Bankacılığı bıraktı baba mesleğine döndü: Kravat ve takım elbiseyle gezemedim bu iş ruhumuza işlemiş

Sivas'ta banka çalışanı Burak Somtaş'ın (30) balıkçılık yapan babası Vahit Somtaş, 2016 yılında vefat etti. Babasının vefatıyla işlettiği balıkçı dükkanı devredildi. 10 yaşındayken çıraklık da yapan Somtaş, babadan yadigar mesleği yaşatmak için işinden ayrılarak yeniden balıkçı dükkanı açtı.

Haber Merkezi DHA
​Bankacılığı bıraktı baba mesleğine döndü.

10 yaşından itibaren babası Vahit Somtaş'ın balıkçı dükkanında çıraklık yaparak büyüyen Burak Somtaş 2014 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü'nü 3'üncülükle bitirdi. Mezun olduktan sonra özel bir bankada işe başlayan Somtaş, önce gişe memuru, daha sonra ise bireysel pazarlama bölümünde uzman olarak görev yaptı. Babası Vahit Somtaş, 2016 yılında karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Babasının vefatının ardından ise balıkçı dükkanı devredildi. Bundan üzüntü duyan Somtaş, baba mesleğini sürdürmek amacıyla bankadaki görevinden istifa etti. Yaptığı hazırlıkların ardından 1 ay önce kendi balıkçı dükkanını açarak baba mesleğine dönüş yaptı.

'FARKLI SEKTÖRDE ÇALIŞAMIYORUM'

3 yıl özel bir bankada görev yaptığını söyleyen Somtaş, "Yaklaşık 1,5 yıl gişe görevlisi olarak görev yaptım. Gişe yetkilisi departmanındaki başarılarımdan ve satış tecrübelerimden dolayı banka yetkilileri tarafından bireysel pazarlama bölümüne terfi ettirildim. 1 yıl kadar da pazarlama biriminde deneyimim oldu. Çocukluğumdan itibaren esnaf kültürüyle büyüdüm."

FOTOĞRAF 8
Bu iş için bankacılığı bıraktı: Tanesini bir liradan satıyor
Ankara'da İngilizce işletme ve insan kaynakları yönetiminden mezun olduktan sonra 10 yıl bankada çalışan Aylin Yılmaz (34), 2 yıl önce mesleğini bırakıp, dedesinden kalan buğday tarlasında ölmez otu yetiştirmeye başladı. Yılmaz, ölmez otu fidelerinin tanesini 1 TL'ye satarak tarımsal üretime destek oluyor. Yılmaz, hedefinin kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan ölmez otunun yağını üretip, ihraç etmek olduğunu söyledi.

BU İŞ RUHUMUZA İŞLEMİŞ

"Bu iş baba mesleğimdi. Ruhumuza ve vücudumuza bu iş işlemiş. Bankacılık da yapsam, memur da olsam, kravat ve takım elbiseyle de gezsem yapamadım. Bir süreden sonra kendi istek ve beyanımla özel sektörde çalıştığım bankamdan ayrıldım. Hatta bankadan ayrılmamam gerektiğini, başarılı bir personel olduğumu, devam ettiğim sürece müdürlüğe kadar terfi alabileceğimi söylediler. Ama esnaflığı, ticaret yapmayı ve girişimci olmayı çok seviyorum. Rahmetli babam bunu ruhumuza işletti. Onun esnaf disipliniyle büyüdüm. Bana 10 yaşımda anahtarı verip saat 06.30'da dükkanı açtırırdı. Onun disiplini ile yetiştiğimiz için farklı sektörlerde çalışamıyorum" dedi.

Sivas'a günlük taze balık getirmeye çalıştıklarını belirten Somtaş, "Bazı müşterilerimiz Sivas'a hangi günler balık geliyor diye soruyor. Biz de böyle bir durum söz konusu değil. Her gün sosyal medya hesaplarımızdan vatandaşları bilgilendirmek için paylaşım yapıyorum ve günlük taze balık getiriyorum. Günlük 3 saat uyuyarak hayatıma devam ediyorum. Sivas çevresinde deniz yok ama arabamız var. Her gün tezgâhımıza temiz ve taze balık getirerek Sivas halkına hizmet vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF 11
Hostesliği bıraktı çocukluk hayalini gerçekleştirdi
İzmir'de 10 sene boyunca yaptığı hosteslik mesleğini bırakıp büyükbaş hayvan çiftliği kuran 49 yaşındaki Nurcan Kaplan, hostes üniformasını çıkarıp çizmelerini giydi. Her hayvana ismiyle hitap edip onları elleriyle besleyen Kaplan, “Seyahat edilirken tek tip kıyafetli, bakımlı kadınlarla konuşmanın her zaman bir albenisi vardır. Ben o bakımlı olduğum durumdan ayağına çizmesini, kafasına şapkasını geçirmiş makyajsız bir duruma geçtim” dedi.

FOTOĞRAF 8
Acil tıp teknisyenliğini bıraktı çiftçi oldu: 3 yılda kazandığı para şaşırttı
İstanbul'da yüksekokul öğrenimini tamamlayarak acil tıp teknisyeni olan Tayfun Kalaycı (25), Zonguldak'taki köyünde 'Genç Çiftçi' projesi hibesiyle 32 koyun ve 2 koç aldı. 3 yıl içerisinde büyüttüğü 120'yi aşkın koyun ve koçları yaklaşık 250 bin liraya satan Tayfun Kalaycı, çiftçilikte işlerini daha da büyütmek istediğini söyledi.

Canan Karatay: Kurtlu elma yiyin