21 günde sil baştan hayat

Uyuşturucu ve alkol bağımlısı binlerce kişi, İstanbul’daki Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği’ne başvurarak ‘sil baştan bir hayata’ adım atıyor. Hastalar, 21 günlük tıbbi tedavi sürecinin yanında, antrenörler ve psikologlar eşliğinde çeşitli spor ve sanatsal faaliyetlerle rehabilite ediliyor.

Ayşe Mine Alioğlu Yeni Şafak
21 günlük arınmanın ardından Bahar Merkezi’nde tedaviye devam eden 10 hasta, İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında hastane içerisinde çalışıyor.

Günümüzde alkolden maddeye, teknolojiden kumara pek çok bağımlılık türü dünyanın ortak problemi, halk sağlığını tehdit eden büyük bir sorun. Bu problemden kurtulmak isteyen binlerce kişi de Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne (AMATEM) başvurarak “sil baştan bir hayat”a adım atıyor. Biz de İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin içinde bulunan AMATEM’i ziyaret ederek bağımlılıklarından kurtulmak isteyen hastaların tedavi sürecini gözlemledik.

PSİKO-EĞİTİM DERSLERİ VERİLİYOR

Klinik, ayaktan tedavi birimleri, yataklı klinik ve rehabilitasyon birimleri olmak üzere 3 ana üniteden oluşuyor. “Arındırma Merkezi” olarak da bilinen AMATEM’de 3’ü yoğun bakım 3’ü kadın olmak üzere 36 yatak bulunuyor. Yemyeşil bahçesi ve tarihi binasıyla bugüne kadar binlerce kişiyi ağırlayan merkezde gün 09.00’da “Günaydın Toplantısı” ile başlıyor. Burada bağımlılar bir önceki günün kritiğini yaparak günle ilgili planlarını ve kendilerini nasıl hissettiklerini paylaşıyor. Günaydın toplantısının ardından hastalar, özel hazırlanmış psiko-eğitim grubu ile ders yapıyor. Haftanın her günü psikoloklar tarafından SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) uygulanıyor. Bu psiko-eğitim gruplarında bağımlılık süreci ile ilgili bilinçlendirme yapılıyor. Hastalar bağımlılık süreçlerindeki tecrübelerini birbirleriyle paylaşıyor.

RESİMDEN SERAMİĞE, MÜZİKTEN SPORA

Öğle saatlerine kadar süren teedavi programının ardından hastalar, haftanın her günü Halk Eğitim Müdürlüğü’nde görevli eğitmenler eşliğinde resim, seramik, mozaik, müzik, kişisel gelişim, yaratıcı drama ve spor faaliyetlerine katılıyor. Haftanın belirli günleri tedavi ekipleriyle birlikte vizitlerden geçen hastalar, 21 günlük tedavi sürecinin ardından taburcu oluyor. 21 günlük arınma tedavisinin ardından bireysel takibe alınan hastalar, belirli aralıklarla çalışma durumları ve konumlarına göre diğer danışmanlık merkezlerine yönlendiriliyor. Hastalar, BAHAR Bağımlı Hastalar Ayaktan Rehabilitasyon Merkezi, DAN-TE Bağımlılık Danışma ve Tedavi Merkezi ve Sancaktepe BADEM Bağımlılık Danışma ve Eğitim Merkezi’nde psikolojik bir danışman ve psikiyatrist eşliğinde tedavisine devam edebiliyor.

Antibiyotiğe direnç