Türkiye bize gurur verdi

4. Uluslararası İyilik Ödülleri, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törenle sahiplerini bulacak. Dünyada en çok yardım yapan Türkiye’den böyle bir ödül almanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen 'iyilik neferlerinden' Libyalı Muhammed Bzeek, “Çok onurlanmış hissediyorum. Yaptığım bu iyiliği ülkeler içinde tek fark eden ülke Türkiye oldu” diyor.

Yasemin Asan Yeni Şafak
Libyalı Muhammed Bzeek

Türkiye Diyanet Vakfı'nın, 4. Uluslararası İyilik Ödülleri, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törende sahiplerini bulacak. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. 7 kişiye verilecek 'iyilik ödülü' dışındaki 'vefa ödülü' ise törende belli olacak. 'Dünyayı iyilik değiştirecek' sloganı ile gerçekleştirilen organizasyonda ödül kazananlar Yeni Şafak'a konuştu.

Müslümanlığa bakışı değiştirdi

İyilik neferlerinden biri, Kaliforniya’da yaşayan ve ölümcül hastalığa yakalan çocukları evlat edinen 62 yaşındaki Libyalı Muhammed Bzeek. 1989'den beri eşiyle birlikte ölümcül hastalığa yakalanan çocuklara bakan Bzeek, "Bugüne kadar 80 çocuğumuz oldu. İlk evlat edindiğimiz bebek şimdilerde 30’lu yaşlarda. Şu anda 3 tane çocuğa bakıyorum” dedi. 2015 yılında vefat eden eşinden sonra işlerinin zorlaştığını söyleyen Bzeek, “Aldığımda bebekler 1- 3 aylık arasında olduğu için kimliklerini ben çıkarıyordum, özellikle Müslüman isimleri veriyorum” diye konuştu. 29 yıl boyunca yaptığı iyiliği kimsenin bilmediğinin altını çizen Bzeek şunları söyledi: “Benim hikayem, pek çok Amerikalının Müslümanlığa bakış açılarını değiştirdi. Amerika’da böyle bir Müslümanın, din, ırk ayrımı yapmadan ölmek üzere olan çocuklara baktığına inanmaları çok zor oldu. Dünyada en çok yardım yapan Türkiye’den böyle bir iyilik ödülü almak çok güzel bir duygu, çok onurlanmış hissediyorum. Yaptığım bu iyiliği Arap ve diğer Müslüman ülkelerin içinde tek fark eden ülke Türkiye oldu.”

Paylaştıkça çoğalıyor

Kanada'nın Montreal kentindeki Müslüman lokantasında parası olmayan herkese ücretsiz yemek ikram eden Yahya Hashemı ve Ala Abdelrazaq Jabur, iyilik ödüllerini almaya hak kazandı.

Iraklı Ala Abdelrazaq Jabur, “Lokantamızı en hareketli caddede yaklaşık 10 yıl önce açtık. Bu caddede üniversite var. Öğrenciler, genelde ödeme güçlüğü çekiyor. ‘Paramız yok, yarısını versek olur mu’ diye soruyorlardı. Parası olmayanlara ücretsiz yemek vermeye başladım. Hiçbir din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmıyoruz” diye konuştu. Avusturya’dan, Dubai’den, Amerika’dan ‘teşekkür’ telefonları aldıklarını söyleyen Jabur şunları söyledi: "Zaman içinde ‘biz de yiyenlerin parasını ödeyelim’ gibi tekliflerde bulunan oluyor. Bazı politikacılar arayarak, bu yapılan iş İslamiyet’le bizim aramızda köprü vazifesi gördüğünü söylüyor. Bu yaptığımızın ödüllendirilmesini beklemiyorduk. Böyle ödülün Türkiye tarafından verilmesine müteşekkir olduk”

Bu ödülle güçlendim

İyilik ödülünü kazanan bir başka kişi de Mardin Derik’te yaşayan ve ülkenin dört bir yanındaki engelli hayvanlar için 3 yıldır ücretsiz protez ve yürüteç imal eden Hasan Kızıl.

Kızıl, “Hayvanları çok seviyorum, bu sevgi bir süre sonra onların engellerini görebilmemi sağladı. İlk olarak yaralı hayvanları kliniğe götürüyordum. Bir gün bir kedinin elimde can vermesi bende bir uyanış oldu. Onun hayatını kurtaramadım, ondan sonra internetten araştırmalar yapmaya başladım. Yurt dışında hayvanlar için üretilen yürüteç ve protezlerle karşılaştım. Kırık oyuncaklardan hayvanlara protez yapmaya başladım. Sonra hurdacılardan demirler topladım ve kaynak yaptım, boyadım, onlar öyle yürüdü. Artık daha hafif ve profesyonel yürüteç yapıyorum. Yürümelerini görünce çok mutlu oluyorum. 230 civarında hayvana protez yürüteç yaptım. Türkiye’nin hemen hemen her iline yolladım. Ödül ile daha da güçlendim” diye konuştu.