|

Putin'in emri sonrası Ukrayna'ya askeri harekat başladı: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler

Rusya-Ukrayna gerilimi yeni bir boyut kazandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm yaptırımlara rağmen dün Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattı. Füzeler art arda havalanırken, ülkenin birçok bölgesindeki önemli kentler Rus ordusu tarafından işgal edildi. Birçok ülke yaptırım paketlerini devreye sokmasına rağmen Putin durmadı. Rus askerleri Kiev’e girdi, işgal adım adım devam ediyor. İşte dünyanın gözünü çevirdiği savaşın 2’nci gününde yaşanan dakika dakika son gelişmeler...

00:30 - 25/02/2022 Cuma
Güncelleme: 07:14 - 26/02/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Putin, Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna girmesine yönelik askeri harekat emri verdi.
Putin, Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna girmesine yönelik askeri harekat emri verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında ayrılıkçı Donbas bölgesi nedeniyle yükselen gerilim savaşa neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün sabah saatlerinde Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Dünyayı ayağa kaldıran harekata tepkiler ve yaptırımlar peş peşe gelse de Putin durmadı. Ukrayna'da birçok askeri tesis vuruldu, büyük kentler Rus ordusu tarafından işgal edildi.

Seferberlik ilan edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeden çıkışı yasaklandı, eli silah tutan herkes orduya çağırıldı. Putin'in Ukrayna topraklarına yönelik askeri harekat vermesinin ardından sadece bölge değil, dünya alarm durumuna geçti. ABD, Avrupa Birliği ve NATO'dan Moskova yönetiminin kınandığı ve yaptırımların uygulanacağının bildirildiği açıklamalara imza atıldı.

  • Adım adım Kiev’e ilerleyen Rus ordusundan kaçan halk metro ve sığınaklara saklandı. Endişeli bekleyiş sürerken harekatın 2’nci gününde dakika dakika gelişmeler haberimizde...



İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...

