Dilaltı hapı orucu bozar mı?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte kalp hastalığı olanlar “Dilaltı hapı kullanmak orucu bozar mı?” sorusunun yanıtı aramaya başladılar. Dil altında eritilmesi suretiyle kullanılan bu ilaçlar için Diyanet ne açıklama yaptı? Detaylar haberimizde…

Haber Merkezi Yeni Şafak
Diyanet'ten dilaltı hapı kullanan kalp hastalarını ilgilendirecek açıklama.

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen fakat dilaltı hapı kullandıkları için oruç tutamayan binlerce kişi Diyanet’ten gelecek cevabı bekliyor. Kalp krizi esnasında hayat kurtarıcı olabilen bu ilaçlar oldukça önemli. Peki, dilaltı hapı orucu bozar mı?

Diyanet dilaltı hapı kullanımının orucu bozmadığını söyleyerek şunları ekledi:

  • Bazı kalp rahatsızlıklarında dilaltına konulan hap, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu hap ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Bakara suresinin 184. âyetinde;

“(Yaşlılık veya tedavi edilemeyen bir hastalık nedeniyle) oruca zor güç yetirenler, bir yoksul doyumu fidye verirler. Bununla birlikte kim bir hayır yaparsa (daha fazla fakiri duyurursa) bu, kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır” buyrulmuştur (Bakara, 184). Sahabeden Muâz b. Cebel’in bildirdiğine göre bu âyetin hükmü gereğince Müslümanlar oruç tutma ile fidye verme arasında muhayyer bırakılmışlardır.15 Sahabeden Seleme b. el-Ekva’, bu âyet inince isteyenin oruç tuttuğunu, isteyenin fidye verdiğini, 185. âyet inince bu muhayyerliğin kaldırıldığını söylemiştir.

Oruç fidyesini kimler verir?

Oruç fidyesi kimlere verilir?

Oruç fidyesi ne kadar?