Gönüllü 100 elçi 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde tarihi gün yüzüne çıkarıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde “Genç Gönüllüler Projesi” kapsamında 100 gönüllü gençle yürütülen kazı çalışmasıyla tarih gün yüzüne çıkarılıyor.

Haber Merkezi İHA
Zerzevan Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının işbirliğiyle “Genç Gönüllüler Projesi” kapsamında yapılıyor.

Diyarbakır'da ilçeye 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılıyordu.

Kazı çalışmaları 6 yıldır devam ediyor

Kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Valilik, Türkiye İş Kurumu, Diyarbakır Müzesi, Büyükşehir Belediyesi, Çınar Kaymakamlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Dicle Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Safir Tuz’un desteğiyle 6 yıldır kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Mühendislik harikası 2 bin yıllık eşsiz kale

  • Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş birliğiyle yürütülen "Genç Gönüllüler Projesi" kapsamında, Zerzevan Kalesi’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarına, Türkiye’nin birçok farklı üniversitesinden arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, restorasyon ve konservasyon bölümü öğrencileri ile mezunları katılıyor.

Bayburt Kalesi restorasyonu sürüyor

38 üniversiteden 100 gönüllü tarih elçisi

Zerzevan Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının işbirliğiyle “Genç Gönüllüler Projesi” yapıldığını söyleyen Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, "Türkiye’nin 38 üniversitesinden 100’e yakın gönüllü gelerek burada çalışmalarda bulundu. Bu çok önemli bir proje. Birçok üniversiteden arkeoloji öğrencileri, mimarlık, restorasyon öğrencileri buraya gelerek teorik bilgileri pratiğe dönüştürüyorlar.

FOTOĞRAF 12
Türkiye'nin ilk kale müzesi olacak
Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul kuşatması sırasında Papalık donanmasının Doğu Roma İmparatorluğu'na yardım etmesini önlemek amacıyla 1452'de inşa ettirilen Kilitbahir Kalesi, 2011'de başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından "Türkiye'nin ilk kale müzesi" olarak yeni yüzüyle hizmet vermeye hazırlanıyor.
Hem Zerzevan’ın kazılmasına, gün yüzüne çıkarılmasında katkıda bulunuyorlar. Hem de burada birçok eğitim almış oluyorlar. Gerekse hem arazide hem de kazı evinde birçok dersler işliyorlar. Bu projeye oldukça önem veriyoruz. Bizim için çok önemli. Bu yıl tabi biraz geç başladık. Ama 100 gönüllü çalışmalara katılmış oldu.
  • Türkiye’nin 38 üniversitesinden 100 gönüllü yıl sonuna kadar burada çalışmış olacak. Hem de Zerzevan’ın gün yüzüne çıkartılmasından önemli bir katkı sunmuş olacak. Türkiye’nin birçok yerinden gelindiği için hem mezun, hem de öğrenci olan arkadaşlar var. Hem bölgeyi, hem Diyarbakır’ı hem de Diyarbakır’ın tarihini öğrenmiş olacaklar.

Oltu Kalesi uçuyor: Hiçbir önlem alınmıyor

Aslında bir nevi bu 100 gönüllü bu sene için söylüyorum, 100 tane tarih elçisi olacak. Kültür elçisi olmuş olacak. Bu önemli. Ve gittikleri erde hem Diyarbakır tarihini, hem Zerzavan’ın tarihini, hem de bölge tarihini aktaracaklar. Bu nedenle biz hem çalışmaların devamlılığı açısından, hem eğitim görmeleri açısından önem veriyoruz. Hem de hepsini kültür elçisi olarak görüyoruz” dedi.

FOTOĞRAF 17
Sinop Kalesi, 'kalekondu'lardan kurtuluyor
Sinop'ta, Gaskalılar tarafından yapılan 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi'nde surlarda tehlike oluşturan taş kopmaları üzerine restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmalar kapsamında tarihi kalenin çevresindeki, halk arasında 'kalekondu' olarak adlandırılan yapıların da yıkılması planlanıyor.