01.51:
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle kınayan kararını Rusya ‘veto’ etti.
01.10:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus işgaline ilişkin yaptığı yeni açıklamada,
"Bugün zor bir gündü fakat gece çok daha zor olacak. Gece saldıracaklar."
dedi.
00.30:
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, Rusya'nın 'müzakere istemiyorlar' iddialarını yalanladı:
Rusya ile her zaman görüşüyoruz. Kiev ve Moskova şu anda müzakerelerin yeri ve zamanını tartışıyor.
23.42:
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını duyurdu.
23.20:
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev'in Moskova ile görüşmeleri reddettiğini açıkladı.
23.18:
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı nedeniyle katılım sürecini sona erdirme ve Moskova ofisini kapatma kararı aldı.
21.13:
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan tahliye sürecinin başladığını söyledi ve ülkede yaklaşık 16 bin vatandaşın olduğunu belirtti. Bakan Çavuşoğlu ayrıca Ukrayna'nın Montrö talebi ile ilgili de açıklamada bulunarak
"Türkiye taraf olduğu anlaşmalara her zaman uymuştur
" diye konuştu.
20.10:
Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi nedeniyle olağanüstü olarak toplanan NATO, liderlerin imzasını taşıyan ortak bir açıklama metni yayımladı:
Rusya'nın saldırı kararı korkunç bir stratejik hata. NATO'nun Ukrayna'nın mevcut kara ve deniz sınırlarına dair pozisyonu asla değişmeyecek.
19.30:
Ukrayna'yı işgal eden Rusya, Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarıldı.
19.01:
Strazburg'da bulunan Avrupa Konseyi, Rusya'nın temsil hakkını askıya aldı.
18.40:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ele alındığı NATO Olağanüstü Zirvesi'ne canlı bağlantıyla katıldı.
18.00:
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rus yetkililerin ülkedeki mal varlıklarını donduracağını ve ticari faaliyetlerini yasaklayacağını bildirdi.
17.55:
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 10 uçak, 80 tank, 7 helikopter, 516 zırhlı araçlarını imha ettik.
17.53:
Lviv'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
17.43: Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayan Putin:
Rus askeri birliklerinin ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Ukrayna sivilleri kalkan olarak kullanıyor. Kendinizi koruyun ve hakimiyet elinize alın. Rusya, 'sivillere saldırdı' diyorlar. Bu milliyetçilerin sizi kullanmasına izin vermeyin. Neo-Nazi pislikleriyle elbette anlaşmayacağız.
  • Putin ayrıca Ukrayna ordusuna darbe çağrısı yaparak, "Kiev yönetimini indirin" dedi.
17.15:
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: "Birkaç füze anaokuluna isabet etti. Ölenler arasında çocuklar var. Savunmaya sivil insanlar da katılacak, onlara silah da dağıtıldı. Direnmeye devam edeceğiz. Rusya'nın panik yayma ve Ukrayna toplumunu bölme çabaları suya düştü. 10 Rus uçağı ve 7 helikopter düşürüldü. Rus tarafında 2 bin zaiyat 2 bin askeri aşabilir. Türkiye’den insanı yardım alma çalışmalarımız devam ediyor."
16.58:
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın dün Moskova'ya diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle ilgili nota gönderdiğini söyledi.
16.30:
TBMM Başkanı Şentop, Montrö Antlaşması'ndaki hükümlerin açık ve net olduğunu, Türkiye'nin anlaşma hükümlerine harfiyen riayet edeceğini belirtti.
15.58:
Kremlin: Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk'e heyet göndermeye hazır.
15.57:
AB'den Putin ve Lavrov'a yaptırım: Mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.
15.54:
Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirdi.
15.40:
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çalıyor.
15:22:
Ukrayna Dışişleri Bakanı: Bugünün
anaokullarına ve yetimhanelere yönelik Rus saldırıları
, savaş suçları ve Roma Statüsü'nün ihlalleridir. Başsavcılıkla birlikte bu ve diğer malzemeleri topluyoruz ve hemen Lahey'e aktaracağız. Sorumluluk kaçınılmazdır.
15.00:
Putin
'den Zelenskiy'nin çağrısına yanıt:
Ukrayna ile üst düzey
müzakereye hazırız.
14.36:
Ukrayna Devlet Başkanı
Zelenskiy
, Putin’e seslendi:
Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.
14.11:
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, çıkarmayı engellemek için sahilleri mayınlıyor.
13.45
: Rusya'nın Bişkek Büyükelçiliği önünde Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi.
13:44:
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna’daki gelişmeler başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma güvenlik konuları ele alınmış ve değerlendirdi.
13.43:
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin kabul edilemez olduğunu, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını ama milli çıkarlar doğrultusunda Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacaklarını söyledi.
13.40:
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus güçlerinin sabotaj grubunu Kiev'in Obolon semtinde etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Facebook hesabından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin sabotaj grubunun etkisiz hale getirildiğini ve Ukrayna Ordusu üniforması giymiş kişilerin olduğu sabotaj grubunun videosunu paylaştı.

13.36:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlara karşılıklılık ilkesine göre misilleme önlemleri alarak yanıt vereceğini söyledi.
13.25:
Ukrayna'da siviller yaş sınırlandırılması olmaksızın askere çağrıldı. Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Birlik Komutanı Yuri Galushkin, yaşlarına bakılmaksızın tüm sivillerin askere alınması için prosedürlerin kolaylaştırıldığını bildirdi. Açıklamada, "Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yoktur." ifadelerine yer verildi.
13:24:
Rusya'nın Ukrayna'daki saldırısında, eğitim amacıyla bu ülkede bulunan Iraklı bir gencin hayatını kaybettiği öne sürüldü.
13.19:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamadıklarını söyledi. Ukrayna'daki mevcut hükümetin demokratik olduğunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Lavrov, "Halihazırdaki hükümet dışarıdan getirilmiş. Rusya Ukrayna halkının bağımsız olmasını istiyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’daki askeri operasyondan sonra müzakerelere geri döneceklerini söyledi.

