|

Erdoğan Mısır'daki 'laiklik' konuşmasını hatırlattı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "laiklik yeni anayasada olmamalı" açıklamasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin 2011 yılında Mısır'da yapmış olduğu "laiklik" konuşmasını hatırlattı. Erdoğan, Başbakanlığı döneminde yapmış olduğu tarihi konuşmada, "laiklikten korkmayın" vurgusu yapmıştı.

Yeni Şafak
19:58 - 26/04/2016 Salı
Güncelleme: 08:42 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak gittiği Mısır'da Tahrir Meydanı’nın hemen yanındaki Kahire Üniversitesi’nde konuşma yapmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak gittiği Mısır'da Tahrir Meydanı’nın hemen yanındaki Kahire Üniversitesi’nde konuşma yapmıştı.

Yeni anayasa sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulunan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım" ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan'da konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtladı: "Meclis Başkanımız, Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır'daki yaptığım konuşma, bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin programında bu zaten çok açık net yer almaktadır. Buradaki gerçek şudur yani devlet tüm inanç gruplarına, inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir. Laiklik budur."





Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılında Başbakan olarak Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı konuşmada, laiklik kavramına ilişkin Ortadoğu'da ses getiren açıklamalarda bulunmuştu.



Erdoğan'ın o dönem yapmış olduğu açıklama şöyle:



Laikliği yanlış tanımlıyorlar


"Matematikte iki kere iki dörttür. Ama sosyal kavramlara geldiğimiz zaman, tanımlara geldiğimiz zaman bunun değişik olduğunu görürüz. Şimdi laikliğin Anglosakson toplumlarda farklı tanımlandığını görürüz. Avrupa'ya geldiğimizde farklı tanımlandığını görürüz. Hatta hatta Türkiye'de de bunu farklı tanımlama gayreti içinde olanlar da vardır. Bunun da bedeli bu ülkede çok ağır ödenmiştir aslında



Kişiler laik olmaz devlet laik olur


Türkiye'deki 82 Anayasası'nın gerekçeli kararında laikliğin tanımlanıyor. Bu tanımda da tüm inanç guruplarına laik devlet eşit mesafededir. Kişiler laik olmaz, devlet laik olur. Kişiler dindardır, din karşıtıdır, farklı dindendir, olabilir. Şimdi Mısır'da Müslüman var, ama Müslümanların dışında Kıptiler de var, farklı dinlerden olanlar, hatta az da olsa Museviler de var. Türkiye'de de yüzde 99'a yakın Müslüman var ama bunun yanında Hıristiyan da var, Musevi de var, çok farklı dinlerde az da olsa Türkiye'de de var. Fakat bunlara karşı biz devlet olarak eşit mesafedeyiz. Müslüman kendi inancını yaşayabilmeli, Hıristiyan kendi inancını yaşayabilmeli, Musevi yaşayabilmeli ve onların inançlarını yaşayabilmek bizim güvencemiz altında olmalıdır. Bunu kendi medeniyetimize baktığımızda da zaten görürüz. Yani İslam tarihinde de bunun çok açık, net örneklerini görmek mümkündür.



Tayyip Erdoğan laik değildir bir Müslümandır


Mısır bu geçiş döneminde ve sonrasında inanıyorum ki bu değerlendirmesini en güzel şekilde yapmak suretiyle özellikle demokrasi noktasındaki bu geçişte şunu görecektir. Yani laik bir devlet yapısı dinsizliği değil, herkesin dinini inandığı gibi yaşamasının teminatıdır. Böyle görecek, böyle görmesi lazım. Bundan hiç endişe etmesin ve anayasayı hazırlayacak olanlar da bunu orada teminat altına alması lazım. Demesi lazım ki; 'Devlet tüm inanç gruplarının inancını teminat altına alır. Hepsine eşit mesafededir. Asla sizi dininizi yaşamaktan alıkoymayacaktır'. Bunu böyle söylemesi lazım. Bu şekilde başlar ve bu şekilde devam ederse o toplum huzur bulacaktır. Müslüman'ıyla, Kıpti'siyle hepsi, hatta hatta daha ileri gidiyorum dinsizin bile, ateistin bile inancına devlet saygı duyacaktır. Onu da güvence altına alacaktır. Laik devlet budur. Ama kişi laik olmaz. Tayyip Erdoğan laik değildir, Tayyip Erdoğan bir Müslüman'dır. Ama Tayyip Erdoğan laik bir devletin başbakanıdır ve bunun gereğini de dört dörtlük yapmanın gayreti içindedir."


#​Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Mısır
#Anayasa
8 yıl önce
default-profile-img