
Küresel ekonomiye ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye BakanıMehmet Şimşek, İran savaşı kaynaklı arz şokunun İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük sarsıntı olduğunu vurguladı. Tedarik zincirinde normalleşmenin zaman alacağını belirten Şimşek, vergi affı beklentilerine ilişkin de net mesaj verdi.

Ekonomi yönetiminden kritik uyarı geldi. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran savaşıyla birlikte ortaya çıkan arz şokunun tarihi boyutta olduğunu belirtirken, tedarik zincirindeki toparlanmanın aylar sürebileceğine dikkat çekti. Vergi affı beklentileri için de net konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında küresel ekonomik gelişmelere ve Türkiye’nin kriz yönetimine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt fiyatları ve ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamada, güncel ekonomik şokun İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyüğü olduğunu ve Türkiye'nin bu süreçte gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi bir borsa performansı gösterdiğini belirtti.
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı'nın ifadesine göre, şu anda yaşanan şok ikinci dünya savaşı sonrası yaşanan en büyük şoktur.
Hürmüz Boğazı'ndaki durumun küresel ekonomiyi derinden etkilediği belirtildi.
Tedarik zincirindeki kırılmaların savaş öncesine dönüşünün iyimser tahminle aylar alacağı ifade edildi.

Türkiye'deki borsanın, coğrafyadan uzakta olan borsalara oranla daha dayanıklı çıktığı ve gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi performans ortaya koyduğu belirtildi.
Savaşın olduğu bölgede olunmasına ve petrol ithalatçısı olunmasına rağmen etkilerin sınırlanmasının proaktif yaklaşımın sonucu olduğu ifade edildi.
Eşel mobil sisteminin hizmete alınmasının öncelikleri gösterdiği ve bu sistem olmasaydı mazotun 103 TL, benzinin ise 78 TL olacağı, ancak fiyatların 64 TL seviyesinde sınırlandırıldığı belirtildi.

VERGİ YAPILANDIRMASI GELECEK Mİ?
Vergi politikalarına ilişkin net mesaj veren Bakan Şimşek, "Çok kazanandan daha çok vergi almaya devam edeceğiz” dedi ve "Zora düşen şirketlerimiz bugün defterdarlıklarımıza başvururlarsa her türlü kolaylığı sağlıyoruz. 'Taksit yapar mısınız’ ise bu soru bu zaten var. Vergi affı niteliğinde bir yapılandırma arayışıysa asla olmayacak." dedi.