13.00
Ukrayna Kara Kuvvetleri: Rus tank sütununun ilerlemesini durdurmak için Henichesk köprüsünü havaya uçurma kararı alındı. Ukrayna askeri Skakun Vitaliy bu görevi yerine getirmek için gönüllü oldu. Köprüyü kazdı ama ayrılamadı ve kendisiyle birlikte havaya uçurdu. Onun kahramanca eylemi, düşmanın ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı, bu da birimin yerini değiştirmesine ve savunma düzenlemesine izin verdi.
12.51:
Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada), Budapeşte Memorandumu kapsamında garantör devletlerden Rus saldırganlığını durdurmak için acilen harekete geçmelerini istedi.
12.48
:
UEFA
, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Şampiyonlar Ligi finali St. Petersburg şehrinden alınarak Paris’e verildiğini duyurdu.
12.42:
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Ukrayna kendini savunuyor. Tüm büyük şehirler Rusya'nın çeşitli çabalarına rağmen Ukrayna'nın kontrolü altında. Sabotaj gruplarının sızma girişimleri etkisiz hale getiriliyor. Havalimanının güçlü savunması sayesinde Rus askerleri oraya giriş yapamadı. Rus ordusu tarafından işgal edilen bazı yerler işgalden kurtarıldı ve askerler ciddi kayıplar verdi. Yüzlerce işgalci yok edildi, onlarca teçhizat yok edildi. Komşularımızdan yardım almaya başladık. Ukrayna yönetimi Kiev’de ve ülkeyi yönetmeye devam ediyor. Putin’in planları suya düştü. Saldırı girişimi git gide zayıflıyor. Cephe hattında ilerleme yapamadılar. İşgalcinin ana hedefi cumhurbaşkanımızın ta kendisi. İkinci hedefleri ise cumhurbaşkanımızın ailesi. Aklı başında modern hangi insan, cumhurbaşkanının ailesini neden hedef alsın? Biz kendi toprağımızda özgürlüğümüz için savaşıyoruz ve direnişe devam edeceğiz. Biz barış arayışlarına son vermiyoruz. Erdoğan’a bu barış arayışı konusunda girişimleri için teşekkür etmek istiyorum.
12.26:
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın 450'den fazla personelini kaybettiğini ve Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ilk 24 saatinde ana hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını bildirdi.
12.26:
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov, günlük basın toplantısında Rus ordusunun Ukrayna genelinde 118 askeri tesisi faaliyet dışı bıraktığını belirterek Rus ordusunun kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santrali’nin rutin çalışma düzeninde devam ettiğini belirtti.
12.25:
Rus ordusuna ait tank, Kiev Obolon'da içinde sivillerin bulunduğu bir aracı ezdi.

12.20:
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi binaların yer aldığı bölgede silah sesleri duyuldu.
12.15:
Rusya Dışişleri Bakanı
Sergey Lavrov
’un
Lugansk
Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve
Donetsk
Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldi.
11.55:
Rus tankları Kiev'e girdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter mesajında 'düşman' birliklerinin kent merkezindeki parlamento binasına yaklaşık dokuz kilometre mesafedeki Obolon semtinde olduğunu duyurdu.
11.45
:
Rusya, İngiliz uçaklarının Rus hava sahasına girmesini yasakladı.
11:35
Rus Ordusuna ait Sovyet bayrağı asılı bir tank Kherson'a doğru hareket ederken görüntülendi.

11.31:
Ukrayna Savunma Bakanlığı halka el yapımı molotofkokteyli hazırlayıp direnmeleri çağrısı yaptı.
11.30:
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini görüştü.
11.27:
Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği Çernobil bölgesinde
radyasyon seviyelerinde artış
olduğunu belirtildi. Rusya ise paraşütçülerinin Çernobil santralinin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi ve
bir problem olmadığını
ifade etti.
11.24:
Ukrayna’nın Zaporojye bölgesine Rus Silahlı Kuvvetlerince yapılan saldırıda, 3 sınır muhafızının hayatını kaybettiği bildirildi.
11.13:
Rusya, Ukrayna'ya askeri saldırısı çerçevesinde, başkent Kiev'e yönelik operasyonlarını hızlandırdı.
10.39:
Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’dan ilk vatandaşlar bugün 4 binden fazla geçişle Moldova'ya geliyor. Hükümet, Palanca ve Ocnita yakınlarında geçici yerleştirme merkezleri kurdu. Sınırlarımız, güvenli geçişe veya kalmaya ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarına açıktır.” dedi.
10.34:
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bu sabah hava saldırısı sirenlerinin çalmasıyla halk sığınaklara indi.

Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus güçlerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait iki askeri aracı ele geçirdiğini ve kent merkezine doğru ilerlediğini duyurdu. Rus askeri kamyon konvoyunun da bu iki aracı takip ettiği belirtildi.

10.28
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.
10:11
Ukrayna Savunma Bakanlığı ortak devriye çağrısı: Dronunuz var mı? Bunu deneyimli pilotlar için kullanalım! Uçağı nasıl kullanacağını biliyor musun? Kiev şehri'nin Toprak Savunma Tugayı'nın 112 birimleriyle ortak devriyeye katılın!
10.08:
Rus güçleri tarafından Kiev’i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.
10.07
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri: Trohizbenko bölgesinden giriş yapmaya çalışan 2 Rus tankını ve 1 piyade savaş aracını imha edildi.
09.35:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Yeterli olmadığını gökyüzümüzde ve yerde görüyoruz.
08.40:
Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Kiev’de gece meydana gelen saldırılar sonucunda hasar gören ve yangın çıkan binalara müdahalelerde bulundu.
08.20:
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuluyor.
07.55:
Japonya, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası Rusya'ya yaptırımları genişletti.
07.31:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Kiev'e roket saldırılarını Nazi Almanya'sı dönemine benzetti.
07.22:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB'ye, Rusya'ya doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.
07.11:
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rus askerlerinin Çernobil nükleer santralinde çalışanları rehin tuttuğunu ve bu durumu kınadıklarını açıkladı.
07.00:
Çin'in Rusya'nın askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'daki yaklaşık 6 bin vatandaşını tahliye etmek üzere tarifeli uçak seferleri düzenleyeceğini bildirdi.
06.00
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.
05.00
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.
04.50:
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri operasyonlarını kınayan karar tasarısını bugün oylayacak.
04.20
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.
04.00
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirledi.
01.10:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, genel seferberlik ilan etti. Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.
23.53:
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşmede Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği sürdüreceklerini vurguladı.

23.16:
AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.
22.38
Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın işgal girişimleri sırasında gerçekleştirdiği saldırılarda 57 Ukraynalının öldüğünü, 169'unun ise yaralandığını duyurdu.
21.43:
ABD Başkanı Joe Biden G7 toplantısının ardından Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği askeri saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunarak Rusya'nın ekonominin parçası olmasını engelleyeceklerini söyledi.
21.36:
- Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.
19.44:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İki lider, NATO Zirvesi öncesindeki son durumu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ele aldı.

19.30:
Ukrayna'ya yönelik saldırı başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamalarda bulundu. Putin, "Bu adımı atmaya bizi zorladılar. Politik sebeplerden kısıtlamalarla karşı karşıyayız. Parçası olduğumuz ekonomik sistemi tahrip etmek istemeyiz." dedi.
19.05:
G7 liderleri ortak bildiri yayımlayarak işgale karşı Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve işgal girişimini şiddetle kınadıklarını açıkladı.
18.55:
Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.
18.30:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, batılı ülkelere seslenerek,
"Eğer bugün bize yardım etmezseniz, savaş yarın sizin kapınızı çalacak."
dedi.
18.14:
Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
17.37: Rus askerleri Çernobil'e girdi.
Belarus'tan giriş yapan askerler nükleer santrali kontrolüne aldı.
17.35:
Rusya, Donetsk'te hastane vurdu.
Ukrayna'dan gelen açıklamaya göre, hastanede tedavi gören 4 kişi hayatını kaybetti.
17:20:
Rus hava kuvvetleri, Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarındaki Antonov havaalanını ele geçirdi.
17:15:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da 74 askeri tesisin imha edildiğini duyurdu.
17.09:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ‘anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını belirterek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

