Amerika Merkez Bankası başkanı Powell'dan faiz indirimi mesajı: FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Faiz oranlarının şu anda oldukça kısıtlayıcı bir seviyede olduğunu belirten FED Başkanı Powell, para politikasının uzun ve değişken gecikmelerle işlediğini, bu nedenle enflasyonun yüzde 2'ye inmesini beklemeyeceklerini söyledi. Peki, FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası (FED) faiz beklentisi ne yönde? İşte detaylar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Fed faizi ne zaman indirecek?

Küresel piyasalarda gözler bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrildi.

Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, ABD Kongresindeki yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumunun ikinci gününde ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı. Faiz oranlarının şu anda oldukça kısıtlayıcı bir seviyede olduğunu belirten Powell, para politikasının uzun ve değişken gecikmelerle işlediğini, bu nedenle enflasyonun yüzde 2'ye inmesini beklemeyeceklerini söyledi.

FED'İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Powell, enflasyonun yüzde 2 oranına sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğinden daha fazla emin olmayı beklediklerini yineleyerek, "Bu güveni elde ettiğimizde, ki uzak değiliz, ekonomiyi resesyona sürüklememek için kısıtlama seviyesini düşürmeye başlamak uygun olacaktır." dedi.

ABD Kongresindeki sunumunun ilk gününde Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen oturuma katılan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güven duyana kadar politika faizinin düşürülmesinin uygun olacağını öngörmediklerini vurgulamıştı.

FED FAİZİ İNDİRECEK Mİ?

Sıkılaşma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede olduğuna inandıklarını belirten Powell, "Ekonominin genel olarak beklendiği gibi seyretmesi halinde, bu yılın bir noktasında politika kısıtlamalarını azaltmaya başlamak muhtemelen uygun olacaktır. Ancak ekonomik görünüm belirsiz ve yüzde 2'lik enflasyon hedefimize doğru devam eden ilerleme garanti değil." değerlendirmesinde bulunmuştu.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD Merkez bankası (FED) mart ayı faiz kararı toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; FED'in bu yılki ikinci toplantısı 19 -20 Mart 2024 tarihlerinde yapılacak. Faiz kararı 20 Mart 2024 tarihinde saat 21.00'de açıklanacak.

FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

FED 2024’te 75 baz puan faiz indirimi öngördü. Fed Başkanı Jerome Powell ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtirken faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını ifade etti.

Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için yüzde 5,6'dan yüzde 5,4'e düşürdü. 2024 yılı için tahmini yüzde 5,1'den yüzde 4,6'ya, 2025 yılı için yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya indirildi.

FED faizi düşürürse altın, dolar, borsa ne olur?