Kamu işçi toplu sözleşme görüşmeleri ne zaman?

Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç başladı. Yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Kamu toplu iş sözleşmesi, kamu kesiminde çalışan işçilerin ve memurların sendikaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri arasında imzalanan bir sözleşmedir. Peki kamuya geçen taşeronlar toplu sözleşmeye dahil mi? İşçi toplu sözleşme kimleri kapsıyor? Kamu işçisine toplu iş sözleşmesi ne zaman imzalanacak? 2023-2025 kamu işçisine ne kadar zam yapılacak?

Haber Merkezi Yeni Şafak
İşçi toplu sözleşme görüşmesi ne zaman?

700 bin kamu işçisinin sözleşme süreci başlıyor. Başta karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler, hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için TÜRK-İŞ hazırlıklarını tamamladı.

Türk-İş, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin talepleri neticelendirmek için toplandı.

Toplantıda 2023-2025 döneminde yapılacak zam oranı ve beklentiler masada olacak. Görüşmeler 700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor.

İşçi toplu sözleşme kimleri kapsıyor?

Genel Başkan Ergün Atalay'ın da katılacağı toplantıyla kamu işçisinin 2023-2025 dönemindeki ücret zammını ve sosyal haklarını içeren talepleri belirleyecek olan TÜRK-İŞ, hazırlayacağı taslak metni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacak. Genel Mali Sekreter Ağar, yaptığı açıklamada, önceki dönemlerde yaklaşık 200 bin civarında işçiyi ilgilendiren görüşmelerin, taşeron sisteminden kamuda kadroya geçenlerin de dahil olmasıyla 700 binden fazla kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

İşçi toplu sözleşmeleri ne zaman imzalanacak?

Kamu işçilerinin, ücret artışı başta olmak üzere çözüm bekleyen birçok talebinin bulunduğunu belirten Ağar, şöyle konuştu: "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde, tüm bu taleplerimize karşılık arayacağız. 2021'de imzaladığımız protokol kapsamındaki sözleşmelerin bir bölümünün süresi bu ay, geri kalanları ise mart ayında bitiyor. Hayat pahalılığının arttığı ve yüksek enflasyonun alım gücünü düşürdüğü bugünlerde, anlaşmanın bir an evvel uzlaşıyla imzalanmasını istiyoruz. Bu kapsamda TÜRK-İŞ olarak çalışmalarımızı, bu hafta içerisinde sonuçlandıracağız. Ardından mali ve sosyal hakları içeren taleplerimizi en kısa sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunup pazarlık sürecini başlatacağız."

7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ne zaman başlıyor?

  1. Yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerininin belirlemesi açısından da önem taşıyor.

Kamu toplu iş sözleşmesi nedir?

Kamu toplu iş sözleşmesi, kamu kesiminde çalışan işçilerin ve memurların sendikaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri arasında imzalanan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, işçi ve memurların ücretleri, çalışma koşulları, sosyal haklar ve diğer işveren-işçi ilişkilerini düzenler.

Kamu toplu iş sözleşmeleri, işçi ve memurların haklarını korumak ve geliştirmek için önemli bir araçtır. Bu sözleşmeler sayesinde, işçi ve memurlar, işverenlerle daha güçlü bir konumda pazarlık yapabilir ve daha iyi ücretler, çalışma koşulları ve sosyal haklar elde edebilirler.

Kamu toplu iş sözleşmeleri, aynı zamanda, işverenler için de faydalıdır. Bu sözleşmeler, işverenler için iş barışını ve huzuru sağlar. İş barışı ve huzurun sağlanmasıyla, işverenler daha verimli çalışabilir ve daha fazla üretim yapabilirler.


EYT ilk maaş ne zaman yatacak?

90 bin taşeron kadroya alınacak: İşte güncel Taşeron işçi maaşları