16:58:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Diyalog için hep hazırız. Hala uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönüş şansı var.
16.45:
MSB: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı.
16:37:
Macron, Rusya'dan, BM Güvenlik Konseyi'ne hesap vermesini isteyeceklerini söyledi. Ukrayna'yı tereddüt etmeden destekleyeceklerinin, Avrupalı müttefiklerinin egemenliklerini ve güvenliğini korumak için tüm sorumlulukları üstleneceklerinin altını çizen Macron, "Bu gece yaşananlar Avrupa tarihinde bir dönüm noktasıdır. Hayatımızın ve kıtanın jeopolitiği üzerinde kalıcı ve derin sonuçları olacaktır." diye konuştu.
16.34:
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı harekatta Belarus ordusunun yer almadığını, ancak gerekirse bunun mümkün olduğunu belirtti.
16.09:
Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Askeri kargo uçağımız düşürüldü, 10 askerimiz hayatını kaybetti.
15:59
Rusya, Ukrayna'nın Melitopol'da bulunan hava üssünü bombalıyor.
15:14
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov; "Belirli şartlar içerisinde Ukrayna yönetimi ile görüşebileceklerini belirtti.
15:13
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada da Kiev bölgesindeki Jukivtsiy kasabası yakınlarında bir Ukrayna askeri uçağının düştüğü ve 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.


16:05
Ukrayna Dışişleri Bakanı: Ukrayna, Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerini kesti. Tüm ortakları da aynısını yapmaya davet ediyorum. Bu somut adımla, Ukrayna ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en cesur silahlı saldırı eylemini kategorik olarak reddettiğinizi gösterin.
15.05:
Ukrayna yetkililer: Doğu bölgelerde yoğun çatışma var.
15.03:
Rus güçleri Kiev bölgesinde.
15.01:
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, iki Rus askerinin, ülkenin başkenti Kiev çevresinde silahlarıyla esir alındığını duyurdu.
15:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz.
14.22
: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Avrupa'nın güvenliği için tarihi bir andayız. Bu kasıtlı, uzun vadeli planlanmış bir saldırıdır. Rusya bu pervasız hareketinin hesabını vermelidir. Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteliyoruz. Rusya tarihi tekrar yazmaya çalışıyor ve Ukrayna’nın egemenliğini elinden almaya çalışıyor. Askerlerimiz ve yüzlerce jet hazır bekliyor. Rusya çok ağır maaliyet ödeyecek, operasyonları derhal durdurmalı.
14.21:
Ukrayna, 50 Rus unsurunun öldürüldüğünü, 7 Rus uçağının düşürüldüğünü ve 4 tankın imha edildiğini açıkladı.
14.10:
Rusya’nın Ukrayna harekatı sonrası
Kremlin’den ilk açıklama:
Rusya’yı bir perdenin arkasına kapatmanız imkansız. Putin’in isteği Ukrayna’nın tarafsızlığı ve silahsızlandırılması. Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek.
14.07:
Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini kınadıklarını bildirdi.
14.05:
Dışişleri Bakanlığı
: "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz."
14.00:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip
Erdoğan
, Ukrayna lideri
Zelenskiy
ile görüştü. İki lider, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini ele aldı.
13.55:
Reuters: Odessa'daki
saldırısında en az 18 kişi öldü.
13.51:
, Gostomel havaalanı yakınında Rus düşmanlarına ait 3 helikopteri düşürdü.

