Minareler yeniden yükseliyor

Türkiye Diyanet Vakfı'nın Gazze’de yaptırdığı ve 45 gün boyunca kente çimento girişi yasaklandığı için inşaatı yavaşlayan 9 caminin yapımı yeniden hızlandı. TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Bu camileri her hal ü karda tamamlayacağız ve Gazze halkının hizmetine açacağız” dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Abluka altındaki Gazze'de İsrail'in saldırıları sonuncu yıkılan ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yeniden yaptırılan 9 caminin inşaatına yeniden başlandı. Camiler için toplam 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayrılırken bunun 3 milyon 357 bin dolarlık bölümü bugüne kadar Gazze'ye ulaştırıldı. Filistin Gazze Şeridi'nde temeli atılan Ez Züheyr Camii, Bedir Camii, Hamza Camii, Buhari Camii, Hasan El Benna Camii, Safa Camii, Muslim Camii, Sultan Abdulhamid Camii, Tevhid Camii'nin kaba inşaatları büyük oranda bitti, ince işçilikleri ise devam ediyor.

RAMAZAN'A MAALESEF YETİŞMEDİ

45 gün boyunca çimento girişine izin verilmediği için yavaşlayan inşaatları TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun yerinde ziyaret etti. Tutkun camilerin tamamlanması konusunda planladıkları süreyi biraz aştıklarını kaydederek "45 gün boyunca Gazze'ye hiçbir şekilde çimento girişine müsaade edilmediği için inşaatlar bu süre zarfında devam edemedi. Aslında Ramazan ayı içinde bunu tamamlayıp en geç bayramda camileri açmayı planlıyorduk. Görünen o ki bu süre zarfında bunlar yetişmeyecek ama biz kararlıyız. Bu camileri her halükarda tamamlayacağız" diye konuştu.

2009'dan bu yana 110 cami yıkıldı

Gazze'yi yaklaşık 10 yıldır abluka altında tutan İsrail'in 2014 Temmuz ayındaki saldırılarında 64 cami tamamen yıkılırken 150 cami ise kısmen tahrip olmuştu. Gazze'ye 2009'dan bu yana İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda tamamen yıkılan camilerin sayısı 110, kısmen tahrip olan camilerin sayısı 436 olarak belirlendi. Tamamen yıkılan camilerden 9'unun yeniden inşasını Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı üstlendi. Temeli 2 Aralık 2015'te atılan Gazze Şeridi'ndeki Ez Züheyr, Bedir, Hamza, Buhari, Hasan el-Benna, Safa, Muslim, Sultan Abdülhamid ve Tevhid camilerinin yapımı için 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayrıldı. Osmanlı mimarisinden izler taşıyacak camilerin bu yıl içinde ibadete açılması hedefleniyor.