Yuan doların tahtını sallıyor

Küresel ticarette kuralı belirleyen doların tahtı yuan tarafından sallanıyor. Ekonomist Prof. Morici, emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı, doların ticari para birimi olarak kullanımının azalacağını tahmin ettiğini belirterek,”Uzun vadede yuan uluslararası ticarette daha fazla kullanılacak. Çünkü Çin’deki ekonomik gelişimle beraber, yuan ticarette çok daha etkili olacak” dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Dünya ticaretindeki dengeler değiştikçe, ticarette sözü geçen ülkelerin parasına yeni alternatifler geliyor. Küresel sistemin para birimi dolarla yöneten ABD'nin tahtını Çin sarsıyor. Uzmanlar, her ne kadar doların uluslararası ticarette diğer para birimlerine karşı üstün olduğunu ve bu durumun kısa vadede değişmeyeceğini söylese de yükselen bir güç olarak Çin'in yerel para biriminin, uzun vadede dolara rakip olacağını dile getiriyor.Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan University of Maryland Robert H. Smith Business School öğretim üyesi Prof. Peter Morici, Çin'deki ekonomik gelişimle beraber yuanın ticarette çok daha etkili olacağını belirterek, bu nedenle söz konusu para biriminin uzun vadede uluslararası ticarette daha fazla kullanılacağını söyledi.

DİĞER PARA BİRİMLERİ ATAKTA


ABD ekonomisinin şu anda nispeten güçlü konumda bulunduğuna değinen Morici, “Uzun vadede yuan uluslararası ticarette daha fazla kullanılacak. Çünkü Çin'deki ekonomik gelişimle beraber yuan, ticarette daha etkili olacak. Ancak Çin rejimi, yerel para birimi yuanın, uzun vadeli rezerv para birimi olarak kullanılması konusunda güvenilmez yapıyor” diye ifade etti. Aviva Investors Makro Strateji Başkanı Charles Diebel dolar haricinde uluslararası ticarette başka para birimlerinin kullanılmasının uzun dönemde gerçekleşeceğine vurgulayan, “yuanın gelecek yıllarda kullanımının artacağını düşünüyorum. Çin işlemlerinde yuan da dahil geniş ölçüde farklı para birimleri kullanıyor. Dolar da emtiaların dolar cinsinden fiyatlanması göz önüne alındığında anahtar nitelikte olmayı sürdürüyor. Fakat gerçek şu ki küresel ticaret çok sayıda para birimiyle çeşitlenmeye başladı” diye konuştu.

İhracatçının rekabet yeteneğini etkiliyor

Rabobank Döviz Başstratejisti Jane Foley ise güçlenen doların Amerikan ihracatçılarının rekabet yeteneğini etkilediğine ilişkin sinyallerin olduğuna işaret ederek, buna karşın avrodaki zayıflığın arttığını da söyledi. Aynı zamanda dolar cinsinden ifade edilen birçok emtia için talebin zayıfladığını aktaran Foley, “Dolayısıyla, bu yıl dolar bazında ticarete giren mallarda bir yavaşlama görülebilir. ABD, günümüzde dünyanın birincil rezerv para birimi olarak kalmayı sürdürecek” dedi. Foley, Avro Bölgesi'nin krizin etkilerinden arınması durumunda, avronun zamanla küresel rezerv para birimi rolüne sahip olması yönünde şansının arttıracağını belirtti.