Kaçak Canlı Yayınları Cisco önleyecek

Dünya genelinde artarak devam eden ‘kaçak canlı yayınlar’ konusunda yeni önlemler geliyor. Cisco tarafından geliştirilen teknoloji ile kaçak canlı yayın yapmak engellenecek.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Kaçak canlı yayınlarda genellikle spor müsabakaları yayınlanıyor. Bu da maçın yayın haklarını satın alan firmaları ciddi zarara uğratıyor.
Başta ABD, Almanya ve Türkiye olmak üzere birçok ülkede kaçak canlı yayınların yapılması özellikle maç yayınlarını yayınlama hakkını büyük meblağlar ödeyerek satın alan firmaları zora sokuyor. İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlar ücretsiz olarak izlenebiliyor. Hatta kaçak canlı yayın yapan bazı kişiler, yayın yaptıkları internet sitesine ekledikleri reklam kodları ile para kazanabiliyor. Bu haksız kazancın önüne geçmek isteyen firmalar hukuki yollardan da istedikleri sonucu alamadılar. Fakat Cisco'nun geliştireceği yeni teknoloji, maç yayın haklarına sahip firmalar açısından yeni umut ışığı… Cisco tarafından geliştirilen ve “Çevrim İçi Korsan Önleme” adını verebileceğimiz yeni teknoloji, korsan akışları otomatik olarak kesmeyi vadediyor.

Başta Facebook, Twitch ve Periscope olmak üzere pek çok uygulama ve platform üzerinden maçlar canlı yayın yapılacak izletilebiliyor. Bunun önüne geçmek ise şuanlık pek mümkün gözükmüyor. Kurumsal paket kullanan yerlerde maçı izlerken LHBQDSH gibi bir kod görürsünüz. Bu kod herhangi bir platformda izinsiz canlı yayın yapıldığında o yerin üyeliği iptal ediliyor. Fakat bireysel kullanıcılar şuanda istedikleri gibi canlı yayınları vererek maçları ücretsiz izletiyorlar. Türkiye'de lig ve derbi maçları bu şekilde çeşitli kaynaklardan kaçak olarak canlı yayınlanabiliyor. Normalde bu yasak bir hareket. Maç yayın haklarına sahip firmalar kaçak canlı yayınlar nedeniyle ciddi zarara uğruyor. Cisco'da bu yayınları engellemek için geliştirmiş olduğu the prototype live teknolojisi sayesinde yayınları anlık takip edip, anlık olarak engellenebildiği açıklandı.

Peki, Cisco nasıl çalışacak?

Yayınların hangi hanelere ve hangi şehirlere nereden dağıtıldığı belli olduğu için bir köprü görevi görecek olan sistem sayesinde kullanıcı izinsiz canlı yayın yaparsa direkt olarak kaynaktan yayın kesilebilecek. Kullanıcı yayıncı kuruluşu arayıp “neden kapattınız” derse, kullanıcıya QR kod ile detect the live broadcast damgası yapıştırılacak. Sistem tarafından kaçak yayın yaptığı tespit edilen kullanıcı kalıcı olarak engellenmiş olacak ve tekrar yayın açamayacak. Henüz deneme aşamasında olan Cisco teknolojisi bu senenin sonunda ya da 2017'nin ilk çeyreğinde devreye girecek.