|

Okuma yazma bilmeyenle kodlama bilmeyen aynı

Çocukların algoritmik düşünce sistemini geliştirilerek, bilgisayar bilimleri konusunda farkındalık sağlamak için Code.org tarafından tüm dünyada “Hour of code” kodlama saati etkinliği gerçekleştiriliyor. Kodlamanın artık okuma yazma bilmek gibi bir şey olduğunu söyleyen Code.org’un Türkiye sorumlusu Gözde Erbaz, "Yarının dünyasında kodlama bilmeyen hayatını idame ettiremeyecek" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 23:45 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Gelişen teknolojiye her ne kadar ayak uydurmakta zorlansak da çocuklar bu yüzyılın içinde dünyaya geldikleri için teknolojiyle haşır neşirler. Oyun başında vakit öldüren çocukların, teknolojiyle olan bu sıkı ilişkileri ise her aileyi rahatsız ediyor. Çocukların teknolojiyi sadece tüketmemesi aynı zamanda üretebilmesi için çalışan Code.org, dünyanın en büyük online kodlama dersleri veren websitelerinden biri. Angry Birds gibi oyunları kullanarak çocuklara kodlamayı öğreten bu site, geçtiğimiz hafta tüm dünya çocuklarının aynı anda kod eğitimi aldığı bir etkinlik gerçekleştirdi: "Hour of code". Kodlamanın artık okuma yazma bilmek gibi bir şey olduğunu söyleyen Code.org'un Türkiye sorumlusu Gözde Erbaz, "Biz yazılımcı ya da kodlayıcı yetiştirmiyoruz sadece tabanı oluşturuyoruz. Bu çocuklar ileride ne iş yaparlarsa yapsınlar kodlamanın faydasını görecekler. Çünkü bundan sonraki hayatımızda kimse bizim için uygulama ya da program üretmeyecek. Herkes kendi bilgisayar programını ve yazılımını üretecek. Yarının dünyasında kodlama bilmeyen hayatını idame ettiremiyecek" diyor.







BİR MİLYON BİLİŞİMCİ LAZIM


Amerika'da eski başkan Barack Obama'nın bir konuşmasında "Kodlayın ve programlayın" demesi üzerine 13 yaşındaki kızının bunun eğitimini alabileceği bir kurs arayan Erbaz, bulamayınca eğitim teknolojileri geliştiren akademi destek merkezi olan Robincode kurmuş. 2014 yılında işe başlamalarına rağmen uluslararası ortakları sahip olduklarını söyleyen Erbaz, "Yeniyiz ama geri de değiliz. Çünkü Code.org 2013 yılında kurulmuş. Şu an onları yakaladık. Hatta birçok ülkeyi geçmiş durumdayız" şeklinde konuşuyor. Erken yaşta bilgisayar bilimleri eğitiminde dünyanın en büyük organizayonu olan Code.org'un iş birlikçi olarak kendilerini seçmelerinin büyük bir şans olduğunu söyleyen Erbaz "Bu aslında Türkiye için büyük bir başarı. Kod yazıp teknoloji üretebildiğimizi ve güçlü bir ülke olduğumuzu dünyaya gösteriyoruz" diye anlatıyor. Bilişim sektöründe yeterli elemanın olmamasının tüm dünyanın sorunu olduğunu söyleyen Erbaz, "Bir milyon bilişimciye ihtiyaç duyuluyor. Yeterli eleman kaynağı olmadığı için dünya genelinde bu tarz çalışmalar yapılıyor. Öğrencileri yetiştirecek öğretmenler bile yetersiz. Öğrenciler öğretmenlerinden daha hızlı öğreniyor" ifadelerini kullanıyor.







Hayali olmayan bir şey üretemez


Tüm dünyada 9-11 Aralık tarihleri arasında Code.org tarafından gerçekleştirilen kodlama saati etkinliği için Türkiye'den 250 çocuk ücretsiz olarak kodlama eğitimi aldı. Çocukların bu eğitimler ile problem değil çözüm odaklı düşünmeleri sağlanıyor. Hayali olmayan çocukların bir şey üretemeyeceklerini söyleyen Code.org Türkiye sorumlusu ve Robincode kurucusu Gözde Erbaz, "Çocuklar sadece bilgisayar kullanmayı ve programlama yapmayı öğrenince gelişme gösteremezler. Çocukluklarını unutturmadan dünyaya entegre etmeliyiz. Sadece bilgisayar oyunlarıyla değil gerçek oyunlarda da onlara kodlama yapabileceklerini gösteriyoruz. Çocuklar kendi oyunlarını yazmaya başladıkça tehlikeli oyunlardan da kaçıyorlar" diyor.


#Gözde Erbaz
#Code.org
#kodlama
7 yıl önce