13.50:
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid
, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini "dünya düzenine yönelik büyük bir saldırı" şeklinde nitelendirerek kınadı.
13.48:
Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin, ülkesinin Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss,
"Rus Büyükelçisi'ni benimle buluşması ve Rusya'nın yasa dışı, sebepsiz yere Ukrayna'yı işgalini açıklaması için (bakanlığa) çağırdım. Ağır yaptırımlar uygulayacağız ve ülkeleri Ukrayna'yı desteklemek için bir araya getireceğiz"
ifadelerini kullandı.
13.47:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefon görüşmesi yaptı. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ve Borrell Ukrayna'daki son gelişmeleri ele aldı.
13.46:
Rusya'nın
'ya askeri müdahalesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan güvenlik zirvesi sona erdi. Güvenlik zirvesinde, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.
13.45:
NATO:
Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık.

13.38:
Ukrayna'nın deniz limanları ordu tarafından kapatıldı.
13.32:
Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle ülkenin hava sahasını kapatma kararı aldı.
13.25:
Ukrayna Genelkurmay Başkanı: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri "Yılan Adası'nı" işgalcilerden geri aldı.
13.16:
Reuters'ın haberine göre, Ukrayna'nın Harkov bölgesinde bir apartmana yapılan saldırı sonucunda bir çocuk hayatını kaybetti.
13:15
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu.
13.10:
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vaysl Bodnar'dan yeni açıklamalar şu şekilde:
Çatışmalar devam ediyor. Maalesef onlarca kayıpla ilgili haberler alıyoruz. Büyükelçilerle bir görüşme yapacağım. Burada en önemli olan yaptırım ve kısıtlamaların uygulanması. Ukrayna’ya yardım edilmesi. Rus diplomasisi diplomasi olmaktan çıktı. Bu savaş suçlusu olan Putin'in hizmetçileri. Rusya şimdiden zor olan sonuçlarıyla karşılaştı, borsa çöktü, Rus rublesi çok kötü durumda. Seferberliğin yanı sıra bölgesel kuvvetlerimiz asker topluyor. Sivil halkımız da kan bağışında bulunuyor. Bizim için önemli olan Türk dostumuzdan destek mesajları almamız. Uluslararası basınının duyması bizim için çok önemli.
  • (Boğazların kapatılması çağrısı)
    Türk yetkililerine baskı yapma amacımız yok. Sadece yetkililerin destek ve cevabını bekliyoruz.
13:07
Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleye sert tepki gösterdi.
13:02
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından tüm NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı.
13:00
Moldova, Türkiye saatiyle 13.00 itibarıyla hava sahasını kapattı.
12:43
İspanya ve İtalya hükümetleri, Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı askeri operasyonu sert bir dille kınadı.

12.33: Zelenskiy dünyaya seslendi:
Düşman ağır zaiyata uğratıldı. Ukrayna havadan saldırı altında. Ve ulusal birliğimiz bizim en güçlü desteği. Şuna inanıyorum ki bu tek destek değil. Savunma silahları kullanıyoruz. Topraklarımızı korumak için değerli. Askeri tecrübesi olan herkesin savunma kuvvetlerine destek vermeye davet ediyorum. Kan bağışına ihtiyacımız var. Gelin kan verin. Bu zor koşullarda her bir iş insanı geleceğimize karar vermek zorunda. Herkese ihtiyacımız var.
  • Bu sabah tarihe geçti ama farklı bir şekilde geçti. Rusya ile diplomatik bağlar koptu. Ukrayna özgürlüğünden taviz vermeyecek.
12:20:
Ukrayna Büyükelçiliği, 24 Şubat'ta 13:00-15:00 (Ankara saati) saatler arasında Twitter üzerinden
#StopRussianAggression
ve
#RussiaInvadedUkraine
hashtag'lerini kullanarak dünyaya Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden saldırganlığına tepki vermeye çağırdı.

