Otomotiv ihracatta gaza bastı

Türkiye ihracatının lideri konumundaki otomotiv endüstrisi, haziran ayında, Temmuz 2008'den bu yana aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Sektör ihracatı, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 2,1 milyar dolar oldu. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) haziran ayı raporuna göre, Türkiye ihracatından yüzde 18 pay alan sektörün son 5 aylık ihracatı ortalama 2 milyar doların üzerine çıkarken, ocak-haziran dönemi ihracatı ise yüzde 12 artışla 11,7 milyar dolara yükseldi.

TİCARİDE ARTIŞ %67

Ürün grubu bazında ihracat artışları önceki aylarda olduğu gibi haziran ayında da devam etti. Geçen ay otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 9 artarak 834 milyon dolar olurken, binek otomobil yüzde 3 artışla 715 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 1 artışla 389 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 67 artışla 168 milyon dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayinde en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 14, ikinci sıradaki Fransa'ya yüzde 6 artarken, İran'a artış ise yüzde 124'ü buldu.

8 yılın en yüksek performansı

8 yılın en yüksek aylık ihracatına ulaşan otomotivin en büyük pazarı AB'ye ihracat, haziranda %13 artışla 1 milyar 706 milyon $ oldu. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu sektörün, yıl sonu hedefi olan 23 milyar $'a adım adım yaklaştığını belirtti.