Bakan Yanık: Deprem bölgesinde süt annelik için gerekli alt yapıları hazırladık

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, depremzede bebekler için süt annelik yapmak isteyen kişilere duyuruda bulundu. Yanık, "Süt annelik arzusu olan vatandaşlarımız varsa müracaat ettiklerinde biz süt anne olabilmeleri için gerekli alt yapıları hazırladık" dedi.

Haber Merkezi DHA
Bakan Yanık

Bakan Yanık, depremdeki bebekler- süt anne konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Depremin başından bu yana hep söylüyoruz. Deprem bölgesindeki çocuklar için milletimiz teyakkuza geçti. Özellikle kendi emen bebeği olan anneler daha çok hassasiyet gösteriyorlar. Ancak süt annelik konusu süt emzirme konusu bizim inancımız da çok önemli bir husustur. Bir ebeveyn, çocuk ilişkisi kuruyor. Bu anlamda bunun takip edilmesi gerekiyor. Bu anlamda bu arzusu olan vatandaşlarımız varsa müracaat ettiklerinde biz süt anne olabilmeleri için gerekli alt yapıları hazırladık." ifadelerini kullandı.


Bakan Yanık, depremde enkazdan çıkarılan 1 yaşındaki bebeğe sütanne olan oyuncu Burcu Kara ile ilgili, depremin ardından halkın depremzede çocuklarla ilgili teyakkuza geçtiğini belirtti. Yeni doğan durumunda olan çocukların anne sütüyle beslenmesinin önemine dikkat çeken Yankı, "Bununla ilgili ben daha önce de açıklama yapmıştım. Bunu ben çok saygıyla karşılıyorum. Özellikle kendi emen bebeği olan anneler ki Burcu Hanım da bunlardan birisi, daha çok hassasiyet gösteriyor; çocuklarla ilgili daha hassas davranıyor. Ancak sütannelik konusu daha doğrusu emzirme konusu bizim inancımızda çok önemli bir husus. Çocukla, anne-baba arasında gerçekten ebeveynlik ilişkisi kurar. Çocukla kardeş arasında da kardeşlik ilişkisi kurar" dedi.


"Rastgele emzirme olmaması gerekiyor"

Çağdaş araştırmaların, emzirme ile birlikte annenin genetik özelliklerinin çocuğa geçtiğine işaret ettiğine değinen Yanık, "Yani sonsuza kadar değiştiremeyeceğiniz, yok edemeyeceğiniz aslında bir ünsiyet kuruyorsunuz. Dolayısıyla rastgele emzirmelerin olmaması gerekiyor. Sadece süt göndererek ya da sütü sağıp çocuğa göndererek bir beslenme biçiminin olmaması gerektiğini, o anlamda eğer bir küçük bebeğin emzirilmesi söz konusu ise bizim bu kaydı tutabileceğimiz, devamını da takip edebileceğimiz daha önce de açıklamıştım. Bu anlamda biz gayet tabii depremzede çocuklarımızın beslenmesi hatta sütannelik yapılmasını da büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu hususun hassasiyetine binaen rastgele, bilip bilmediğimiz ve takibini yapamadığımız, kime gittiğini bilmediğimiz bir şekilde çocuk emzirmenin olmaması gerektiğini bir kez daha altını çizerek paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.


"Emzirme sadece beslenme değildir"

Yanık, sütannelik yapmak isteyen vatandaşların en yakın bakanlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini kaydederek, "Biz sütanne ve çocuk kaydını tutabilmek için gerekli altyapıyı hazırladık. Buna ilişkin çalışmalarımız da var. Bu noktada vatandaşlarımıza çocuklarımızla ilgili her konuda olduğu gibi yardımcı olmaya hazırız. Önemli bir konu. Şöyle bir şeyi ister miyiz; Türkiye üzerinde veya dünya üzerinde bilmediğimiz, kim olduğunu da artık takip etme şansımız olmayan bir çocuğumuz var. Burada tamamen, anne-çocuk veya ebeveyn-çocuk arasında doğrudan doğruya varoluşsal ilişki kuran bir halden bahsediyoruz. Sadece bir beslenme değildir süt emzirme. Onun için takip etmek önemli" açıklamasında bulundu.


Şanlıurfa'da sel felaketi: Dört kişi hayatını kaybetti

Adıyaman'da sel felaketinde1 kişi hayatını kaybetti, kaybolan 3 kişi aranıyor

Deprem bölgesinde hava trafiğinde aksamalar yaşanıyor

Şanlıurfa'da suda mahsur kalan kişi kurtarıldı