni sezondaki kuralları da anlatarak değerlendirmelerde bulundu. Albayrak Grubu'nun otellerinde alınan tedbirleri de anlatan Gençtürk, konaklama ücretlerinin koronavirüs öncesiyle aynı olduğunu belirtti.