Binlerce bina yerle bir olurken TOKİ konutları depremde sınavı geçti

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. Deprem olan illerde TOKİ’nin çok sayıda konutu bulunmakta. Toplu Konut İdaresi'nin yaptığı binaların depreme dayanıklılığı, binaların nasıl yapılması gerektiğini de ortaya koydu. Uzmanlar, TOKİ binalarının sağlam kalmasının sebebini zemin etüdünün yapılmış olmasına bağlıyor. TOKİ konutları nasıl yıkılmadı? TOKİ binalarını ayakta tutan detay neydi? sorularına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

TOKİ konutları depreme dayanıklı mı?

Depremden etkilenen bölgelerdeki TOKİ binalarının yıkılmamasının arkasındaki nedenli Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı. Peki, TOKİ binaları depremde nasıl ayakta kaldı? TOKİ binaları neden yıkılmadı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD'da kurulu Deprem Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, tarihin gördüğü en büyük doğal afetlerden biri olan Pazarcık merkezli depremin 14'üncü gününü geride bıraktıklarını söyledi.

Depremde kaç bina yıkıldı?

Deprem bölgesinde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı kaç bina var?

Bakan Kurum, birkaç gün içerisinde hasar tespitlerini 7 bin 328 uzman personelle 11 ilin her noktasında, her yapıyı titizlikle inceleyerek tamamlayacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 3 milyon 520 bin bağımsız bölümden oluşan 927 bin binanın incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Gaziantep genelinde de 37 bin bağımsız bölümden oluşan 16 bin binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik."

TOKİ konutları

TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı?

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da zemin etüt çalışmalarının devam ettiği bilgisini paylaştı.

Deprem bölgelerinde kaç TOKİ binası var?

ÖZGÜN
Bakan Kurum’dan flaş açıklam: Deprem bölgesine ilk etapta 250 bin konut yapılacak

ÖZGÜN
Bakan Fahrettin Koca: Bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır

ÖZGÜN
Deprem kira, barınma ve taşınma yardımı Ziraat Bankası üzerinden verilecek

ÖZGÜN
Depremzedelere barınma, taşınma ve kira yardımı desteği veriliyor

ÖZGÜN
Deprem barınma desteği başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor