İtalya’da yeniden Gladyo tehdidi

İtalya’da hükümet ortağı Lig Partisi’nin Treviso’daki binasına bomba atıldı, Bergamo’daki teşkilat binasına da boyalı saldırı yapıldı. Adı sabotaj, suikast ve kaos faaliyetleriyle anılan Gladyo'nun Fransa ve ABD desteğiyle yeniden palazlandığı iddia edildi. Ülkenin, Gladyo tehdidiyle yeniden ABD-AB eksenine yerleştirilmek istendiği yorumları yapılıyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Adı sabotaj, suikast ve kaos faaliyetleriyle anılan Gladyo'nun Fransa ve ABD desteğiyle yeniden palazlandığı iddia edildi.

İtalya’da hükümet ortağı Lig Partisi’nin Treviso’daki binasına bombalı saldırı yapılırken, Bergamo’daki teşkilat binasına da boyalı saldırı gerçekleştirildi.

Haziran ayında kurulan koalisyonun İçişleri Bakanı Matteo Salvini aynı zamanda Genel Başkanı olduğu Lig Partisi binalarına yönelik saldırılara ilişkin twitter hesabından açıklamalar yaparak tepki gösterdi.

Bergamo’daki saldırı sonrası Matteo, “Önce Treviso’daki merkezi bombaladılar şimdi de Bergamo’da korkakça yazılar, bizi sindirmeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar” sözleriyle tepkisini gösterirken, bombalı sladırı sonrası attığı tweette de, “Bizi durdurmaya çalışıyorlar ama bizi korkutamazlar. Dünden daha güçlü yola devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Corriere Del Veneto adlı İtalyan gazetesi, güvenlik güçlerinin, Lig Partisi’nin merkez binasını hedef alacak bir bombalama eylemine ilişkin internet yazışmalarını ele geçirdiğini de iddia etti.

İtalya’da koalisyon ortağı Lig Partisi binalarına yönelik artan saldırılar sonrası Güney Avrupa ülkesinin yakın siyasi tarihinde adı sabotaj, suikast ve kaos faaliyetleriyle anılan Gladyonun Fransa ve ABD desteğiyle yeniden palazlandığı iddia edildi.

Kimi Rusya merkezli hesapların, Brüksel’in kontrolünü redderek, daha bağımsız bir iç ve dış politika yürütmeyi hedefleyen populist ve aşırı sağcı yeni koalisyonu hedef alarak, İtalya’yı yeniden ABD/AB eksenine yerleştirmeyi amaçlayan Gladyo yapısının ülkede tekrar diriltilmek istendiğine ilişkin yorumlarda bulunması dikkat çekti.

Sıra bize gelebilir korkusu

Türkiye'nin finansal güvenliğini hedef alan ABD merkezli son saldırı sırasında İtalya devlet ve hükümet çevrelerinden dikkat çeken açıklamalar gelmişti. İtalya Başbakanlık Müsteşarı Giancarlo Giorgetti, Türkiye'yi hedef alan ABD merkezli finansal saldırılar sonrası ülkesinin de sıradaki ülke olabileceğini belirtmişti. Giorgetti, "Böyle bir saldırıyı bekliyorum. Piyasalarda avını seçip harekete geçen aç spekülatif fonlar bulunur. 1992 Ağustos sonunda ve 7 yıl önce Berlusconi'yle neler olduğunu hepimiz gördük. Yazın borsada az hareket olduğunda bu, ülkelere yönelik agresif girişimlere neden olabilir, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi" ifadelerini kullanmıştı. İtalya'nın yeni koalisyon hükümeti başta ekonomi politikaları olmak üzere, mülteci meselesi ve Rusya'yla ilişkiler olmak üzere ABD, Almanya ve Fransa'yla ters düşen politikalar izliyor.

Türk diplomatik arşivi artık dijital ortamda

974 oto bayisidevletin yanında

Amerikabindiği dalı kesti

Tatilin ilk günü750 bin yolcu