Mis gibi üniversite

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), akademik performansı ile dikkat çekiyor. Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ’de yürütülen projeleri ve akademik performansta yaşanan sıçramayı gazetemize anlattı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Necmettin Erbakan Üniversitesi

2010 yılında Konya’da kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin bünyesinde bugün itibarıyla 20 fakülte, 4 enstitü, 1 yüksekokul, 1 konservatuvar, 9 meslek yüksekokulu, yaklaşık 40 bin öğrenci ve 2 bin 350 akademisyen bulunuyor. Yeni kurulmuş genç bir üniversite olmasına rağmen köklü fakültelere de sahip olan NEÜ’nün son yıllarda kaydettiği başarı grafiğine ilişkin merak edilenleri Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu gazetemize anlattı.

Necmettin Erbakan Üniversitemizi, 4 yılda çeyrek asır ileriye taşıyacak projeler ortaya koyduk

Kişisel olarak çok önemsedikleri bir konuşmaya atıf yaparak değerlendirmelerine başlayan Rektör Zorlu, “17 Eylül 2019 tarihinde 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşma irat ettiler. Konuşmalarının bir yerinde özellikle yeni kurulan üniversitelerin rektörlerine üstlendikleri görevin ağırlığını hatırlatırlarken altının çizilmesi gerektiğini düşündüğüm şöyle bir ifadede bulundular: Dediler ki; ‘Her yerde olduğu gibi üniversitelerimizde de iyi bir yönetici, 4 yılda kurumunu çeyrek asır ileriye taşıyabilir.’ Geldiğimiz noktada; tüm paydaşlarının, paydaşı olmaktan onur duyduğu, memnun ve mutlu olduğu, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 10 hedefine koşar adımlarla ilerleyen bir Necmettin Erbakan Üniversitesi idealimizin eşiğinde olduğumuzu görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Tüm paydaşlarımızla el ele vererek, Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi; üniversitemizi, 4 yılda çeyrek asır ileriye taşıyacak projeler ortaya koyduk. Bu hedef öylesine, laf olsun diye konulmuş bir hedef değildi. Dolayısı ile öylesine, mış gibi çalışarak ulaşılabileceğimiz bir hedef de değildi. Ancak mis gibi çalışarak ulaşabileceğimiz bir hedefti. Biz de aynen öyle yaptık. Tüm çalışmalarımızı, misgibi.erbakan.edu.tr adresinde kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne 765 Milyon TL değerinde yatırım katkısı

Milletimizin güçlü bir vakıf medeniyetine sahip olduğunu belirten Zorlu, gelişim ve dönüşüm çalışmalarında iş insanlarımızın, hayırseverlerimizin sorumluluk almaları gerektiğine inandıklarını ifade etti. Bu düşünceden hareketle, Konya’nın önde gelen isimlerinin desteğiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı NEVA’yı hayata geçirdiklerini söyleyen Zorlu, “Bugün itibarıyla yüzlerce öğrencimize ihtiyaç ve başarı bursları ulaştırıyor, desteklediğimiz akademi ödülleriyle üniversitemizdeki rekabet ve başarı iklimine büyük katkılar sunuyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana, hayırseverlerimizle hep dirsek temasında olduk. Üniversitemizin öncelikli fiziki ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile kapısını çalmadığımız hayırsever bırakmadık. Bugüne kadar Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne hayırseverlerden 765 milyon TL değerinde yatırım katkısı kazandırdık. Allah devletimize zeval vermesin, hayırseverlerimizin hayırlarını kabul eylesin. Bu vesile ile her birine ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.

NEÜ devlet üniversiteleri içerisinde 8’İNCİ

Oluşturdukları eylem planının en önemli sacayaklarından birinin de akademik performans konusu olduğunu, bu kulvarda da üniversiteyi üst sıralara çıkaracak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Prof. Dr. Cem Zorlu, bilim yarışında daima önde, daima müstesna bir konuma sahip olma gayesi ile çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek şunları dile getirdi: “Bilindiği üzere akademik başarının en önemli göstergelerinin başında ranking listeleri geliyor. Göreve geldiğimizde sadece bir sıralamada olan üniversitemizi

6 yeni sıralamaya dahil ettik. İşte bu sıralama kuruluşlarından biri olan THE’nın geçen yıl açıkladığı dünya üniversiteler sıralamasına ilk defa girmiştik. Bu yıl Türkiye’den sıralamaya girebilme başarısı göstermiş üniversiteler içerisinde 30 sıra birden yükselerek 14.’lüğe, devlet üniversiteleri içerisinde de 25 sıra birden yükselerek 8.’liğe yerleştik. Çok daha anlamlı olanı; öğretim kategorisinde dünyada 385. olarak ilk 500’de yer alırken, Türkiye’de ise ikinci olduk. Bizi daha da gururlandıran ise THE, CRUW gibi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı listelere ülkemizden girebilme başarısı elde etmiş en genç üniversite olmamız. Geçen yıl 7 akademisyenle yer aldığımız “Dünyanın En Etkili

Bilim İnsanları” listesinde bu yıl, geçen seneki rakamı ikiye katlayarak 13 akademisyenle yer aldığımızı da burada belirtmeden geçemeyeceğim.”

Araştırma Kuruluşları listesine kuruluşumuzdan bu yana ilk defa girdik

Avrupa Komisyonu tarafından iletilen resmi verilere dayanılarak hazırlanan rapora göre Necmettin Erbakan Üniversitesi, 1.4 milyon Avro bütçeli projesine aldığı 760 bin Avro fon ile 2021-2027 döneminde en başarılı 10 Türk araştırma kuruluşu arasında 8. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK tarafından yayımlanan En Başarılı Türk Araştırma Kuruluşları listesine kuruluşlarından bu yana ilk defa girdiklerini ifade eden, başarının asla tesadüf olmadığını söyleyen Zorlu, “Şüphesiz bu sonuçlar, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Türk yükseköğretim sistemi içerisinde ve küresel arenada gücünü her geçen gün artırdığının birer göstergesidir. Kısa süre içerisinde başta değerli bilim insanlarımızın, öğrencilerimizin, idari personelimizin ve hayırseverlerimizin üstün katkıları ile Anadolu’nun sınırlarını aşarak küresel iddia taşıyan bir noktaya geldik. Bu, güçlü bilimsel yayıncılık faaliyetlerimizin ve ekip çalışmasının bir sonucudur” ifadelerini kullandı.