12:09:
Rusya, Kiev'in Minsk'teki müzakere masasına oturması ve taviz vermeyi kabul etmesi halinde Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinin önlenebileceğini söyledi.
11.58:
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı.
11.50:
Ukrayna askeri yetkilileri:
50 Rus askeri öldürüldü
, ülkenin doğusunda
6 Rus uçağı
imha edildi.
11.49:
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran: Ukrayna’dan tahliyelere başlıyoruz.
11.48:
Ukrayna lideri Zelenskiy, orduya ‘En büyük zararı işgalcilere verin’ çağrısında bulunduğu aktarıldı.
11:42:
Cumhurbaşkanı Lukaşenko, ülkesine ait silahlı kuvvetlerin Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyona katılmadığını açıkladı.
11.36:
Ukrayna'nın ardından Litvanya ve Moldova da olağanüstü hal ilan etti.
11.32:
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'da saldırılardan etkilenen bölgelerde kendi personeli de dahil olmak üzere tahliye operasyonları yapılacağını duyurdu.
11.30:
Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı, Azak Denizi'nde gemi nakliyelerinin askıya alındığını duyurdu.

11.28:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron
, Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş" açma kararını kınadığını bildirerek,
"Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli"
dedi. Ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurgulayan Macron, bu savaşın sona ermesi için Fransa'nın ortaklarıyla hareket ettiğini aktardı.
  • Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi'ni topladı.

11.24
: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vaysl Bodnar: Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Maalesef Ukrayna askerlerinde ve sivil halk arasında da kayıp verdiğimiz bilgiler var. İnternette gerçeği yansıtmayan belgeler bilgiler var. Rusya yanlış enformasyon yayıyor. Resmi kaynakları kontrol edin. Durum şu an kontrol altında. Savunma ve güvenlik sistemimiz çalışıyor.
11.22:
Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde sınır muhafızlarına ait yerlerin de bombardıman altında olduğunu duyurdu.
11.10
:
Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi, eli silah tutan herkes orduya ve silah altında davet edildi.
11.00
: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halkı bilgilendirmek adına her saat başı video paylaşımı yapmaya başlayacağını açıkladı.

10.56:
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ardından Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları yüzde 30,7 artış gösterdi.
10.48:
Ukrayna ordusu Donbas bölgesinde yerleşen Shastye kasabasını geri aldı. 50 düşman askeri öldürüldü, teçhizatları da yok edildi.
10.30:
Ukrayna, ölü sayısının 8'e yükseldiğini belirtti.
10.20:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer ülkeleri herhangi bir müdahale girişiminin “hiç görmediğiniz sonuçlara” yol açacağı konusunda uyardı.
10.18:
Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın düzenlediği saldırılarda
7 kişinin hayatını kaybettiği
, en az
9 kişinin yaralandığı
belirtildi.

10.17
: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vaysl Bodnar: "Şu an önemli olan Ukrayna'ya gösterilecek destek. Buradan Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı’nın kapatılması için talepte bulunuyoruz. Rus tarafına bir yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Buradaki Rusların hisselerine el konulmasını talep ediyoruz. Savunma silahlarının temin edilerek bize verilecek destek de önemli."

10.10:
Ukrayna’nın güneyindeki Oçakov (Özi) kentinde yer alan limanda yangın başladı.
10.08:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’den dünya liderlerine çağrı: Putin devletimizi yıkmak istiyor, yaptırım uygulayın.
10.03:
Ukrayna Savunma Bakanlığı: 2 tank ve Rusya Federasyonu'nun birkaç kamyonu imha edildi.
10.01:
Ukrayna Ulusal Polisi, Rus birliklerinin Chernihiv ve Kharkiv bölgelerine giriş yaptığını bildirdi.
09.48:
Ukrayna'nın Uman şehri bölgesindeki saldırıda 1 kişi öldü.
09.43:
Ukrayna'dan açıklama: Kiev bölgesindeki bombardımanda 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
09:34:
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından, güvenlik zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor.
09.10:
Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın '5 Rus uçağı ve 1 helikopter düşürüldü' açıklaması, Rusya tarafından yalanlandı. Moskova'dan yapılan açıklamada,
"Hiçbir uçağımız düşürülmedi"
denildi.
09:35:
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın askeri müdahalesi hakkında ortak açıklama yayımladı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "eşi görülmemiş saldırganlığı"nın en kuvvetli şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Rusya'ya, derhal saldırganlığı durdurması ve askerlerini çekmesi çağrısı yapıldı.

  • Açıklamada, bugün ilerleyen saatlerde AB Liderler Zirvesi'nin acil ve olağanüstü toplanacağı hatırlatılarak, "liderlerin bu eylemi için Rusya'ya ağır ve ciddi sonuçları olacak yeni yaptırımları" ele alacağı belirtildi.

09:25:
Ukrayna Polisi, Rusya'nın Luhanks'ta iki köyü ele geçirdiğini açıkladı.


09:04:
Ukrayna Ordusu: 5 Rus uçağı ve 1 helikopter düşürüldü

09:00:
Ukrayna Ankara Büyükelçiliği: Türkiye'yi bizi desteklemeye çağırıyoruz

08:52:
Ukrayna ordusu: Hava savunma sistemimiz bir Rus uçağını düşürdü.

08:30:
Ukraynalılar ülkeden ayrılmaya başladı.


08:25:
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.


08:09:
Fransa vatandaşlarından Ukrayna'dan 'derhal' çıkmalarını istedi

08:07:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.




08:03
: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.
07:56
: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız.
07.10:
Ukrayna tüm sivil uçuşlara hava sahasını kapattığını açıkladı.
07.08
: BM Genel Sekreteri, 'Mevcut şartlarda çağrımı değiştiriyorum Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar. Bu savaş acilen durmalı hemen' dedi.
07.02
: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, 'Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna kentlerine saldırılar sürüyor' dedi.
07.01
: Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia 'Savaş suçları için araf yoktur direkt cehenneme giderler. Burada Ukrayna halkına karşı saldırmıyoruz, Kiev'deki cunta rejimine karşıyız biz' dedi.
06.58
: Rusya'nın bölgede başlattığı operasyonu 'pervasız ve sebepsiz saldırı' olarak tanımlayan NATO, Rusya'yı kınadı.
06.53
: ABD'nin BM Temsilcisi, 'Putin bu konseyin sorumlulukları ile alay etti bu bir acil durumdur hemen harekete geçmemiz gerekiyor' dedi.

'Müttefiklerimiz ile buna karşılık vereceğiz' diyen temsilci bunun etkili bir karşılık olacağını belirtti ve 'Tüm dünya Rusya'ya hesap soracak' dedi.

06.44:
Ukrayna'da bulunan CNN Muhabiri Mücahit Topçu, sadece Donbas'tan ateş sesleri gelmediğini belirtti.

Pek çok şehirden patlama sesleri geldiğini belirten Topçu, 'Donbas'ın batısındaki Kramatorsk bölgesinden saldırı haberleri geliyor' dedi ve 'O bölge önemli zira Donbas bölgesinde yaşayan sivillerin çıkış noktası olarak dikkat çekiyor' dedi.


KİEV'DE PATLAMALAR MEYDANA GELDİ

06.34:
Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi.

Her iki şehirdeki AFP muhabirleri güçlü patlamalar duydu ve Mariupol'da, cephe hattına ve Rusya sınırına yakın, sakinler şehrin doğu banliyölerinde topçu sesleri duyduklarını bildirdi.

06.29
: ABD Başkanı Biden, Putin'in saldırı emri sonrası yaptığı ilk açıklamada 'Rusya'nın karşı karşıya kalacağı sonuçlar konusunda bugün Amerikalılara sesleneceğim. Rusya'nın eylemlerine güçlü ve birlikte yanıt vermeyi sağlamak için NATO ve müttefiklerimiz ile koordinasyon içindeyiz. Dünyanın duaları Ukrayna ile birlikte' dedi.
06.00:
Rusya-Ukrayna krizinde Son Dakika gelişmesi... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'a askeri Operasyon kararı aldı.

Putin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdı.

TSİ sabah 6'da konuşan Putin, 'askeri operasyon kararı aldım' dedi ve müdahale eden herkese karşı misilleme sözü verdi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'nca Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğu belirtilerek, ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağı duyuruldu.















#Putin
#Donbas
#Ukrayna
#Rusya
#Putin operasyon
#Donbas'a askeri harekat
2 yıl önce